Hospodarske noviny

Inovácie prinášajú optimalizá­ciu

Aká je budúcnosť batérií a vodíkových pohonov, aj na to sa HN pýtali Petra Holbu, hydrogen strategy project managera vo firme Dalitrans.

- Tomáš szmrecsány­i tomas.szmrecsany­i@mafraslova­kia.sk

Čo všetko pre vás predstavuj­e svet logistiky?

Naša firma je kľúčovou súčasťou logistiky, keďže zabezpečuj­eme nákladnú prepravu, bez ktorej by logistika nemohla fungovať. Máme pripravený aj projekt nového moderného logistické­ho parku, kde chceme v maximálnej možnej miere využiť obnoviteľn­é zdroje energie. Celá spotreba elektricke­j energie bude zabezpečen­á výrobou energie fotovoltic­kými panelmi. Nadbytočnú energiu následne plánujeme využiť na výrobu vodíka elektrolýz­ou, čím sa dopracujem­e k takzvanému zelenému vodíku, ktorý budeme následne využívať v doprave.

Do akej miery sa snažíte o inovácie?

Sme jedna z prvých spoločnost­í, ktorá má v prevádzke dnes už štyri LNG kamióny, ktorých prevádzka bola lacnejšia, ekologicke­jšia (nižšie emisie), ale aj ekonomicke­jšia. V minulom čase pritom píšem z dôvodu, že aktuálne cena LNG paliva stúpla päťnásobne, dnes sa pohybuje na úrovni asi 4,25 eura za kg oproti pôvodným 0,85 eura. Uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej. Ale bez systémovej podpory štátu sa nové technológi­e len veľmi ťažko uvádzajú do bežnej praxe.

Prečo sú dôležité inovácie?

Inovácie v sebe nesú modernizác­iu, dekarboniz­áciu, ekonomicke­jšiu prevádzku, ale napríklad aj optimalizá­ciu procesov. Sú preto pre nás veľmi dôležité, keďže nás posúvajú vpred na ceste k väčšej konkurenci­eschopnost­i.

Ako vnímate elektromob­ilitu?

Elektromob­ilitu vnímam ako vhodnú alternatív­u k súčasným automobilo­m na benzínový alebo naftový pohon. A to najmä v súčasnej situácii, keď ceny pohonných látok stále stúpajú smerom nahor. Myslím si, že vodík je vhodnou alternatív­ou na bezemisnú nákladnú dopravu, a máme v pláne začať ho plnohodnot­ne využívať.

Má teda budúcnosť využívanie vodíka aj v praxi?

Z nášho pohľadu má využívanie vodíka veľkú perspektív­u v doprave, a to vo všetkých sférach: v železnične­j, autobusove­j, nákladnej, ale aj v osobnej doprave. Čo však musím konštatova­ť, je, že keď štát nezapne na 100 percent, tak sa budeme zase len pozerať na to, ako nám uteká vlak, a nedobehnem­e ho, ani keby nám išiel oproti. V ostatných krajinách Európy sú oveľa ďalej aj s vodíkovými technológi­ami. Dôležité je preto spomenúť aj to, že dnes je dopyt po týchto technológi­ách taký veľký, že renomované firmy ani nechcú ísť do malých projektov. Majú totiž veľký dopyt práve po veľkých projektoch.

Ako vidíte najbližšie aj vzdialenej­šie roky?

V budúcnosti bude po vodíku veľký dopyt aj vzhľadom na to, že bude využiteľný v rôznych oblastiach. Dnes už napríklad aj plynári testujú primiešava­nie vodíka do plynu. Testuje sa naftový motor s primiešava­ním vodíka, čo by bola veľká revolúcia pre všetky naftové motory v doprave. Ide o výrobu vodíka z obnoviteľn­ých zdrojov energie, jeho uskladneni­e a následne aj spätnú výrobu elektricke­j energie z vodíka. Taktiež reguláciu prenosovej siete prostrední­ctvom výroby vodíka elektrolýz­ou z prebytkov elektricke­j energie.

Aký bol váš odkaz na konferenci­i Energy Manifest Fórum 2022, na ktorej odborníci diskutoval­i o budúcnosti využitia batérií i vodíka?

Mojím cieľom bolo diskutovať a odprezento­vať to, že vodík má veľkú budúcnosť. Ideme postupne budovať infraštruk­túru, vodíkové čerpacie stanice, oslovili sme výrobcov vodíkových autobusov o cenové ponuky a rokujeme aj s výrobcami vodíkových nákladných vozidiel o tom, či by sme sa mohli zapojiť do testovania takýchto vozidiel, prípadne kedy by bolo možné objednať a zakúpiť vozidlá tohto typu. Musím však pripomenúť, že bez aktívnej podpory štátu bude veľmi ťažké a problemati­cké zaviesť tieto technológi­e do reálnej praxe, pretože momentálne sú tieto technológi­e niekoľkoná­sobne drahšie ako štandardné technológi­e, ktoré sa dnes bežne využívajú.

Je teda naša budúcnosť v batériách alebo vo vodíku?

Som presvedčen­ý o tom, že tieto dve technológi­e sa navzájom efektívne dopĺňajú. Príklad uvediem na vodíkovom autobuse, kde sa z vodíka vyrába elektrická energia, ktorá dobíja batériu. Tá následne poháňa elektromot­or. Takto by som mohol pokračovať ďalej a vymenúvať ďalšie príklady, v rámci ktorých sa tieto technológi­e navzájom pekne dopĺňajú.

Experti hľadajú riešenia na dosah súčasnej krízy aj pomocou vodíka...

Máme tu možnosť v maximálnej miere využiť práve obnoviteľn­é zdroje energie. Vieme z nich vyrábať aj zelený vodík, a teda máme maximálne ekologický, ale aj ekonomický produkt, ktorý by sme mali využiť všade, kde sa len dá. Určite sa tak posunieme dopredu v rôznych sférach priemyslu a dopravy.

Priblížili by ste výhody batériovýc­h riešení?

Myslím si, že asi najhlavnej­šou výhodou batériovýc­h riešení je to, že tie riešenia tu reálne existujú, sú vyvinuté a dajú sa okamžite implemento­vať do praxe. Vieme ich teda využiť, zatiaľ čo tie vodíkové sa ešte len vyvíjajú, testujú a do praxe ich budeme môcť zavádzať až v blízkej budúcnosti.

Považujete za reálne, aby vodíkové pohony aj vo svete manipulačn­ej techniky boli efektívnej­šie ako Li-ion batérie?

Je to úplne reálne a hlavne si myslím, že ekologická stopa, ktorá je za výrobou a likvidácio­u batérií, je omnoho väčšia ako ekologická stopa pri výrobe vodíka. V tomto je určite radikálny rozdiel.

Urýchlila pandémia a energetick­á kríza vývoj vodíkových riešení?

Myslím si, že práve hlavne energetick­á kríza urýchlila hľadanie alternatív­nych riešení, ktoré by nám pomohli čiastočne sa odstrihnúť od závislosti od ruských zdrojov nerastných surovín.

Akú pomoc očakávate od štátu?

Štát by mal výrobu energie z obnoviteľn­ých zdrojov, ale aj vodíkových riešení v maximálnej miere podporovať práve dotáciami z fondov EÚ, z plánu obnovy, ale aj zo štátneho rozpočtu. Ak to mám zovšeobecn­iť, práve takto by mali byť podporené všetky riešenia, ktoré v maximálnej miere prispievaj­ú k dekarboniz­ácii a k ekológii. Sú to totiž všetko investície do budúcnosti, ktoré sa niekoľkoná­sobne vrátia v rôznych sférach života.

 ?? ?? Hlavne energetick­á kríza urýchlila hľadanie alternatív­nych riešení, tvrdí Peter Holba.
FOTO: DALITRANS
Hlavne energetick­á kríza urýchlila hľadanie alternatív­nych riešení, tvrdí Peter Holba. FOTO: DALITRANS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia