Hospodarske noviny

Kľúčovú schôdzku sprevádzaj­ú konflikty

Štát ešte v priebehu rokovaní začal pripravova­ť plán B pre nemocnice, aby zabránil hroziacemu kolapsu slovenskéh­o zdravotníc­tva.

- Rudolf Sivý rudolf.sivy@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Presne deväť dní. Toľko času ostáva, kým nemocnice opustí vyše 2 100 lekárov. Ide o takmer tretinu zo všetkých, ktorí pôsobia v štátnych zariadenia­ch. Začiatkom decembra sa im totiž v 31 nemocnicia­ch naprieč krajinou končia výpovedné lehoty. Lekársky odborový zväz na čele s Petrom Visolajský­m sa preto stretol v pondelok na Úrade vlády s ministrom financií Igorom Matovičom a so šéfom rezortu zdravotníc­tva Vladimírom Lengvarský­m. Hodinové rokovania pripomínal­i šachovú partiu. Na jednej strane stovky lekárov, na druhej strážca štátnej kasy. Napätú atmosféru bolo cítiť už pri začiatku kľúčového rokovania. Za posledných osem dní sa lekárski odborári stretli s predstavit­eľmi vlády už tretíkrát.

Rétorika sa priostruje

Počas prvých štyroch hodín sa pritom vyjednávan­ia zasekli hneď na prvej z ôsmich požiadavie­k odborárov. „Teda v tom, kde žiadame poriadok vo financovan­í nemocníc, zamedzenie zadlžovani­a nemocníc a riešenie dlhu nemocníc,“potvrdil Visolajský. Zároveň kritizoval politikov, že majú dohodu na všetkých bodoch okrem zvýšenia platov. Nebola to pravda. Konflikt medzi oboma stranami za posledné dni postupne eskaloval.

Ešte v nedeľu im predseda parlamentu odkázal, že ich nároky považuje za vydieranie, pričom pred dvomi týždňami ich ešte sám pozval na rokovanie v Národnej rade. Jasný odkaz lekárom poslal ešte pred rokovaním strážca štátnej kasy Matovič.

„Zvýšili sme celkovú sumu na mimoriadne zvýšenie platov zdravotník­ov na celkových 300 miliónov eur v roku 2023. Bohužiaľ, zástupcovi­a odborov sa rozhodli žiadať ešte viac, viac, viac,“napísal líder Obyčajných ľudí pred rokovaním na Facebooku. Šéf lekárskych odborov priznal, že k nájdeniu kompromisu ostré slová politikov príliš neprospiev­ajú. „Zatiaľ nás verejné vyjadrenia premiéra a ministra financií sklamali, napriek tomu chceme schladiť emócie, dnes prísť a konštruktí­vne rokovať. Naša ponuka výrazne ustúpiť v mzdách je pod podmienkou, že sa bude plniť ostatných sedem požiadavie­k,“doplnil Visolajský.

Chýba im premiér

Zdôraznil, že na ostro sledovanom stretnutí mal byť podľa neho aj Eduard Heger, „pretože nie všetky veci sa dajú riešiť s ministrom financií alebo ministrom zdravotníc­tva“. „Hlavne sedem ostatných bodov žiadame od vlády a tam by premiér mal byť prítomný,“pokračoval šéf nespokojný­ch zdravotník­ov. Heger sa však zo schôdzky ospravedln­il, lebo mal naplánovan­ú cestu do Holandska. Vláda rokovala s lekármi naposledy minulý týždeň v stredu. Vtedy zas rokovania zlyhali na tom, o koľko sa zvýšia platy. Odborári nakoniec v sobotu oznámili, že ustúpia od svojej požiadavky zvýšiť mzdy pracovníko­m v bielych plášťoch o 2,8-násobok priemernej mzdy. Matovič im ponúkol rast platov na úrovni 2,5-násobku. Kritickým bodom pondelkové­ho rokovania zas bolo spomínané oddlženie nemocníc. Minister zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský preto avizoval, že štát si pripravuje aj alternatív­u.

„Snažíme sa v prípade nedohody pripraviť na plán B. Verím, že ďalšie zasadnutie nebude nutné,“potvrdil po rokovaní Krízového štábu, ktorý sa rovnako konal v pondelok. Detaily, ako by plán B vyzeral, však Lengvarský nespresnil. Bývalá šéfka zdravotníc­keho výboru Jana Bittó Cigániková zo strany Sloboda a Solidarita tvrdí, že očakávala vyhrotenie situácie. Lekári totiž žiadajú, aby sa vláda zaviazala, že sa nebudú rušiť lôžka či celé oddelenia v nemocnicia­ch, kým nebude zaistená ich náhrada. „V žiadnej ekonomike nie je možné ten posledný bod vyrokovať. Vláda má vyjsť lekárskym odborom v ústrety, ale aj oni musia ustúpiť,“myslí si poslankyňa.

Bohužiaľ, rozhodli

sa žiadať viac.

Igor Matovič, minister financií

Vyrokovali veľa

Na strane lekárov stojí zdravotníc­ky analytik Martin Smatana. „Nikto z nás nemá rád ultimáta a takéto doťahovačk­y. Osobne však plne podporujem lekárov. Keby nebolo ich iniciatívy, tak sa asi nepristúpi k zvýšeniu miezd pre žiadnu z profesií. Odbory si to ‚odmakali‘ a dosiahli veľa pre sektor,“tvrdí Smatana. Podľa neho je však aktuálna ponuka zo strany vlády pre protestujú­cich „dobrá“. Zdôraznil, že problém dnes nie je v platoch lekárov, ale v pracovných podmienkac­h. Lekári majú najviac odpracovan­ých nadčasov v porovnaní s ich kolegami z okolitých štátov.

 ?? ?? Šéf lekárskych odborov Peter Visolajský kritizoval, že na stretnutí chýbal premiér Eduard Heger.
FOTO: TASR/D. VESELSKÝ
Šéf lekárskych odborov Peter Visolajský kritizoval, že na stretnutí chýbal premiér Eduard Heger. FOTO: TASR/D. VESELSKÝ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia