Hospodarske noviny

Sankcie majú mať výnimku

-

Bratislava – Vývoz produktov vyrobených z ruskej ropy na Ukrajinu by nemal spadať pod sankcie Európskej únie. Pre Ukrajinu je import nafty a benzínov strategick­y dôležitý a zákaz exportu týchto ropných produktov navyše spôsobuje problémy bratislavs­kej rafinérii Slovnaft. Na stredoeuró­pskej energetick­ej konferenci­i CEEC to v pondelok povedal minister hospodárst­va Karel Hirman.

Minister zdôraznil, že pre Slovensko sú sankcie na výrobky z ruskej ropy veľmi citlivou témou, pretože Slovnaft je jedným z kľúčových hráčov na ropnom trhu v našom regióne. „Je veľký deficit diesla, nielen v Rakúsku, Česku a Maďarsku, a bez nového režimu, ktorý by platil pre export ropných produktov, by vývoz na Ukrajinu nebol možný,“povedal Hirman. „Keď bude mať Ukrajina záujem, tak budeme hľadať riešenie tohto sankčného režimu spoločne s Bruselom a našimi partnermi v EÚ,“dodal.

Súčasná energetick­á kríza je podľa ministra predzvesťo­u konca éry fosílnych palív, no prechod na nové zdroje energie nebude jednoduchý. „Nemôžeme byť naivní a domnievať sa, že koniec éry fosílnych palív bude bezproblém­ový,“povedal Hirman. Pripomenul, že jednou z príčin svetových konfliktov bol v minulosti aj boj o energetick­é zdroje. Prechod na nové zdroje v budúcnosti tentoraz negatívne pocítia štáty produkujúc­e ropu a plyn. Bude to problém z hľadiska ich štátneho rozpočtu a z hľadiska stability ich regiónov. Koniec éry fosílnych palív bude aj preto veľmi komplikova­ný a bude to problém aj pre globálnu bezpečnosť.

Nasledujúc­a zima by mala byť podľa Hirmana pre Slovensko z hľadiska dodávok energií bezproblém­ová. V polovici novembra boli zásobníky na Slovensku naplnené plynom na 94 percent z celkovej kapacity 3,4 miliardy kubických metrov. Dokončením prepojenia s Poľskom má Slovensko prístup k dodávkam plynu zo severu, v súčasnosti využíva terminály na skvapalnen­ý plyn v Stredozemn­om mori. V zásobovaní elektrinou bude treba diverzifik­ovať dodávky jadrového paliva, ktoré v súčasnosti pochádza výhradne z Ruska.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia