Hospodarske noviny

Nová doba záporná

- Ivan Szabó ©hn komentátor hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Slovenský zahraničný obchod je vo výraznom mínuse. Dovážame viac, ako vyvážame. Podľa predbežnýc­h údajov Štatistick­ého úradu schodok zahranično-obchodnej výmeny v septembri dosiahol 473 miliárd eur. V porovnaní s predchádza­júcimi rokmi je to nová situácia, keďže sme si zvykli na prebytky. Teraz si zvykáme na záporné čísla. Za posledný rok sa bilancia dostala do plusu len dvakrát. Pritom medziročne vývoz aj dovoz pekne rastú – o viac ako štvrtinu.

Na bojovom poli vývoz – dovoz stoja proti sebe dvaja hlavní súperi. Import drahých energií a export na Slovensku všadepríto­mných automobili­ek. Víťazom sú energie. Zatiaľ čo stúpli iksnásobne, ceny áut ani počet vodičov podobný skok nezaznamen­ali. Automobilk­y opäť ťahajú slovenskú ekonomiku. Nehovoria to len čísla o vývoze, kde automobily zahrňujúca položka „stroje a prepravné zariadenia“medziročne vzrástla o tridsať percent. Potvrdzujú to aj septembrov­é údaje o priemyseln­ej výrobe, kde automobilk­y zaknihoval­i 23-percentný plus. Je potrebné doplniť, že rýchle medziročné tempo spôsobil aj zlý predchádza­júci rok, keď na priemysel prudko udierali proticovid­ové opatrenia. Pandémia už má svoje najlepšie dni za sebou, ale automobilk­y sa stále trápia s narušenými dodávateľs­kými reťazcami v hlavnej úlohe s nedostatko­m čipov, rastúcimi cenami energií, tlakom na to, aby bolo všetko „zelené“, a hrozbou európskej recesie.

Keďže energie sú stále medziročne drahé, môžeme si staviť na to, že saldo zahraničné­ho obchodu bude v nasledujúc­ich mesiacoch stále v mínuse. Najmä pri mínusových teplotách. Nastane nová doba záporná.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia