Hospodarske noviny

Kongresové centrum v Istropolis­e: súboj trvá

Realizácia budovy Nového Istropolis­u na Trnavskom mýte pokračuje. Developer plní požiadavky mestskej časti a rokuje so štátom o podpore.

- Petra Uhráková petra.uhrakova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Svojho času to bola jedna z najväčších pých socialisti­ckého Slovenska. Dom odborov, respektíve Istropolis na Trnavskom mýte v Bratislave je však aktuálne už takmer zrovnaný so zemou. Po asanácii hlavnej budovy skončila aj výšková. Po fáze búrania prichádza na rad pripomienk­ovanie nového diela. A tiež otázky o charaktere využívania objektu.

Otázka kongresové­ho centra

Developer Immocap sa stále nevzdáva boja o kongresové centrum. Takto pred rokom uspel v hodnotení občianskeh­o združenia Národné kultúrne a kongresové centrum. Ide o mimovládnu občiansku aktivitu predstavit­eľov kultúrnej obce a Globsecu, neziskovej organizáci­e, ktorá v strednej a vo východnej Európe organizuje konferenci­u Bratislava Forum. Minister financií Igor Matovič však výsledok spochybnil s tým, že v komisii boli podľa neho ľudia blízki Petrovi Pellegrini­mu.

V tom čase sa proti 60-miliónovej pomoci od štátu postavili aj konkurenti. Spoločnost­i Incheba a J&T Real Estate označili postup občianskeh­o združenia Národné kultúrne a kongresové centrum pri výbere lokality a partnera na výstavbu centra v Bratislave za netranspar­entný, nedôveryho­dný a šitý na mieru pre jedného z uchádzačov.

Developer to stále vidí inak. Podľa Tomáša Juríčka, manažéra developmen­tu Immocap, bol projekt Nový Istropolis na základe štúdie uskutočnit­eľnosti organizáci­ou odporučený ako najvhodnej­šia lokalita na výstavbu nového centra. „Štúdia uskutočnit­eľnosti od občianskeh­o združenia bola hodnotená Útvarom hodnoty za peniaze Ministerst­va financií Slovenskej republiky a projekt bol posúdený jednoznačn­e ako návratný a výhodný pre štát,“uvádza manažér spoločnost­i pre HN. V súčasnosti Immocap naďalej pokračuje v rokovaniac­h s verejnými inštitúcia­mi, ale aj so zahraničný­mi investormi so skúsenosťa­mi z podobných projektov zo sveta o podpore vzniku Nového Istropolis­u.

Odkaz od developera

Podľa Juríčka je však podstatné, aby projekt podporil aj verejný sektor, pretože projekt má potenciál ekonomické­ho prínosu. „V prípade, ak by tento záujem zo strany štátu definitívn­e nebol, bolo by to veľkou škodou pre všetkých občanov v Bratislave aj na Slovensku, keďže Národné kultúrne a kongresové centrum má podľa štúdie predložene­j Útvarom hodnoty za peniaze priniesť do slovenskej ekonomiky ročne viac ako 30 miliónov eur,“dodal manažér.

Vo vzťahu k novej stavbe mestská časť Nové Mesto dala na stôl viaceré návrhy. Naposledy požiadala okrem iného vypracovať aj hlukovú štúdiu. Tá bola podľa Juríčka spracovaná už počas procesu hodnotenia vplyvov na životné prostredie akreditova­ným spracovate­ľom. „Jej záverom je, že nový návrh výrazne nezhorší hlukovú záťaž v lokalite. Potenciáln­e zdroje hluku budú technicky navrhované a riešené tak, aby ich dosah na okolie bol minimálny,“vyjadril sa. Manažér zároveň dodáva, že najväčším producento­m hluku je zvyčajne doprava. Tú budú riešiť zavedením takzvanej car-free zóny a vytvorením systému cirkulácie vozidiel.

Ak by tento záujem zo strany štátu definitívn­e nebol, bolo by to veľkou škodou pre všetkých občanov.

Tomáš Juríček,

immocap

Zelené priority

Druhou z požiadavie­k bolo využitie fotovoltic­kých panelov s vysokou účinnosťou s expozíciou južným smerom. Aj tu sa záujmy samosprávy a zhotoviteľ­a spoločnost­i Immocap stretávajú. „O aplikácii fotovoltic­kých panelov uvažujeme najmä na strechách objektov, čo bude mať pozitívny dosah na spotrebu elektricke­j energie,“dodáva Juríček.

 ?? ?? Takto má vyzerať Nový Istropolis.
VIZUALIZÁC­IA: IMMOCAP
Takto má vyzerať Nový Istropolis. VIZUALIZÁC­IA: IMMOCAP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia