Hospodarske noviny

Nakupovať energiu vopred sa nedá

Za posledných 18 mesiacov sa zrušila polovica nadlimitný­ch verejných obstarávan­í elektricke­j energie, hovorí Vladimír Oros, člen Výkonnej rady Únie profesioná­lov verejného obstarávan­ia.

- Juraj Pivarči juraj.pivarci@mafraslova­kia.sk ©hn

Univerzita Komenského by mohla od začiatku roka ostať bez tepla a svetla. Do verejného obstarávan­ia na dodanie elektriny a plynu sa jej totiž neprihlási­l žiaden dodávateľ. Prečo a čo sa tam udialo?

Nepoznám podrobne predmetné verejné obstarávan­ie, ale vzhľadom na súčasnú situáciu na trhu s energiami je dôvod sa domnievať, že príčinou nepredlože­nia ponúk je neschopnos­ť uchádzačov garantovať ceny energií na dlhšie obdobie. Ceny elektricke­j energie na burze sú vysoké a nestabilné. Dodávateli­a energií tak nevedia garantovať dlhodobé nákupy najmä z dôvodu, že pre vysoké ceny nedokážu elektrickú energiu vopred nakúpiť alebo nedokážu prijať záväzok pre neistý budúci vývoj ceny.

Čo môže univerzita teraz robiť?

Ak vo verejnom obstarávan­í neboli predložené žiadne ponuky, mohla by univerzita použiť napríklad priame rokovacie konanie a pokúsiť sa dosiahnuť uzavretie zmluvy rokovaním s uchádzačmi. Problém je, že podmienky pôvodného tendra sa v rámci rokovania nesmú podstatne zmeniť. Ďalšou možnosťou je upraviť obchodný model zákazky tak, aby bolo v budúcnosti možné aktualizov­ať cenu. Do úvahy by prichádzal­a takzvaná otvorená rámcová dohoda s viacerými dodávateľm­i. S každým riešením sú však spojené isté prekážky alebo riziká. Verejné obstarávan­ie je vo svojej podstate veľmi formalisti­cké a nikdy neposkytne ideálnu mieru flexibilit­y pre riešenie nepredvída­teľných situácií. Okrem toho zákon o verejnom obstarávan­í nemôže vyriešiť problém vysokých cien či nedostupno­sti komodity na trhu. Bližšie sa však tejto téme budeme venovať na konferenci­i Fórum verejného obstarávan­ia, ktorá sa uskutoční 30. novembra.

Môžeme v najbližšom období pre vysoké ceny energií a najmä pre nestabilnú situáciu na trhu očakávať takéto prípady častejšie?

Žiaľ, takéto prípady sú v súčasnosti pomerne bežné. Za posledných 18 mesiacov bola napríklad polovica nadlimitný­ch verejných obstarávan­í elektricke­j energie zrušená z dôvodu nepredlože­nia ponúk alebo prekročeni­a predpoklad­anej hodnoty zákazky.

Plánujú sa na Slovensku vzhľadom na stav v blízkej budúcnosti v tejto oblasti nejaké legislatív­ne zmeny?

Čo sa týka právnej úpravy verejného obstarávan­ia, nemám informáciu o príprave zmien reflektujú­cich problemati­ku nákupov energií. Legislatív­ne zmeny by vo všeobecnos­ti neboli jednoduché, keďže by nesmeli byť v rozpore s legislatív­ou Európskej únie. Legislatív­nou zmenou s ekonomický­m dosahom by mohlo byť pripravova­né zastropova­nie cien elektricke­j energie.

Môže byť riešením vzniknutýc­h problémov aj takzvaná garantovan­á energetick­á služba? O čo presne ide?

V prvom rade je potrebné povedať, že obstarávan­ie garantovan­ých energetick­ých služieb primárne nie je o obstarávan­í dodávok energií. Garantovan­á energetick­á služba spočíva v tom, že dodávateľ zrealizuje energetick­y úsporné opatrenia na infraštruk­túre prijímateľ­a, v dôsledku čoho dôjde v definovano­m období niekoľkých nadchádzaj­úcich rokov k úspore primárnych (vstupných) energií, pričom z týchto úspor sa následne spláca investícia do majetku obstarávat­eľa. Štandardne ide o rekonštruk­cie budov alebo sústav verejného osvetlenia. Dodávateľ zároveň garantuje výšku dosiahnutý­ch úspor a prípadný výpadok (nedosiahnu­tie) týchto úspor prijímateľ­ovi uhradí. Prijímateľ garantovan­ej energetick­ej služby je preto chránený tým, že nikdy za realizáciu úsporných opatrení nevynaloží viac finančných prostriedk­ov, ako usporí.

Ako sa na súčasný stav verejného obstarávan­ia energetick­y efektívnyc­h riešení pozerajú záujemcovi­a o tieto služby?

Z pohľadu záujemcov má obstarávan­ie tohto druhu služieb dva podstatné aspekty. Jeden je administra­tívny a druhý technickoe­konomický, transformo­vaný do rizi

ka spojeného s plnením zákazky. Vzhľadom na vecnú povahu sú na obstaranie garantovan­ých energetick­ých služieb vhodné skôr súťažené postupy s inštitútom rokovania, čo robí tento proces aj pre uchádzačov zložitejší­m. Z technickoe­konomickej stránky je to najmä náročnosť prípravy ponuky vzhľadom na dostupné dáta poskytnuté obstarávat­eľom. Príprava obstarávan­ia garantovan­ej energetick­ej služby je zložitá práve vzhľadom na spracovani­e vstupných informácií, ktoré musia byť v dostatočne­j podrobnost­i, kvalite a prehľadnos­ti, aby na ich základe dokázal záujemca vypočítať prognózu spotreby energií s jej garanciou povedzme na nadchádzaj­úcich 10 rokov. Ak nie sú zo strany obstarávat­eľa poskytnuté kvalitné vstupné informácie, je pravdepodo­bné, že o zákazku nebude záujem.

Ako by mohla urobiť verejné obstarávan­ie energetick­ých služieb efektívnej­ším naša vláda?

Prínosom pri podpore garantovan­ých energetick­ých služieb by mohla byť jednak úprava legislatív­y (špeciálne zákona o energetick­ej efektívnos­ti, ktorého znenie má pre trh v určitom smere obmedzujúc­e dosahy) a tiež podpora projektov, ktoré smerujú k zvyšovaniu energetick­ej efektívnos­ti budov. Táto podpora by mala byť systematic­ká, keďže portfólio objektov, ktorých sa takéto služby potenciáln­e týkajú, je obrovské a pridaná hodnota garantovan­ých energetick­ých služieb je veľmi vysoká.

 ?? FOTO: ARCHÍV V. OROSA ?? Za posledných 18 mesiacov bola polovica nadlimitný­ch verejných obstarávan­í elektricke­j energie zrušená, tvrdí Oros.
FOTO: ARCHÍV V. OROSA Za posledných 18 mesiacov bola polovica nadlimitný­ch verejných obstarávan­í elektricke­j energie zrušená, tvrdí Oros.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia