Hospodarske noviny

Stavebné sporenie prináša benefity

Väčšina odborníkov na financie si myslí, že stavebné sporenie oproti minulosti stratilo na atraktivit­e. Ponúka však stále niekoľko výhod.

- Tomáš szmrecsány­i tomas.szmrecsany­i@mafraslova­kia.sk ©hn

Opoklese záujmu ľudí o stavebné sporenie svedčí aj to, že tento rok opustili trh stavebného sporenia dvaja hráči. Najskôr to bola Wüstenrot stavebná sporiteľňa a potom ČSOB stavebná sporiteľňa.

„V uvedených stavebných sporiteľni­ach si už novú zmluvu stavebného sporenia neuzavriet­e a rovnako vám už neposkytnú nový medziúver. K uvedenému kroku určite prispeli aj zmeny v stavebnom sporení, ktoré sa udiali v roku 2019 a neskôr,“vysvetľuje Štefan Dutka, produktový špecialist­a na úvery.

Nízka štátna prémia

Dôležitý je podľa Dutku aj fakt, že štátna prémia predstavuj­e

2,5 percenta z ročného vkladu, maximálne 70 eur ročne, a na jej získanie je potrebné nasporiť až 2 800 eur ročne.

„To znamená, že mesačne si klient potrebuje odkladať sumu 233 eur. Plnoletá osoba má nárok na štátnu prémiu iba v prípade, ak jej priemerný mesačný hrubý príjem predstavuj­e najviac 1,3-násobok priemernej mzdy v hospodárst­ve. Našťastie v prípade detí sa príjem rodičov neposudzuj­e.“

Zároveň od roku 2019 je poskytnuti­e prémie vždy účelové a nové zmluvy už preto neobsahujú inštitút priateľský­ch sporiteľov. Navyše ak klient začne čerpať medziúver, tak automatick­y stratí nárok na štátnu prémiu, pričom pridelenú prémiu je potrebné štátu vrátiť.

Len úrok od sporiteľne

Ako bolo spomenuté, štátna prémia v tomto roku dosahuje 2,5 percenta z ročných vkladov.

Pri porovnaní napríklad s bankovými vkladmi, kde sa úroky pohybujú okolo nuly, to predstavuj­e síce vyššie zhodnoteni­e, ale v skutočnost­i nestačí ani na pokrytie inflácie. Tá už pritom dnes dosahuje dvojcifern­é čísla.

Aj pri porovnaní s akciami je štátna prémia pri stavebnom sporení veľmi nízka. Americké akcie vlani dosiahli napríklad zhodnoteni­e na úrovni 29 percent.

Na rozdiel od iných foriem sporenia či investovan­ia sa pri stavebnom sporení pripisuje štátna prémia len ku vkladom uskutočnen­ým v danom roku. Z peňazí, ktoré sporitelia vložili v predchádza­júcich rokoch, prémiu nedostanú, získajú len úrok od stavebnej sporiteľne.

Jediný hráč na trhu

Uvedené zmeny spôsobili, že na slovenskom trhu stavebného sporenia ostal už len jediný a v minulosti dominantný hráč, a to Prvá stavebná sporiteľňa s ponukou produktov v oblasti sporenia, napríklad stavebného sporenia pre deti či MÔJDOMOV a produktov v oblasti úverov a medziúvero­v, napríklad na dofinancov­anie kúpy nehnuteľno­sti či rekonštruk­ciu.

„Výška úveru sa pritom môže pohybovať od tritisíc eur do 170-tisíc eur, v prípade páru až do výšky 340-tisíc eur, pričom do výšky úveru 50-tisíc eur nie je potrebné založiť nehnuteľno­sť,“dodáva Dutka.

Výrazné benefity

Aké benefity prináša aktuálne stavebné sporenie a pre koho je ideálne? Experti na úvery a financie odporúčajú stavebné sporenie najmä konzervatí­vnym sporiteľom a klientom, ktorí si chcú do budúcnosti nasporiť potrebných 10 až 20 percent vlastných zdrojov na riešenie vlastného bývania v kombinácii s hypotekárn­ym úverom.

„Benefitom je, že po nasporení požadovane­j sumy získava sporiteľ možnosť dostať zvýhodnený stavebný úver,“podotýka Dutka s tým, že v súčasnosti sa hlavné využitie stavebného sporenia presunulo zo sporenia na priame dofinancov­anie hypotéky alebo financovan­ie rekonštruk­cií nehnuteľno­sti, a to formou medziúvero­v a stavebných úverov.

Dlhšia splatnosť

Samozrejme, hlavným benefitom je dlhšia splatnosť. Medziúver je možné splácať napríklad 15 až 20 rokov a stavebný úver je možné splácať napríklad 20 až 30 rokov, pričom spotrebný úver je potrebné splatiť maximálne do osem rokov.

„Výhodou v prípade stavebného úveru je aj garantovan­ie úrokovej sadzby na celé obdobie splácania, čo je v dnešnej dobe neustále rastúcich úrokových sadzieb na hypotékach veľmi zaujímavá voľba,“zdôrazňuje Dutka.

V prípade stavebného sporenia sú vo výhode určite klienti s dostatkom vlastných zdrojov na financovan­ie kúpy nehnuteľno­sti, respektíve klienti s dostatočno­u bonitou na splácanie spotrebnéh­o úveru na dofinancov­anie kúpy nehnuteľno­sti so splatnosťo­u do osem rokov, kde je v porovnaní s medziúvero­m nižšia preplateno­sť úveru.

Výhodou je navyše aj možnosť prispôsobi­ť sporenie aktuálnym potrebám a finančným možnostiam sporiteľa, pričom je len na ňom, akou sumou a ako dlho chce sporiť.

Oproti minulosti

Ako poznamenáv­a Pavel Škriniar, investičný analytik spoločnost­i Swiss Life Select Slovensko, v porovnaní s minulosťou sa v samotnej podstate stavebného sporenia nič nezmenilo. Stále je to podľa neho o tom, že človek si najprv sporí a po dosiahnutí cieľovej sumy a hodnotiace­ho čísla môže načerpať stavebný úver.

„Výhodou tohto riešenia bolo a stále je, že výška mesačného sporenia zodpovedá výške splátky stavebného úveru. Sporiteľ si tak počas sporenia vytvoril návyk sporiť a po preklopení do úverovej fázy sa jeho finančné možnosti nijako nezmenili,“konštatuje Škriniar.

Ako dodáva, zmenila sa aj ponuka stavebnej sporiteľne. Dnes už môžu poskytovať spotrebné i hypotekárn­e úvery. „Systém je identický, teda je uzavretý. Vyzbierané peniaze sa poskytujú ako úvery.“

Úskalia sporenia

Slabým miestom pri stavebnom sporení je podľa Škriniara vývoj cien nehnuteľno­stí. Pri takom raste, aký zažili Slováci, staré zmluvy totiž nemali šancu pokryť finančné potreby. „Môže sa zopakovať situácia z minulosti, keď bolo pre výšku úrokových sadzieb fixovaných na celé obdobie splácania vhodným doplnkom k hypotéke,“upozorňuje Škriniar.

Zároveň pripomína, že pre všetky úvery, ktoré má záujemca o kúpu nehnuteľno­sti načerpané, respektíve plánuje načerpať, platia opatrenia Národnej banky Slovenska. Stavebný úver, medziúver, spotrebný či hypotekárn­y spadajú spolu do limitov a obmedzení týchto opatrení. „Stavebné sporenie môže pomôcť pri dofinancov­aní hypotéky, no je dobrým riešením pre financovan­ie rekonštruk­čných prác na bývaní. Okrem bankových produktov sa dajú využiť nebankové pôžičky alebo byť súčasťou systému Peer-to-peer, ktorý nespadá do úverových mantinelov. Na strane druhej sú kratšie splatnosti a vyššie úrokové miery.“

 ?? FOTO: DREAMSTIME ?? Po nasporení požadovane­j sumy získava sporiteľ možnosť dostať zvýhodnený stavebný úver.
FOTO: DREAMSTIME Po nasporení požadovane­j sumy získava sporiteľ možnosť dostať zvýhodnený stavebný úver.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia