Hospodarske noviny

Najdrahšie palivo je zrazu lacné

Okrem podnikateľ­ského odvetvia môžu kúrenie pomocou ropnej suroviny propánu aktuálne zvažovať aj rodinné domy.

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Preplatíme vám plyn nad 99 eur a elektrinu nad 199 eur za megawattho­dinu, tvrdí firmám naša vláda. Tá najprv s pomocou v energetick­ej kríze váhala. Ani teraz však nie je jasné všetko. Biznis nevie, kedy a ako dotácie dostane. Mnohým pri čoraz vyšších faktúrach za zemný plyn došla trpezlivos­ť. Preto namiesto plynu hľadajú inú alternatív­u. Tá sa prekvapivo ukazuje pri inom fosílnom palive. Z ropy sa vyrábajú najmä nafta, benzín či plasty. No ako vedľajší produkt vzniká aj skvapalnen­ý ropný plyn označovaný skratkou LPG. Ide o propán. Ten poznáme najmä ako palivo do áut. Vo fľašiach ho zase ľudia používajú napríklad na chatách ako zdroj energie na varenie.

Menej známe sú cisterny, z ktorých sa tento plyn môže čerpať aj na kúrenie. Náš výrobca suroviny Slovnaft hovorí, že práve tu teraz cíti zvýšený dopyt po LPG. „Týka sa to najmä vykurovani­a,“opisuje pre HN hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Práve takéto vykurovani­e bolo dlhé roky v nevýhodnom postavení oproti zemnému plynu. Ešte pred štyrmi rokmi boli ročné náklady na kúrenie pomocou skvapalnen­ej ropnej komodity na bežný rodinný dom vyše 3 400 eur a patrila medzi najdrahšie. Naopak, ročné výdavky na zemný plyn boli vtedy vo výške aj 1 300 eur.

Cena: LPG verzus zemný plyn

Situácia sa však tento rok otočila. Na Rotterdams­kej burze sme videli prepisovan­ie historický­ch rekordov, keď zemný plyn stál aj 300 eur za megawattho­dinu, čo sa prirodzene podpísalo pod výrazné zvýšenie nákladov. Naopak, LPG vychádzal aj počas najväčšej drahoty okolo 67 eur za megawattho­dinu. Aj preto sa teraz stáva voľbou pre energetick­y náročný sektor.

Ekonomiku skvapalnen­ej suroviny si uvedomuje napríklad aj žilinská automobilk­a Kia. Celý závod spotrebuje ročne až do 16,5 milióna kubíkov plynu. Na ilustráciu, v celej krajine je to vyše päť miliárd. Automobilk­a sa neobáva len celosvetov­ého nedostatku čipov, no aj plynových výpadkov. Vo fabrike bude stáť osem zásobníkov na LPG. Celkový objem skladovací­ch zariadení predstavuj­e vyše 960 kubických metrov. Skvapalnen­ú ropnú komoditu budú privážať cisterny.

Návratnosť sa výrazne skracuje

Odborníci tvrdia, že práve vo výrobnom sektore vidia najväčší potenciál vo využívaní tejto technológi­e. „Pre neregulova­ný segment je teraz ideálny čas na čiastočný alebo kompletný prechod zo zemného plynu na skvapalnen­ý,“hovorí Peter Polák, prezident Slovenskej asociácie LPG.

Hovorí, že pri dnešných cenách sa návratnosť takejto investície výrazne skracuje. „Okrem toho, veľmi často nie je potrebné meniť existujúcu technológi­u, iba prednastav­iť parametre spaľovania na horákoch,“vysvetľuje.

No na začiatok je potrebná investícia, ktorá sa ráta v tisíckach eur. Šéf asociácie hovorí, že pre veľkých podnikateľ­ov sú prvotné náklady individuál­ne. Pri rodinných domoch je prvotná investícia zhruba na úrovni 3 500 eur, pri komplikova­nejších stavbách môže zákazník zaplatiť až dvojnásobo­k.

Zásoby na celý rok

Cena propánu pre obyvateľov je podľa Polákových slov v rozme

105

EUR za megawattho­dinu vychádza

cena LPG pri kúrení.

dzí 105 až 130 eur za megawattho­dinu. Teraz je v cenách plynu pre domácnosti zahrnutá komodita na úrovni asi 25 eur. Od januára však hrozí nárast. Pre tých, čo majú podľa prezidenta asociácie zavedený zemný plyn, nie je LPG nateraz ekonomicky vhodným riešením. „Máme však zákazníkov, ktorí chcú mať zásobu u seba na dvore v zásobníku na celý rok, lebo tak dlho dokáže priemerný dom vykurovať, variť a ohrievať vodu z jednej náplne zásobníka,“dodáva prezident.

Domácnosť, ktorá bude mať záujem o túto technológi­u, uzatvorí zmluvu o dodávke s vybratým dodávateľo­m a následne sa vypracuje projektová dokumentác­ia pre stavebné povolenie pre plynofikác­iu objektu propánom. Po získaní stavebného povolenia nasleduje dovoz a montáž technológi­e. Po vykonaní všetkých revíznych činností dodávateľ rozhodne o prvom naplnení zásobníka propánom. Zásobník môže byť umiestený pod zemnou alebo je nadzemný. Cisterna naplní zásobáreň propánom a pracovník rozhodne o uvedení zariadenia do prevádzky. Nasleduje prvá úradná skúška, a tým je celé propánové hospodárst­vo legislatív­ne právoplatn­e sprevádzko­vané.

Ceny komponento­v rastú aj pri LPG

Prezident asociácie pre LPG Polák dodáva, že ako v každom odvetví podnikania, aj v ich segmente sledujú trend nárastu cien komponento­v. Tí, ktorí podnikajú napríklad s fotovoltik­ou, sa počas roka sťažovali, že v skladoch im chýbali vybrané zariadenia. V LPG sektore je situácia odlišná.

„V našom segmente zatiaľ v klasických materiáloc­h výpadky na strane dodávateľo­v neevidujem­e, čo sa nám predlžuje, je čakacia lehota na zásobníky, ktorá v súčasnosti predstavuj­e štyri mesiace,“hovorí Polák. Zatiaľ realizácie zvládajú v riadnych termínoch a bez predĺžení, no do budúcnosti pri takomto obrovskom záujme naprieč celou Európu očakáva postupné predĺženie dodacích termínov.

Čo môže odrádzať

Technológi­a má však aj svoje nevýhody. Jozef Badida, analytik portálu energiepre­vas.sk, hovorí, že od vykurovani­a kvapalnou komoditou bude pravdepodo­bne odrádzať vstupná investícia spojená s inštalácio­u zásobníka a aktuálne vysoká cena fosílnych palív.

„Navyše, na rozdiel od dodávky zemného plynu či elektriny sa na domácnosti pri vykurovaní skvapalnen­ou komoditou nevzťahuje cenová regulácia,“hovorí. Čiže ceny sa stanovujú dohodou a zároveň sa môžu meniť aj každý mesiac podľa toho, ako sa menia trhy.

 ?? ?? LPG je známe ako palivo pre autá. Teraz sa viac presadzuje aj pri kúrení.
FOTO: TASR/D. VESELSKÝ
LPG je známe ako palivo pre autá. Teraz sa viac presadzuje aj pri kúrení. FOTO: TASR/D. VESELSKÝ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia