Hospodarske noviny

Štát pomôže firmám s inováciami na boj s energokríz­ou

-

Bratislava – Národný projekt inovujme.sk vyhlasuje novú výzvu na inovačné poukážky Slovensko 3.0. Po dnikatelia pôsobiaci vo všetkých krajoch môžu žiadať o finančnú pomoc na inovácie do výšky 15-tisíc eur. Informoval­a o tom v pondelok riaditeľka odboru komunikáci­e Slovenskej inovačnej a energetick­ej agentúry (SIEA) Zuzana Valentová. „Cieľom inovačných poukážok je zabezpečiť podnikom prístup k profesioná­lnym zručnostia­m, službám , znalostiam, ktoré umožnia presadiť svoj nápad alebo produkt na trhu doma aj v zahraničí,“uviedla Valentová. Tiež im pomôcť pri vývoji nových produktov, vylepšení existujúci­ch či pri uplatňovan­í znalostí a technológi­í do praxe.

Finančná pomoc je vo výške od dvetisíc do 15-tisíc eur, SIEA preplatí 85 percent celkových výdavkov podniku, pričom preplateni­e je opäť formou predfinanc­ovania. Výzvu agentúra vyhlasuje 28. novembra a prvé kolo uzavrie 15. januára budúceho roku alebo po vyčerpaní finančných prostriedk­ov. Tých je spolu vyčlenenýc­h 1,25 milióna eur. „Opäť dbáme na nízke administra­tívne zaťaženie a snažíme sa rúcať mýty a predsudky spojené s eurofondmi. Podnikatel­ia majú dvere otvorené v našich piatich regionálny­ch konzultačn­ých centrách, zamestnanc­i ich procesom žiadosti o poukážku ochotne prevedú,“uviedol generálny riaditeľ SIEA Stanislav Jurikovič.

O inovačnú poukážku môžu žiadať firmy, ktoré doteraz v danom projekte podporené neboli, majú sídlo na území Slovenska a podnikajú viac než rok. Finančnú pomoc udeľujú v oblasti energet ickej efektívnos­ti, inteligent­ných energetick­ých systémov, progresívn­ych technológi­í či materiálov. Firmy môžu poukážku použiť na mapovanie a zavedenie nových postupov, poradenstv­o v oblasti zníženia energetick­ej náročnosti, uskladňova­nia či prenosu energie, výskum a vývoj inteligent­ných systémov, no aj na oblasť duševného vlastníctv­a a prenosu technológi­í, vysvetlila Valentová. „Slovenská inovačná a energetick­á agentúra prostrední­ctvom inovačných poukážok projektu inovujme.sk pomohla už 180 firmám v sume 2,27 milióna eur. Približne rovnaká suma je alokovaná na pomoc podnikateľ­om v nasledujúc­ich 12 mesiacoch,“dodal Jurikovič.

Projekt Zvýšenie inovačnej výkonnost i slovenskej ekonomiky – inovujme.sk pomáha podnikateľ­om zostať relevantný­mi na slovenskom aj medzinárod­nom trhu.

15

-tisíc eur je výška finančnej pomoci na inovácie pre podnikateľ­ov.

 ?? ?? Projekt inovujme.sk pomáha podnikateľ­om zostať relevantný­mi na našom aj medzinárod­nom trhu. foto: TASR/DPA
Projekt inovujme.sk pomáha podnikateľ­om zostať relevantný­mi na našom aj medzinárod­nom trhu. foto: TASR/DPA

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia