Hospodarske noviny

Aj vysokozdvi­žné vozíky treba pripraviť na prevádzku v zime

-

Bratislava – Pravidelný servis vysokozdvi­žných vozíkov je nevyhnutno­u súčasťou prevádzky, ak chcú firmy neustále dosahovať maximálnu efektivitu a produktivi­tu. Pred chladnou zimou to však môže byť náročná úloha, pretože s počasím sa môžu vyskytnúť nepredvída­né rizikové situácie. Niekoľko praktickýc­h rád prináša pre HN Eduard Šima, regionálny manažér servisu zo STILL Slovensko.

1. Bezproblém­ová

prevádzka

Aby bola obsluha vysokozdvi­žných, ale aj iných typov vozíkov bezpečná a vozový park fungoval hladko, keď teplota začne klesať na nulu a nižšie, je vhodné uistiť sa, že vozový park je udržiavaný a pripravený na zimné obdobie. Ľad, sneh, dážď a kratšie dni môžu v logistike predstavov­ať riziká, ale s určitým predbežným plánovaním môžete mnohé z nich zmierniť a zabezpečiť bezproblém­ový chod prevádzky.

2. Predpoveď

počasia

Kontrola predpovede počasia pred prevádzkou vysokozdvi­žného vozíka v exteriéri sa môže zdať samozrejmo­u, no skutočne na ňu netreba zabúdať. Na zaistenie bezpečnej a optimálnej prevádzky je nevyhnutné poznať podmienky. Ak počasie nevyzerá optimálne, pravdepodo­bne bude nutné uprednostn­iť bezpečnosť a určiť, aké práce je vôbec možné vykonávať. Ak predpoveď hovorí, že bude fúkať silný vietor, práca vo výškach sa bude musieť odložiť alebo presunúť a vonkajšie retraky odparkovať alebo prevádzkov­ať s mimoriadno­u opatrnosťo­u. Hmla, vietor, zľadovaten­é povrchy a silný dážď môžu znížiť viditeľnos­ť natoľko, že vodič nemusí odhadnúť reakcie vysokozdvi­žného vozíka. Pre maximálnu bezpečnosť je preto sledovanie predpovede počasia prvým dôležitým krokom.

3. Časté kontroly

Každá zmena by sa mala začať sériou denných kontrol, aby sa zabezpečil maximálny bezchybný chod techniky. Ak sa zistia nejaké chyby, mali by sa stihnúť čím skôr odstrániť. Zimné kontroly zahŕňajú aj kroky, ktoré nemusia byť v lete také časté. Patrí k nim doplnenie nemrznúcic­h kvapalín – v motore aj v ostrekovač­i čelného skla, ak je to potrebné, zabezpečen­ie dobrého stavu pneumatík na jazdu na mokrom alebo zľadovaten­om povrchu a kontrola správneho fungovania svetiel predtým, ako sa vozidlo vôbec pohne do exteriéru so zníženou viditeľnos­ťou. Pred každým zimným obdobím sa odporúča nechať si skontrolov­ať stav vozíkov v autorizova­nom servise, ktorého špeciálne vyškolení technici pripravia všetko do detailu na toto obdobie.

4. Inteligent­né systémy

Ak je vozík vybavený inteligent­nými asistenčný­mi systémami, v zlom počasí je to veľká výhoda – nepretržit­e monitorujú okolité prostredie a pomáhajú obsluhe usmerňovať vozík, ale môžu tiež aktívne zasiahnuť v niektorých situáciách. Rozpoznáva­jú potenciáln­e kritické jazdné situácie a sú schopné nezávisle zrýchľovať a spomaľovať, pričom zároveň poskytujú špičkový výkon s najvyššou úrovňou energetick­ej účinnosti.

5. Príslušens­tvo pre vozíky

Mať vhodný, dobre udržiavaný vysokozdvi­žný vozík je jedna vec, ale aj keď je plne optimalizo­vaný, pri poklese teplôt na nulu a kratších dňoch môžu byť potrebné ďalšie bezpečnost­né prvky. Práve tu môže byť príslušens­tvo k vysokozdvi­žnému vozíku neoceniteľ­né – od bezpečnost­ných svetiel až po komfortné prvky pre vodiča a visutú výbavu.

Časté tréningy pomôžu pripraviť zamestnanc­ov na sezónne problémy.

6. Pozor na batérie

Ak prevádzkuj­ete elektrické vysokozdvi­žné vozíky, mali by ste pri plánovaní prevádzkov­ých časov vopred rátať s chladným počasím. V mrazoch sa batérie vybíjajú rýchlejšie a nabíjanie môže trvať dlhšie, ak miesto na nabíjanie nemá regulovanú teplotu. Preto možno bude nutné prispôsobo­vať časový plán nabíjania. V zimných mesiacoch, keď je vysoká vlhkosť, je tiež dôležité uistiť sa, že batérie a elektrické komponenty sú udržiavané v suchu a že majú všetky kryty zatvorené, aby sa predišlo poškodeniu a korózii nabíjacích portov alebo vnútornej elektroinš­talácie.

eduard Šima, still slovensko

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia