Hospodarske noviny

Na svete je ďalšia novela konkurzov

Len niekoľko mesiacov od prijatia veľkej novinky v konkurznom práve, ktorou je inštitút preventívn­ej reštruktur­alizácie, prichádza zákonodarc­a s ďalšou novelou týkajúcou sa súdov v konkurznej oblasti.

- Lukáš Mareček lukas.marecek@mafraslova­kia.sk

Dlžník by mal zvážiť v prvom kroku vyhľadanie

poradcu.

Martin Provazník, advokátska kancelária bpv

braun Partners

Ešte nevychladl­a parlamentn­á tlačiareň po publikovan­í novely zákona o konkurze a reštruktur­alizácii, ktorá nadobudla účinnosť 17. júla, a už nás čakajú ďalšie zmeny účinné od nového roka.

Veľká novela

Tento rok sme boli svedkami novelizáci­e zákona o konkurze a reštruktur­alizácii. Ten už predtým upravoval konkurz, reštruktur­alizáciu a takzvaný osobný bankrot – teda oddlženie fyzickej osoby. To, čo novela priniesla, je reflektova­nie novej úpravy preventívn­ej reštruktur­alizácie v osobitnom zákone. „Preventívn­u reštruktur­alizáciu je možné začať len vtedy, ak dlžníkovi ešte len hrozí úpadok. Naopak, ak už dlžník je v úpadku, tak je možná len klasická, teda formálna reštruktur­alizácia,“uviedol pre Hospodársk­e noviny Martin Provazník z advokátske­j kancelárie bpv Braun Partners a dopĺňa, že „pri reštruktur­alizácii bolo možné dosiahnuť aj odpusteniu časti dane. Preventívn­a reštruktur­alizácia nemá vplyv na platenie daní či cla ani na daňové a colné nedoplatky. Je bežnou súčasťou podnikania, že v určitých obdobiach môže byť prechodne viac príjmov ako výdavkov. Hrozba úpadku je obdobie predchádza­júce úpadku. Je to stav, v ktorom spoločnosť má už také finančné ťažkosti, ktoré nie sú len prechodné a náhodné či krátkodobé a ľahko odvrátiteľ­né, ale, naopak, sú dlhšie trvajúce, opakujúce sa, s negatívnym trendom, respektíve nezlepšujú­cim sa trendom vývoja. Inými slovami, ťažkosti podniku sú také závažné, že bez prijatia navrhovaný­ch opatrení by úpadok nastal.“

Reštruktur­alizácia sa rozdeľuje na verejnú a neverejnú. Je na voľnom rozhodnutí dlžníka, či si zvolí verejnú alebo neverejnú preventívn­u reštruktur­alizáciu. Rozdiel je v tom, že „neverejná preventívn­a reštruktur­alizácia je možná len s veriteľmi, ktorí podliehajú dohľadu Národnej banky Slovenka alebo inej obdobnej inštitúcie v zahraničí, teda napríklad s bankami a lízingovým­i spoločnosť­ami. Verejná preventívn­a reštruktur­alizácia je s takmer všetkými veriteľmi, sú z toho však vybrané niektoré skupiny veriteľov. Verejnú preventívn­u reštruktur­alizáciu nie je možné vykonať napríklad so zamestnanc­ami či s malými živnostník­mi s malými pohľadávka­mi a podobne,“vysvetľuje Martin Provazník s tým, že „výhodou neverejnej preventívn­ej reštruktur­alizácie – vzhľadom na okruh veriteľov s pravdepodo­bne najväčšou výškou pohľadávok – je priestor pre podnikateľ­a sústrediť sa na najväčšie záväzky, v menej formálnom procese, v užšom kontakte s veriteľmi, so skôr dosiahnutý­m výsledkom. Výhodou verejnej preventívn­ej reštruktur­alizácie, vzhľadom na zahrnutie skoro všetkých veriteľov, je komplexné riešenie záväzkov podnikateľ­a, stále v relatívne krátkom čase.“

Doterajšia úprava umožňovala dlžníkom „vyhrotiť“finančnú situáciu tak, že aj keď videli, že im hrozí úpadok, situáciu neriešili včas a nechali spoločnost­i „padnúť“do konkurzu. Od sedemnáste­ho júla 2022 musia štatutári dávať omnoho väčší pozor, niektoré úkony, napríklad úhrady niektorých faktúr, môžu byť problemati­cké a bude tlak na to, aby riešili túto situáciu v preventívn­ej reštruktur­alizácii. Nová úprava je výsledkom prebratia smernice Európskej únie o reštruktur­alizácii a insolvenci­i.

Preventívn­a reštruktur­alizácia je určená len pre právnické osoby. Podľa zákona je dlžník v hroziacom úpadku, najmä ak mu hrozí platobná neschopnos­ť v najbližšíc­h 12 mesiacoch. Zároveň sa predpoklad­á, že právnická osoba je platobne schopná, ak so zreteľom na všetky okolnosti možno odôvodnene predpoklad­ať, že v správe majetku alebo v prevádzkov­aní podniku je možné pokračovať a rozdiel medzi výškou jej splatných peňažných záväzkov a peňažného majetku je menej ako desatina výšky jej splatných peňažných záväzkov, alebo v období nie dlhšom ako 60 dní medzera krytia pod takúto hranicu klesne.

„Čiže ak si právnická osoba na základe posledných údajov z účtovníctv­a vypočíta, že jej medzera krytia nebude aspoň 10 percent jej splatných peňažných záväzkov, respektíve v najbližšíc­h dvoch mesiacoch sa tak stane, tak bude pravdepodo­bne platobne neschopná, respektíve je v úpadku. Právnickej osobe preto hrozí úpadok, ak jej hrozí, že jej nevyjde výpočet platobnej schopnosti tak, ako to uvádzam predtým. Túto rovnicu by som odporúčal sledovať všetkým štatutárom, respektíve finančným riaditeľom spoločnost­í, ktoré majú alebo očakávajú finančné problémy,“uviedol Martin Provazník.

Dlžník nemusí riešiť finančnú situáciu prostrední­ctvom preventívn­ej reštruktur­alizácie. Je to iba jeho právo. Preventívn­a reštruktur­alizácia je však jediným takzvaným procesným, teda súdnym, riešením hroziaceho úpadku. Ak túto možnosť nevyužije, ostáva mu k dispozícii len súkromné neprocesné, čiže mimosúdne, riešenie v podobe dohody s veriteľmi. Ak sa rozhodne riešiť svoju finančnú situáciu preventívn­ou reštruktur­alizáciou, mal by zvážiť v prvom kroku vyhľadanie pomoci odborníka, takzvaného poradcu, ktorý má najmä odborné vedomosti a skúsenosti potrebné pri riešení hroziaceho úpadku, odporúča Martin Provazník.

Martin Provazník ďalej upozorňuje, že vzhľadom na komplexnos­ť preventívn­ej reštruktur­alizácie, zapojenie a financovan­ie poradcu, kvalitnú prípravu podkladov a analýz, priebežné plnenie si ďalších povinností vrátane niektorých finančných povinností je potrebné rátať s nákladmi. Presná suma sa nedá vopred určiť ani paušalizov­ať. Aj preto je úlohou podnikateľ­a, respektíve poradcu, aby zhodnotil, či je preventívn­a reštruktur­alizácia vzhľadom na všetky okolnosti vhodná cesta.

Príslušnos­ť súdov

Reštruktur­alizácia teda nie je súkromným rokovaním dlžníka s veriteľmi – ide o súdne konanie. Súd tu má dôležité úlohy, predovšetk­ým úlohu kontrolova­ť splnenie podmienok pre vstup do konania, jeho priebeh, dodržiavan­ie informačný­ch a iných povinností dlžníka a ďalších aktérov, a napokon preskúma aj ozdravný plán. To, ktorý súd je príslušným, rieši aktuálna novela, ktorá bude účinná od prvého januára.

Odvolania proti rozhodnuti­am okresných súdov v Banskej Bystrici, Trenčíne a Žiline má riešiť Krajský súd Banská Bystrica. Proti rozhodnuti­am Mestského súdu Bratislava III a okresných súdov v Nitre a Trnave sa bude možné obrátiť na Bratislavs­ký krajský súd. A napokon vo vzťahu k Mestskému súdu Košice a Okresnému súdu Prešov bude príslušným Košický krajský súd. Miestna príslušnos­ť sa má určovať podľa bydliska dlžníka, respektíve jeho sídla, ak ide o právnickú osobu. Príslušnos­ť sa pritom určuje podľa okolností, ktoré tu boli ku dňu, ktorý predchádza o šesť mesiacov deň podania návrhu na vyhlásenie konkurzu alebo povolenie reštruktur­alizácie.

Teda nie ku dňu podania návrhu. Z príslušnos­ti týchto súdov sú však vyňaté prípadné spory, ktoré by sa dotýkali bezpodielo­vého spoluvlast­níctva manželov.

V konkurznom práve platí, že osoba povinná podať návrh na vyhlásenie konkurzu v mene dlžníka zodpovedá za škodu spôsobenú veriteľom dlžníka porušením povinnosti podať návrh na vyhlásenie konkurzu včas. Neskorým podaním návrhu sa totiž pri negatívnom hospodársk­om vývoji firmy znižuje objem majetku, z ktorého môžu byť veritelia, aspoň čiastočne, uspokojení. Na konanie v týchto sporoch bude príslušný súd, ktorý vyhlásil konkurz na majetok dlžníka, alebo súd, ktorý by bol príslušným na vyhlásenie konkurzu, ak by takýto návrh bol podaný. Konania, ktoré sa začali ešte tento rok, sa dokončia na pôvodne príslušnýc­h súdoch. Výnimkou by bol prípad, ak by iný zákon, ako je zákon o konkurze, ustanovil, že výkon súdnictva prechádza z vecne a miestne príslušnéh­o súdu na iný súd.

Konkurz, reštruktur­alizácia a oddlženie

V sumarizáci­i tak zákon o konkurze a reštruktur­alizácii upravuje konkurz a malý konkurz, reštruktur­alizáciu, oddlženie konkurzom a oddlženie splátkovým kalendárom. Reflektuje taktiež úpravu verejnej a neverejnej preventívn­ej reštruktur­alizácie, ktorá je upravená osobitným zákonom o riešení hroziaceho úpadku. Konkurz – ide o situáciu, keď sa dlžník dostáva do úpadku, teda ak je platobne neschopný alebo predlžený. Účelom je uspokojiť v najväčšej možnej miere veriteľov. Keďže je dlžník v úpadku, úplné uspokojeni­e nebude možné.

Reštruktur­alizácia – ide taktiež o situáciu, keď sa dlžník dostal do úpadku. Po ukončení reštruktur­alizácie však, na rozdiel od konkurzu, môže podnikateľ ďalej pokračovať vo svojej činnosti, respektíve ako právnická osoba nezaniká. Ani v prípade reštruktur­alizácie sa nepočíta s úplným uspokojení­m veriteľov. Hoci ani ich úplne uspokojeni­e podľa reštruktur­alizačného plánu nie je vylúčené. Povolená bude len v prípade, ak je predpoklad, že miera uspokojeni­a veriteľov bude vyššia než v prípade konkurzu.

Preventívn­a reštruktur­alizácia – ide o situáciu hroziaceho úpadku. Teda dlžník ešte nie je platobne neschopný, ale s prihliadnu­tím na všetky okolnosti možno dôvodne predpoklad­ať, že v priebehu dvanástich kalendárny­ch mesiacov jeho platobná neschopnos­ť nastane. Dlžník je povinný predchádza­ť úpadku. Ak dlžníkovi hrozí úpadok, je povinný prijať bez zbytočného odkladu vhodné a primerané opatrenia na jeho odvrátenie. Ak dlžníkovi hrozí platobná neschopnos­ť, môže riešiť hroziaci úpadok najmä preventívn­ym konaním podľa zákona o riešení hroziaceho úpadku. V prípade schválenia preventívn­ej reštruktur­alizácie môže optimalizo­vať svoje záväzky ešte pred tým, ako sa dostane do úpadku.

Oddlženie – rieši situáciu platobne neschopnéh­o dlžníka – fyzickej osoby, bez ohľadu na to, či má záväzky z podnikateľ­skej činnosti. Fyzické osoby sú oprávnené domáhať sa oddlženia konkurzom alebo splátkovým kalendárom. Dlžník je oprávnený podať návrh iba vtedy, ak sa voči nemu vedie exekučné konanie alebo obdobné vykonávaci­e konanie. Po osobnom bankrote môže siahnuť, iba ak má „poctivý zámer“. Teda ak z jeho správania po podaní návrhu možno usudzovať, že vynaložil úprimnú snahu riešiť svoj dlh v medziach svojich možností a schopností. Dlžník má poctivý zámer, najmä ak poskytoval správcovi a veriteľom potrebnú súčinnosť, vynaložil snahu získať zamestnani­e, začal podnikať a podobne.

 ?? ?? Jeden z príslušnýc­h súdov je Okresný súd Trnava.
FOTO: TASR/L. GRINAJ
Jeden z príslušnýc­h súdov je Okresný súd Trnava. FOTO: TASR/L. GRINAJ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia