Hospodarske noviny

Nové trhy hľadáme aj v Afrike alebo Ázii

Obnova Ukrajiny otvorí exportné príležitos­ti aj pre slovenské firmy. Výhodou je geografick­á blízkosť, tvrdí pre HN generálna riaditeľka EXIMBANKY Zuzana Kalivodová.

- Pavel Novotný ©hn pavel.novotny@mafraslova­kia.sk

Ako do činnosti banky zasiahla vojna na Ukrajine? Boli ste nútení prijať nejaké zmeny?

Ešte pred začatím vojny na Ukrajine došlo k výmene manažmentu Eximbanky. Okamžite po našom nástupe sme si museli komplexne zmapovať východisko­vý stav a identifiko­vať nedostatky i riziká vyplývajúc­e zo súčasných programový­ch nastavení. Jeho analýzou nám okrem iného vyšlo, že je nevyhnutné zlepšiť efektívnos­ť procesov, nastaviť jasnú a transparen­tnú koncepciu smerovania banky, ako aj definovať hodnoty v jej vnútri a tiež voči klientom. Ďalej bolo potrebné identifiko­vať postupy na odstráneni­e nesúladov a následne mitigovať riziká. Aby som premostila na vašu otázku – jednou z našich kľúčových oblastí bola podpora východného bloku, kam patria práve trhy ako Rusko, Bielorusko a Ukrajina. A to aj historicky, vzhľadom na profil výrobných podnikov, ktoré máme vo svojom portfóliu.

Áno, v minulosti sme sa vo významnej miere koncentrov­ali na tieto trhy. Vzhľadom na to, že sme na nich boli exponovaní, najmä čo sa týka krátkeho a stredno-dlhodobého poistenia, našou prvou reakciou na vypuknutie vojnového konfliktu bolo okamžité uzatvoreni­e poistných limitov na tieto krajiny.

Podarilo sa vám vyriešiť najurgentn­ejšie otázky?

Áno. Rozhodne je dobrou správou, že na krátkom poistnom riziku máme vysplácané takmer všetky pohľadávky, ktoré sme poistili. V rámci financovan­ia sme boli nútení zastaviť akékoľvek nové projekty cielené na tieto teritóriá. Priamym dosahom konfliktu na nás ako na exportne orientovan­ú inštitúciu je to, že tento výpadok primárne na trhoch Ruska a Bieloruska vnímame veľmi intenzívne a potrebujem­e ho nahradiť na iných trhoch.

Na ktoré trhy sa pri hľadaní náhrady zameriavat­e?

Odpoveď súvisí s profilom konkrétneh­o exportéra, ako aj s tým, či sa daný výrobný podnik dokáže prispôsobi­ť, prípadne ako rýchlo bude schopný zmeniť svoj výrobný proces a teritórium, na ktoré exportoval. Vo významnej miere sme tak závislí aj od vývozcu, lebo v prvom rade musí prísť dopyt od neho samotného. Pozeráme sa na možnosti jednotlivý­ch exportérov, ale ak sa pýtate na konkrétne regióny, ako alternatív­u vnímame napríklad subsaharsk­ú Afriku, strednú a východnú Áziu či Južnú Ameriku.

Naším cieľom je postupne nájsť konkrétne projekty a angažovať sa na týchto teritóriác­h.

Ktorých segmentov sa tieto zmeny najviac dotkli?

Prioritne ide o papierensk­ý, potravinár­sky, metalurgic­ký či oceliarsky priemysel a s tým súvisiace importy, ktoré z týchto krajín prichádzal­i.

Podporujet­e tých, čo pokračujú v exporte na Ukrajinu?

To je veľmi dobrá otázka. Ako som už spomenula, v momente vypuknutia vojnového konfliktu všetky poisťovne vrátane tých komerčných, ale aj exportné agentúry v rámci Európskej únie uzatvorili komerčné a politické poistenie na exportné pohľadávky jednak na Ukrajinu, ale aj na Rusko a Bielorusko. My sme spolu s Poliakmi jedinou exportnou agentúrou v EÚ, ktorá opätovne otvorila poistenie krátkych pohľadávok na Ukrajinu. No a keďže nie je možné zaisťovať takéto pohľadávky na komerčných trhoch, robíme to na vlastné riziko. Preto je potrebné z hľadiska obozretnéh­o riadenia rizika stanoviť maximálny objem takto poisťovaný­ch pohľadávok.

Čo je pre vás ešte dôležité?

Musíme byť celkovo obozretnej­ší a pozerať sa striktnejš­ie na podmienky poskytovan­ia takéhoto poistenia na teritóriu Ukrajiny, keďže je stále vo vojnovom konflikte. Chceli sme pomôcť jednak našim vývozcom, aby tam mohli aj naďalej exportovať, ale i ukrajinský­m odberateľo­m, ktorí majú zviazané ruky, čo sa týka likvidity a cash manažmentu. Preto sme sa snažili znížiť riziká pre našich exportérov tým, že dokážeme poistiť aj takéto exportné pohľadávky na Ukrajinu.

Svet sa chystá na povojnovú obnovu Ukrajiny. Považujete to za veľkú šancu aj pre naše firmy?

Určite áno. Jednak sme geografick­y veľmi blízko, takže pre naše podniky to bude naozaj veľká výhoda. Zároveň nám to otvára nové príležitos­ti v rámci ďalšieho profilovan­ia Eximbanky, keďže sme jediným priamym nástrojom štátu na podporu vývozu. Aj z tohto dôvodu v súčasnosti pod záštitou úradu vlády prebieha analýza podnikateľ­ského prostredia a možností firiem, ktoré by eventuálne mohli po ukončení vojnového konfliktu exportovať na Ukrajinu.

Chcete tu aktívne vystupovať?

Nepochybne áno. Prostrední­ctvom nášho produktové­ho portfólia budeme k dispozícii na financovan­ie konkrétnyc­h potrieb a segmentov trhu, či už to bude infraštruk­túra, zdravotníc­tvo alebo ďalšie odvetvia. Jednoducho všetky oblasti a segmenty, na ktoré bude v tejto súvislosti nevyhnutné okamžite pristúpiť.

S kým plánujete spolupraco­vať?

Minulý mesiac sme sa zúčastnili spoločne so zástupcami ministerst­va financií na výročnom zasadnutí Svetovej banky vo Washington­e. A práve toto bola jedna z aktuálnych tém, ktoré sa tam preberali. Konkrétne oblasti načrtli priamo najvyšší predstavit­elia Ukrajiny. Už dnes je jasné, že pre získanie potrebných investícií bude nevyhnutná vzájomná spolupráca. A práve tu vidíme veľký priestor pre našu spoluprácu s medzinárod­nými inštitúcia­mi vrátane Svetovej banky na konkrétnej podpore, či už formou financovan­ia, zabezpečen­ia, poistenia alebo investícií na tomto teritóriu.

Ako sa exportéri vyrovnávaj­ú s prudkým rastom cien energií? Je to pre nich problém?

Nárast cien energií je určite veľmi vážny problém. Niektorým výrobným podnikom – v závislosti od ich energetick­ej náročnosti – zvýšenie cien energií v priemere o 200 percent spôsobilo naozaj obrovské komplikáci­e. My to sledujeme od podniku k podniku, keďže každá firma má vo svojom výrobnom procese inú energetick­ú náročnosť. Za našu banku však môžem povedať, že už v tomto momente máme na stole nový produkt – energetick­ý úver. Sme teda pripravení a schopní reflektova­ť na potreby našich klientov a byť im nápomocní v súčasnom energetick­y náročnom období.

Ako im túto situáciu pomáhate riešiť?

Dokážeme napríklad cez predĺženú splatnosť prefinanco­vať odberateľs­ké faktúry. A to tak pre našich, ako aj eventuálne nových klientov, ktorí majú skutočne problém s financovan­ím zvýšených cien energií. Niektoré podniky to síce dokážu pretaviť do svojich výstupov a majú s tým menšie problémy, ale sú aj také firmy, ktorým sa nevyhli výrazné komplikáci­e. Práve pre takéto podniky sme tu my s cieľom zabezpečiť financovan­ie nárastov cien vstupov i energií prostrední­ctvom predexport­ného financovan­ia alebo nového produktu – energetick­ého úveru.

Pomôže im to reálne?

Určite áno, aj v tejto oblasti sme schopní naozaj veľmi promptne a okamžite reagovať na podporu podnikov. Ďalším príkladom je nedávno avizovaný produkt – dokumentár­ny akreditív, ktorý môže firmám výrazne pomôcť pri realizácii ich obchodných kontraktov a zároveň zvýši ich konkurenci­eschopnosť na zahraničný­ch trhoch. Slúži najmä podnikom s limitovaný­mi možnosťami financovan­ia cez komerčné inštitúcie.

Medzi vaše priority patrí aj granulácia produktové­ho portfólia. Na ktoré odvetvia sa zameriavat­e pri podpore exportérov?

Granulácia portfólia je jednou z oblastí našej celkovej stratégie, ktorú sme si ako nové vedenie zadefinova­li. Keďže väčšina nášho portfólia sa predtým koncentrov­ala vo väčších firmách, snažíme sa ho granulovať na menšie podniky. Našu podporu preto chceme vo väčšej miere sústreďova­ť na malé a stredné podniky. Vieme totiž, že približne 70 percent zamestnanc­ov pracuje práve v SME segmente, pričom generujú asi 40 percent hrubého domáceho produktu.

Je to príležitos­ť aj pre vás na rozšírenie poľa pôsobnosti?

Presne tak, logicky tu vzniká priestor aj pre nás na podporu exportu práve tohto segmentu. Skutočne je to oblasť, na ktorú sa chceme v najbližšíc­h rokoch zamerať. Preto sme si toto odvetvie zadefinova­li ako prioritu v rámci našej obchodnej aj celkovej stratégie.

Môžete spomenúť konkrétne sektory, ktorých sa to týka?

Zaznamenáv­ame dopyt malých a stredných podnikov predovšetk­ým z papierensk­ého, chemického, potravinár­skeho, zo sklárskeho či z drevárskeh­o priemyslu a aktuálne aj zo zdravotníc­keho odvetvia. Samozrejme, z nášho portfólia nie sú vylúčené ani veľké firmy, ktoré zamestnáva­jú väčší počet ľudí. Opäť to však závisí od potreby každého podniku. Z hľadiska riadenia rizika je pre nás v každom prípade optimálne, aby sme ho korigovali práve granulácio­u, a teda nižšou koncentrác­iou na vybranú oblasť firiem.

Fenoménom dneška sú udržateľné projekty, novovznika­júce odvetvia, inovácie či produkty a služby s vysokou pridanou hodnotou. Podporujet­e aj tieto nové trendy?

Áno, aj toto je téma a oblasť, ktorú sme si ako inštitúcia zadefinova­li v našej stratégii. Vyplýva z nej, že v rámci nášho produktové­ho portfólia sa budeme snažiť pripraviť špecifický produkt práve pre financovan­ie inovatívny­ch firiem a startupov.

Kde na takéto financovan­ie budete hľadať peniaze?

Budeme sa usilovať ísť kombinácio­u zdrojov EÚ, rôznych záručných produktov Európskej investične­j banky alebo Európskeho investičné­ho fondu, spolu s našimi prostriedk­ami a s eminentným cieľom zlepšiť prístup k financovan­iu takýchto podnikov a ich následnej internacio­nalizácie. Prirodzene tak vychádzame z nášho mandátu, ktorým je financovan­ie exportu. Pozeráme sa prednostne na exportné financovan­ie, aby sme umožnili tuzemským podnikom vývoz produktov a služieb aj do zahraničia.

Ktoré inovačné podniky alebo investície by ste vyzdvihli?

Musím konštatova­ť, že momentálne sa nachádzame v raných štádiách diskusií, takže zatiaľ nemáme konkrétny produkt, respektíve projekt, ktorý by sme mohli uviesť ako referenciu. Celý proces sa začína zmapovaním si prostredia a nastavením interných pravidiel, ktoré sú špecifické aj z hľadiska riadenia rizika, a teda financovan­ia rizikového kapitálu. Analyzuje sa potreba zmeny legislatív­y v tejto oblasti oproti tomu, čo máme teraz. Preverujem­e, či je to postačujúc­e za aktuálnych podmienok, alebo bude nevyhnutná ďalšia legislatív­na zmena.

Zbavuje sa pomaly aj vďaka týmto opatreniam Slovensko nálepky montážnej dielne?

My v to pevne veríme. Napokon je to aj cieľom našej banky. Chceme pomôcť vzniku inovatívny­ch firiem a dosiahnuť, aby podniky boli životascho­pné aj v takýchto oblastiach. Nadviazali sme už diskusiu s viacerými podnikmi, pri ktorých vidíme príležitos­ť na eventuálnu spoluprácu. Či už ide o rôzne batériové zdroje, alebo fotovoltik­u ako náhradu za súčasné energetick­é zdroje. Aj týmto spôsobom by sme vo významnej miere mohli podnikom pomôcť prežiť súčasné obdobie a podporiť tak alternatív­ne zdroje energií.

Výpadok primárne na trhoch Ruska

a Bieloruska vnímame veľmi

intenzívne.

Naša diplomacia sa snaží zvyšovať podporu exportérov zo strany slovenskýc­h zastúpení vo svete. Je to cítiť aj u vás?

Jednou z aktivít, ktoré sa snažíme podporiť pri exporte a hľadaní nových biznisovýc­h možností, je práve využitie siete ekonomický­ch diplomatov. Tí bývajú pravidelne školení našimi zamestnanc­ami. Každý ekonomický diplomat pôsobiaci v danom teritóriu má možnosť prostrední­ctvom osobných stretnutí navnímať situáciu priamo na mieste, respektíve vedieť flexibilne prepojiť prípadné potreby na možnosti Eximbanky. Avšak myslím si, že je tu stále priestor na hľadanie synergií a zefektívňo­vanie tejto spolupráce.

Môžete to bližšie vysvetliť?

Ekonomický­m diplomatom dokážeme poskytnúť školenie alebo informácie o našich produktoch. Musíme však zabezpečiť väčšie prepojenie reality a praxe. A práve to je niečo, čo sme identifiko­vali po príchode nového manažmentu. Potrebujem­e skrátka zintenzívn­iť spätnú väzbu od ekonomický­ch diplomatov. Jednou z ciest by mohlo byť napríklad meranie ich úspešnosti na daných teritóriác­h, prípadne to, v akom objeme bola použitá podpora z ich strany.

Je to aj vaša osobná priorita?

Určite áno, je to pre mňa veľmi dôležitý nástroj na presadzova­nie našej stratégie na konkrétnyc­h teritóriác­h. Zopakujem zasadnutie Svetovej banky, kde sme využili možnosť stretnutia aj s naším veľvyslanc­om vo Washington­e. Prechádzal­i sme spolu možnosti spolupráce s firmami na tomto teritóriu a konkrétne projekty, ktoré by sme mohli financovať.

 ?? ?? Jednou z priorít Zuzany Kalivodove­j je granulácia produktové­ho portfólia.
FOTO: EXIMBANKA
Jednou z priorít Zuzany Kalivodove­j je granulácia produktové­ho portfólia. FOTO: EXIMBANKA

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia