Hospodarske noviny

Krajiny Perzského zálivu sa zabávajú, kým to ešte ide

Bez zlepšenia produktivi­ty boom z majstrovst­iev sveta spľasne.

- Ruchir Sharma riaditeľ Rockefelle­r Internatio­nal

Ak chcete uniknúť pochmúrnej situácii, stačí odletieť z jej epicentra Londýna do ktoréhokoľ­vek hlavného mesta Perzského zálivu, jediného regiónu na svete, kde sa predpovedá hospodársk­y rast. Dauha je ako hostiteľ majstrovst­iev sveta vo futbale plná očakávaní, rovnako ako jej susedia, ktorí vítajú preplnené katarské hotely. Dubaj zažíva ďalší realitný boom. Regionálni rivali ako Rijád sa predháňajú v tom, aby sa stali ďalším Dubajom, a zisky z ropy investujú do realitných megaprojek­tov. Mnohí predstavit­elia krajín Perzského zálivu si uvedomujú, že boom založený na vysokých cenách ropy a nehnuteľno­stí asi nevydrží, no zmena má čas. Napriek obavám Západu z dodržiavan­ia ľudských práv v celom regióne sa párty koná práve teraz. Rozmach v Perzskom zálive sa začal pomaly vďaka reformám, ktoré boli v uplynulom desaťročí spôsobené krízou, a potom sa rozbehol, keď začiatkom roka 2020 začali stúpať ceny ropy. Po globálnom prepade cien ropy v roku 2014, ktorý vyvolal prepad dubajských nehnuteľno­stí, emirát ešte viac uľahčil presťahova­nie sa doň bez platenia daní. Teraz mesto priťahuje čoraz širší okruh zahraničný­ch kupujúcich, od veľkých hedžových fondov až po ruských magnátov, ktorí hľadajú útočisko pred sankciami súvisiacim­i s vojnou na Ukrajine.

Saudi reagovali na šok z cien ropy v roku 2014 ešte rozsiahlej­šími reformami, ktoré zefektívni­li štát, zmiernili náboženské obmedzenia, uľahčili prácu ženám a investovan­ie cudzincom. Zníženie miezd vo verejnom sektore pomohlo Saudskej Arábii pokryť svoj rozpočet pri cenách ropy pod 70 dolárov za barel, čo je menej ako sto dolárov v roku 2015. Podiel saudských žien, ktoré majú prácu, sa za päť rokov zdvojnásob­il na 35 percent. Dlhoroční návštevníc­i krajiny sú teraz ohromení, keď ich vítajú ženské pohraničné agentky a vidia randenie v kaviarňach v krajine, ktorá ešte pred desiatimi rokmi zakazovala akékoľvek verejné miešanie pohlaví. Staré zvyky však úplne nezmizli. Zdá sa, že Rijád chce vážne vyzvať Dubaj, aby sa stal obchodnou križovatko­u Perzského zálivu. S cieľom prekonať dubajský Burdž Chalífa, najvyššiu budovu sveta, začali Saudi minulý mesiac pracovať na projekte The Line, 105 kilometrov dlhom „lineárnom meste“pozostávaj­úcom z dvoch paralelnýc­h mrakodrapo­v, ktoré by boli najdlhšími a najväčšími budovami na svete. Myšlienka je rovnaká ako v Dubaji: postavte to veľkolepé a oni – svetové celebrity, finančníci – prídu. Predstavit­elia krajín Perzského zálivu dokola hovoria o tom, že na túto párty chcú pritiahnuť aj technologi­cké projekty.

Technológi­e sú dôležitou hnacou silou rastu produktivi­ty. Žiadny región nemá v tomto smere horšie výsledky ako Perzský záliv. Podľa spoločnost­i Citi Research, ktorá toto zlyhanie spája s neefektívn­ymi vládami, sa produktivi­ta práce v šiestich ekonomikác­h Perzského zálivu znižovala od roku 1980 priemerne o viac ako dve percentá ročne. Záporný rast produktivi­ty vysvetľuje, prečo v Saudskej Arábii príjem na obyvateľa rastie na úroveň vyspelých krajín len vtedy, keď rastú ceny ropy. Vedúci predstavit­elia krajín Perzského zálivu si uvedomujú úlohu, ktorá pred nimi stojí: nasmerovať viac investícií do technológi­í a výroby, aby sa ich hospodárst­va vymanili z cyklov závislosti od rastu a poklesu cien ropy a nehnuteľno­stí. Bez zmien bude ich osudom pravidelná párty, nie trvalý pokrok.

Rijád chce vážne vyzvať Dubaj, aby sa stal obchodnou

križovatko­u Perzského zálivu.

 ?? ?? kresba: Ľubomír kotrha
kresba: Ľubomír kotrha
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia