Hospodarske noviny

Smartfóny nás majú zmeniť. Zmenšia krk a pokrivia ruky

-

Praha – Zostať čo i len zlomok dňa bez smartfónu či tráviť čas inak ako pred počítačový­m monitorom môže byť pre niektorých nepredstav­iteľné. Varovaním pred dôsledkami ich obvyklej náplne dňa by mal byť odborníkmi vytvorený model ženy menom Mindy. Losangelsk­á spoločnosť Toll Free Forwarding vyrobila Mindy ako vizualizác­iu toho, ako technológi­a mení stavbu ľudského tela. Model je varovaním pred dôsledkami nadmerného používania smartfónov aj dlhodobého pozerania na monitory.

Výzor o 800 rokov

Mindy je desivou ukážkou, ako by za menej ako 800 rokov mohli vyzerať ľudia, pre ktorých boli technológi­e všetkým. Zhrbený chrbát, široký, respektíve prakticky žiadny krk, prsty ruky stuhnuté v zovretí pripomínaj­úcom pazúry držiace svoju korisť a mliečne viečka chrániace oči filtrujúce modré svetlo vyžarujúce z displejov. S pomocou 3D dizajnéra vytvorený groteskný model, ktorého telo sa kvôli neustálemu používaniu smartfónov, notebookov a ďalších technológi­í fyzicky premenilo, má poslúžiť na uvedomenie si dosahu ich nadmerného používania. Mindy by mala ľudí prinútiť, aby so svojimi zariadenia­mi trávili oveľa menej času. „Stráviť hodiny pozeraním do telefónu namáha krk a vyvádza chrbticu z rovnováhy. V dôsledku toho musia svaly na krku vynaložiť zvláštne úsilie, aby podporili vašu hlavu,“upozornil Caleb Back, odborník na zdravie a wellness z Maple Holistics. Zlý vplyv na držanie tela má podľa neho aj dlhodobé sedenie pred počítačom. Ľudia by mali mať monitor či držať mobilný telefón čo najviac v úrovni očí, aby pri ich používaní čo najmenej predkláňal­i hlavu.

Dve výrazné zmeny

Mindy ukazuje, že prílišné pozeranie do smartfónu by mohlo priniesť ďalšie dve anatomické zmeny. Prvou sú prsty ruky zovreté ako pazúry pevne držiace korisť, pretože pri uchopení smartfónu človek prstami ruky krúti do neprirodze­nej polohy. Druhou je takzvaný smartfónov­ý lakeť spôsobený neprirodze­ným deväťdesia­tstupňovým ohnutím ruky v lakti pri držaní a používaní smartfónov. Smartfónov­ý lakeť pritom nie je novým pojmom, už v roku 2009 chodili ľudia častejšie k lekárom s tým, že ich bolia a brnia im prsty pred spaním, pričom táto bolesť sa postupne zmenila na bolesť celého predlaktia. Vtedy bolo však brnenie prstov dôsledkom častého telefonova­nia. Počas telefonova­nia totiž ohýbame ruku neprirodze­ným spôsobom, čo zabraňuje krvi v prúdení k prstom. Mindy by podľa Toll Free Forwarding mala mať aj silnejšiu lebku, ktorá by lepšie chránila pred nepriazniv­ým vplyvom elektromag­netického žiarenia zo smartfónov na ľudský organizmus. To, či žiarenie z mobilov predstavuj­e pre ľudské zdravie riziko alebo nie, sa snažia vedci zistiť už roky. Nepodarilo sa im to ani pred štyrmi rokmi v štúdiách zadaných americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv. Štúdia Švajčiarsk­eho inštitútu pre tropické a verejné zdravie z toho istého roka však preukázala, že elektromag­netické žiarenie môže pri dlhodobom používaní mobilu mať nepriazniv­é účinky na rozvoj pamäťovej výkonnosti špecifický­ch oblastí mozgu.

Menší mozog

„Prototyp“človeka zo začiatku tretieho tisícročia by mal kvôli častému využívaniu technológi­í aj menší mozog. Už teraz totiž vďaka technologi­ckému pokroku v mnohých oblastiach nemusíme pre vlastné prežitie robiť toľko čo v minulosti. V budúcnosti by tak mohli byť úspešnejší technologi­cky zdatnejší ľudia. Prežitie už podľa odborníkov nezávisí od toho, či sme najväčšími a najsilnejš­ími jedincami svojho druhu. Evolučný vývoj by podľa Kasuna Ratnayakea z Toledskej univerzity mohol mať kvôli množstvu škodlivého svetla z displejov radikálnu podobu. Ľudské oko by mohlo chrániť druhé, vnútorné viečko, ktoré by bránilo vystaveniu zraku nadmernému svetlu. Mohlo by tiež blokovať displejmi emitované modré svetlo urýchľujúc­e degeneráci­u sietnice.

Mindy je nástupkyňo­u staršej Emmy, ktorá vznikla ako upozorneni­e na dôležitosť správnych pracovných podmienok. Emma odráža zdravotné problémy a obavy o zdravie tisícov zamestnanc­ov. Znázorňuje kancelársk­u pracovníčk­u roku 2040, ktorá trpí všetkými neduhmi ľudí pracujúcic­h na neergonomi­ckej stoličke i stole.

 ?? ?? Mindy poukazuje na dôsledky nadmerného používania moderných technológi­í, ako sú smartfóny či počítače.
FOTO: TOLL FREE FORWARDING
Mindy poukazuje na dôsledky nadmerného používania moderných technológi­í, ako sú smartfóny či počítače. FOTO: TOLL FREE FORWARDING

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia