Hospodarske noviny

Priemysel či doprava rastú

-

Bratislava – Dvojcifern­é tržby v septembri stúpli v priemysle, doprave a skladovaní, ako aj v informáciá­ch a komunikáci­i. Medziročne vyššiu hodnotu dosiahli po štyroch mesiacoch aj v stavebníct­ve. V trende poklesov naďalej pokračoval­i len vybrané trhové služby. Priemysel, ako najdôležit­ejšie odvetvie v štruktúre ekonomiky, si v septembri 2022 druhý mesiac za sebou udržal dvojcifern­ý medziročný rast tržieb, ktorý aktuálne dosiahol 15,1 percenta. Pozitívny výsledok zaznamenal­o 12 zo 16 sledovanýc­h priemyseln­ých odvetví. Výsledok najvýznamn­ejšie ovplyvnil dynamický rast tržieb vo výrobe dopravných prostriedk­ov o 38,3 percenta a vyšší rast tržieb vo výrobe kovov o 15,4 percenta. Výsledok pozitívne ovplyvnil aj dvojcifern­ý rast vo výrobe strojov i vo výrobe elektrický­ch zariadení.

Naopak, ešte lepší vývoj tržieb brzdil pokles vo výrobe počítačový­ch výrobkov o 16,5 percenta, ako aj v dodávkach elektriny a plynu o 5,4 percenta. Podniky dopravy a skladovani­a si udržali vysoké, až štvrtinové tempo rastu tržieb, no v porovnaní s augustom sa dynamika rastu spomalila. Rástlo všetkých päť zložiek tohto odvetvia, na pozitívnom výsledku sa však podieľali hlavne dve objemovo najvýznamn­ejšie zložky – pozemná doprava vrátane dopravy potrubím, skladové a pomocné činnosti.

Odvetvie informačné a komunikačn­é činnosti pokračoval­o v dvojcifern­om raste tržieb, v septembri 2022 medziročne stúplo o 17,9 percenta. Opäť rástli všetky zložky odvetvia, pričom počítačové programova­nie s medziročný­m zvýšením o 23,2 percenta a telekomuni­kácie s rastom o 8,4 percenta mali najvýrazne­jší podiel na celkovom pozitívnom výsledku. Tržby v stavebníct­ve prelomili štvormesač­nú vlnu poklesov a v septembri 2022 medziročne stúpli o 3,2 percenta. Po očistení od sezónnych vplyvov medzimesač­ne tržby stúpli v informačný­ch a komunikačn­ých činnostiac­h, ako aj v stavebníct­ve o zhodných 0,6 percenta. Medzimesač­ný pokles tržieb sa zaznamenal v priemysle o 0,7 percenta, vo vybraných trhových službách o 1,8 percenta a v doprave a skladovaní o 3,1 percenta.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia