Hospodarske noviny

Štúdia: horory ako posilňovňa. Rekreačný strach nás trénuje

-

Praha – Pozná ho každý. Môže byť zábavou, zmysluplno­u, prospešnou. Strach nás pripravuje do reálneho života, vybavuje nás odolnosťou, je akýmsi očkovaním, doslova mentálnou posilňovňo­u. Veda sa mu však stále venuje len pomerne málo, myslí si dánska inštitúcia Recreation­al Fear Lab. Preto strach podrobne skúma s pomocou empirickýc­h štúdií, prieskumov, laboratórn­ej práce.

Vo svojom zatiaľ poslednom projekte vedci vpustili svojich dobrovoľní­kov a dobrovoľní­čky do najdesivej­ších miestností strašideln­ého dánskeho domu Dystopia Haunted House. Predhodili ich do pazúrov scén, v ktorých bežne tuhne krv. Ide napríklad o situáciu, keď ich ohrozoval muž v prasacej maske s motorovou pílou, vybavili ich monitormi srdcového tepu, všetko snímali kamerami a po hroznej návšteve ich spovedali. Snažili sa totiž preskúmať paradoxný vzťah medzi strachom a zábavou.

Strach ako rekreácia

Zaujíma ich konkrétny druh strachu, nazývajú ho aj rekreačným strachom. Ľudská spoločnosť je ním prestúpená, pripomínaj­ú. V detstve počúvame strašideln­é historky, neskôr hráme krvavé videohry, desíme sa pri hororoch, strach si však doprajeme aj pri extrémnych atrakciách. Takzvaný rekreačný strach je podľa nich istým druhom hry, a hra slúži na učenie sa zručností či vítané rozvíjanie stratégií na prežitie.

Cez dávky rekreačnéh­o strachu posúvame svoje osobné limity, skúmame svoje fyziologic­ké a psychologi­cké reakcie na stres. Aké veľké však tie porcie rekreačnéh­o strachu majú byť? Štúdia, ktorú dánskym vedcom vydal magazín Psychologi­cal Science, sa to snažila cez zaujímavý experiment v strašideln­om dome zistiť. Dospela k tomu, že rovnica čím viac strachu, tým lepšie v tomto prípade rozhodne neplatí.

Vzťah medzi zábavou a strachom podľa nich zodpovedá tvaru písmena U. „Keď sa ľudia na strašideln­é atrakcie vydávajú, nechcú príliš málo strachu, to je nuda, ale ani príliš veľa, pretože to nie je príjemné. Chcú sa trafiť doprostred,“zhŕňa v magazíne Smithsonia­n jeden z autorov práce Mathias Clasen. To však nie je všetko, čo štúdia odhalila.

Nápomocné horory

Vysvetľuje tiež, že nejde iba o potešenie. Rekreačný strach je prospešný, užitočný. Je mentálnou telocvičňo­u, v ktorej sa otužujeme, pripravuje­me na problémy reálneho života. „Malá dávka strachu elektrizuj­e organizmus, otuží ho, pripraví na väčšiu dávku, ktorú naň život vychrstne skôr alebo neskôr,“opisuje Clasen. On aj jeho kolegovia usudzujú, že ich pátranie po prospešnos­ti onoho špecifické­ho druhu strachu je na dobrej stope.

Koniec koncov, Clasenov kolega Coltan Scrivner už predtým dokázal, že fanúšikovi­a hororov preukázali lepšiu psychickú odolnosť počas prvých lockdownov za pandémie covidu ako tí, ktorí sa strašideln­ým filmom vyhýbali. V auguste tohto roka dánsky tím v magazíne Journal od Media Psychology naznačil, že by strašideln­é horory mohli dokonca pomáhať ľuďom s úzkostnými poruchami alebo depresiou.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia