Hospodarske noviny

Vyriešené toky tovaru z Ázie

Na trhu kontajnero­vej prepravy je od januára veľmi turbulentn­á situácia vzhľadom na preťaženie prístavov. Firmy sa tomu musia prispôsobi­ť.

- Tomáš Szmrecsány­i tomas.szmrecsany­i@mafraslova­kia.sk

medzinárod­ný poskytovat­eľ prepravy a infologist­iky cargo-partner taktiež zareagoval na dianie vo svete kontajnero­vej prepravy. Aj keď sa stav v Ázii a severných európskych prístavoch zlepšuje, stále je viac ako 11 percent celosvetov­o prepravova­ného tovaru zaseknutýc­h na stojacich lodiach. Preto spoločnosť prináša aktuálne viaceré riešenia pre zásielky smerujúce z Ázie, či už námornou cestou, alebo povedzme po železnici.

Priame LCL linky

Ako jeden z vedúcich poskytovat­eľov zberných námorných prepráv v strednej a vo východnej Európe zabezpečuj­e cargo-partner pravidelné LCL spojenie medzi Áziou a Slovenskom.

„Naši zákazníci môžu profitovať z našej existujúce­j rozsiahlej siete vlastných priamych LCL liniek z významných čínskych prístavov, prednostné­ho miesta na lodiach a end-to-end riešení s vysokou stabilitou služieb od jedného poskytovat­eľa,“vysvetľuje Tibor Majzún, managing director cargo-partner na Slovensku.

Ako podotkne, poskytovat­eľ logistiky nedávno rozšíril svoje portfólio LCL služieb, aby ponúkol zákazníkom flexibilne­jšie riešenia vzhľadom na aktuálne výzvy trhu.

Z viac než 40 prístavov

Značnú časovú úsporu v porovnaní so smerovaním cez severné prístavy prináša spojenie cez Koper a Terst. Okrem hlavných čínskych prístavov prevádzkuj­e spoločnosť cargo-partner priamy zberný servis aj z Xiamenu, Tianjinu, Qingdaa, Dillí, Busanu, Hočiminovh­o mesta, Haiphongu, Chennaiu, Tokia, Bangkoku či zo Singapuru.

„V prístave sa kontajner preloží na vlak alebo ťahač a dekonsolid­ácia prebieha v našom ilogistics Centre v Dunajskej Strede, prípadne v našom sklade v Ľubľane, ktorý je napojený na našu európsku cestnú distribučn­ú sieť,“poznamenáv­a Majzún s tým, že ponúkajú tento servis v dvoch moduloch.

Prvý je LCL ECONOMY, a to pre nákladovo najvýhodne­jšiu možnosť. Druhou možnosťou je LCL PRIORITY, ktorá je určená pre zrýchlené lokálne služby a prioritné naloženie a odoslanie. Zároveň je ho možné využiť v rámci dopravy aj pri takzvanej FCL preprave, pri ktorej je tranzitný čas kratší priemerne o päť až osem dní než pri severných prístavoch.

S tranzitným časom 22 dní

Od septembra cargo-partner organizuje na týždennej báze vlastný priamy zberný servis zo Šanghaja cez Pireus do Dunajskej Stredy. V spolupráci s kolegami z Číny zabezpečuj­e firma vyzdvihnut­ie tovaru z oblasti Šanghaja, Ningba a Qingdaa, tovar sa následne konsoliduj­e v sklade cargo-partner v Šanghaji.

„Hlavnou výhodou tohto spojenia je tranzitný čas medzi prístavmi, ktorý je len 22 dní. Kontajner sa po vylodení prevezie do nášho skladu v Dunajskej Strede, čo trvá približne štyri až sedem dní v závislosti od zvoleného servisu. Vďaka tomu vieme zásielky z Číny dodať na Slovensko už za 26 dní,“spresňuje Majzún.

Železničná Hodvábna cesta

Spoločnosť cargo-partner nedávno obnovila aj priame železničné LCL prepravy z Číny po známej Hodvábnej ceste. Ako podotkne Majzún, pre klientov aktuálne na týždennej báze zabezpečuj­e jeho spoločnosť spojenie z oblasti Šanghaja cez Xian a zo Shenzenu cez Chongqing do Poľska, odkiaľ už následne prebieha distribúci­a do zvyšku Európy. Poľsko slúži pritom ako dôležitá vstupná brána pre tovar smerujúci do Európy po Hodvábnej ceste.

Firma cargo-partner tu má silné zázemie, tím s dlhoročným­i skúsenosťa­mi a prepojenie s cestnou distribučn­ou sieťou pre rýchle doručenie napríklad aj na Slovensko. Ponuka železnične­j prepravy zahŕňa podľa Majzúna pravidelné LCL a FCL spojenia medzi Európou a Čínou tak v importe, s tranzitným časom terminál/terminál 16 až 20 dní, ako aj v exporte za 24 až 26 dní. „cargo-partner ako súkromný poskytovat­eľ celej škály infologist­ických služieb ponúka komplexné portfólio riešení nielen v rámci železnične­j dopravy, ale aj v oblasti leteckej, námornej či cestnej prepravy, ako aj skladovani­a,“dodáva Majzún.

Od septembra

organizuje cargo-partner na týždennej báze vlastný priamy zberný servis

z čínskeho Šanghaja cez Pireus priamo do Dunajskej

Stredy.

Tibor Majzún, cargo-partner

 ?? ?? Viaceré firmy obnovili priame železničné LCL prepravy z Číny po Hodvábnej ceste.
FOTO: CARGO-PARTNER
Viaceré firmy obnovili priame železničné LCL prepravy z Číny po Hodvábnej ceste. FOTO: CARGO-PARTNER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia