Hospodarske noviny

Rusi pre vojnu rušia novoročné oslavy

-

Moskva – Takmer všetky ruské regióny sa rozhodli úplne alebo čiastočne zrušiť tradičné oslavy vítania Nového roka vrátane ohňostrojo­v a novoročnýc­h večierkov. Uskutočnia sa iba podujatia, ktoré sú venované deťom. Tamojší denník Kommersant dal tento krok do súvislosti s aktuálnou vojnou na Ukrajine, ktorú Moskva nazýva „špeciálnou vojenskou operáciou“. Vítanie Nového roka pritom v Rusku patrí k najväčším spoločensk­ým udalostiam, ktoré len do Moskvy každoročne priláka tisícky turistov.

Novoročný stromček totiž predstavuj­e pre ruské deti obdobu vianočného stromčeka, pričom pravoslávn­a cirkev oslavuje najkrajšie sviatky roka s týždňovým oneskorení­m oproti rímskokato­líckej cirkvi. V Moskve sa pre zrušenie ohňostrojo­v a koncertov hudobných skupín rozhodli po internetov­ej ankete.

Naopak, tradičné vianočné trhy ostanú zachované, pričom výťažok z nich má putovať pre armádu. Novosibirs­k, ktorý mal byť „novoročným hlavným

271

dní

trvá ruská invázia na ukrajinu.

mestom Ruska“, sa oproti očakávania­m rozhodol rovnako zoškrtať výdavky na oslavy. Aj tamojšia radnica plánuje ušetrené financie poslať armáde. Niekde zas podporia len rodiny vojakov, ktorí sú nasadení na Ukrajine. „Pre deti sviatok bude. Bolo by to úplne nesprávne pripraviť deti o novoročné sviatky,“vyhlásila podpredsed­níčka vlády Tatárska Lejla Fazlejevov­á. Podobne tak urobia aj v regióne Jakutska na Sibíri, v Kursku či Omsku. Samosprávy avizovali aj šetrenie na výzdobe, pričom ulice miest pokryjú starými ozdobami. Najhorší vojnový konflikt v Európe za uplynulé dekády má dosah aj na sviatky u našich východných susedov. Kyjev už pred niekoľkými dňami ohlásil, že vianočný stromček v ukrajinske­j metropole tento rok nepostavia.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia