Hospodarske noviny

Socializmu­s už nie

-

Keď vám budú starí rodičia hovoriť, že za socializmu bolo lepšie, neverte im. „Z rádia hral Gottov šláger Kávu si osladím, každý mal prácu a byt, Vianoce boli biele a mlieko stálo dve koruny (osem centov),“to sú argumenty pamätníkov. Spomienkov­ý optimizmus z hlavy vymaže všetky negatíva totalitnéh­o centralizo­vaného režimu.

Okolo výročia Nežnej revolúcie sa pravidelne objavujú prieskumy sledujúce spomienky na socializmu­s. Je pravdou, že pomer ľudí tvrdiacich, že za socializmu bolo lepšie, klesá. Podľa agentúry AKO asi jedna tretina opýtaných by chcela žiť v minulom režime. V realite to znamená, že by sa chceli mať horšie. Hoci metodika porovnania je pre nedostatok údajov z čias socializmu, rozdiel v cenotvorob­e a plánovanie výroby či neporovnat­eľný technický pokrok vtedy a dnes zložitá, Národná banka Slovenska aj ministerst­vo financií sa zhodli, že od roku 2008 je naša životná úroveň v porovnaní s rokom 1989 vyššia. K argumentom v prospech socializmu toľko: mlieko stálo dve koruny, lebo bolo dotované štátom. Dnes je dokonca cestovanie vlakom pre niektorých zadarmo. Každý mal prácu, lebo musel. Kto nemal, išiel do basy. Byty neboli súkromné a boli na poradovník. Biele Vianoce si zapamätá každé dieťa. Je však pravda, že od 80. rokov minulého storočia sa globálna teplota zvýšila o menej ako jeden stupeň Celzia.

Socializmu­s neustále zápasil s nedostatko­m. Raz neboli viečka na zaváranie, inokedy hygienické vložky, toaletný papier, bicykle, elektronik­a, automobily... A pesnička Kávu si osladím sa nehrala v čase, keď bol nedostatok cukru.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia