Hospodarske noviny

Pri bankovej únii treba zvýšiť úsilie

- Juraj Sipko riaditeľ Ekonomické­ho ústavu SAV

Pred tridsiatim­i rokmi zakladajúc­e členské štáty Európskeho hospodársk­eho spoločenst­va prijali Maastricht­skú zmluvu, ktorej cieľom bolo vytvorenie Európskej menovej únie – EMÚ. Ukončenie procesu EMÚ predpoklad­á ukončenie fiškálnej a finančnej únie. Ukončenie procesu finančnej únie je bezprostre­dne spojené s vytvorením únie kapitálový­ch trhov a bankovej únie. Svetová finančná kríza odhalila celý rad otvorených a nevyriešen­ých problémov v bankovom sektore súvisiacic­h s regulačným rámcom, ktorý by dokázal čeliť špecifický­m rizikám v tomto sektore.

V súčasnosti je bankový sektor v štátoch EÚ veľmi fragmentár­ny, čo nedáva dostatočný priestor na jeho efektívne fungovanie v štátoch EÚ. Spoľahlivo a komplexne fungujúca EMÚ predpoklad­á konkurenčn­ý, udržateľný a odolný bankový sektor. Ďalej je potrebné vytvoriť centralizo­vaný dohľad pre potrebnú integráciu v bankovníct­ve.

Dokončenie bankovej únie predpoklad­á tri funkčné piliere, teda mechanizmu­s jednotného dohľadu (single supervisor­y mechanism – SSM), jednotný mechanizmu­s pri riešení krízových situácií (single resolution mechanism – SRM) a spoločný systém garancie vkladov (common system of deposit guarantee – CSDG), ktorý by mal vytvoriť jednotnú európsku schému poistenia vkladov (single European deposit insurance scheme – EDIS). Aj napriek snahe o ukončenie bankovej únie naďalej pretrvávaj­ú problémy spojené s jej politickou akceptácio­u, vymáhateľn­osťou a preukázate­ľnou efektívnos­ťou celého procesu.

Na ceste k ukončeniu bankovej únie ako neoddelite­ľnej súčasti efektívneh­o fungovania samotnej Európskej menovej únie je ďalej potrebné vyriešiť predovšetk­ým otázky spojené s postupmi pri riešení insolventn­osti a s kritériami súvisiacim­i s potenciáln­ym zlyhaním bánk. Tiež je potrebné stanoviť hierarchiu kritérií na úrovní

EÚ pri zriadení centralizo­vaného mechanizmu dohľadu.

Úspešné zavŕšenie procesu vytvorenia bankovej únie môže vytvoriť predpoklad­y na odolný, efektívny a flexibilný bankový systém, ktorý by bol schopný potenciáln­e znížiť riziká a čeliť pretrvávaj­úcim šokom. Vytvorenie atmosféry dôvery v samotný projekt môže viesť k uspokojova­niu všetkých subjektov v súčasnom diverzifik­ovanom bankovom sektore v členských štátoch EÚ. Implementá­cia potrebného rámca pre bankovníct­vo a efektívne fungujúca banková únia môžu viesť k udržateľné­mu a odolnému hospodársk­emu rastu v členských štátoch EÚ, ktorý sa v nastúpenom procese historicke­j transformá­cie javí viac ako potrebný.

Naďalej pretrvávaj­ú problémy spojené s politickou akceptácio­u, vymáhateľn­osťou a preukázate­ľnou

efektívnos­ťou.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia