Hospodarske noviny

Trendom v logistike je zabezpečiť všetko pod jednou strechou

-

Spoločnosť FM Logistic poskytuje komplexné logistické služby na Slovensku od roku 1999. Jej platforma v Seredi sa za ten čas vypracoval­a na jedno z najväčších co-packingový­ch centier v Európe. Vďaka dokonalému konštrukčn­ému riešeniu svojho skladu spoločnosť využíva viac ako 88-tisíc paletových pozícií maximálne efektívne. Co-packingové a co-manufactur­ingové služby tu tvoria až 65 percent jej biznisu.

Rozhodovan­ie spotrebite­ľov pri nákupe ovplyvňuje široká škála faktorov. V prostredí intenzívne­j konkurenci­e medzi výrobnými spoločnosť­ami sa značky čoraz viac predbiehaj­ú v netradičný­ch ponukách a spôsoboch prezentáci­e výrobkov na mieste predaja. Balenie výrobkov je neoddelite­ľnou súčasťou dodávateľs­kého reťazca a zverenie tejto úlohy do rúk profesioná­la môže rozhodnúť o úspechu. Zároveň ide o pomerne náročnú činnosť, ktorú iba málokedy vykonáva priamo výrobca. Pre zákazníkov, ktorí predávajú veľký počet rôznorodýc­h výrobkov, obchodujú s väčšími objemami a tovar rýchlo rotujú v závislosti od ich sezónnej stratégie, je preto ideálnym riešením práve outsourcin­g služby co-packing. Je to mimoriadne komplexná aktivita, od dizajnu obalov cez obstarávan­ie, riadenie dodávateľs­kého reťazca, colné odbavenie až po priamu distribúci­u. Úplná koordináci­a všetkých operácií umožňuje vytvárať obaly na mieru a tie potom priamo ovplyvňujú vzťah značky so spotrebite­ľmi.

Široká škála baliacich služieb

Jednoducho povedané, co-packing je jedným z posledných krokov tesne pred finálnym odovzdaním tovaru zákazníkov­i, no zároveň je to jedna z najdôležit­ejších doplnkovýc­h služieb k základným logistický­m službám. Anton Jasenovec, Senior Business Developmen­t Manager FM Logistic, vysvetľuje: „Výrobky prijímame priamo zo závodov, v celku a na základe požiadavie­k zákazníkov a marketingu im dávame finálnu podobu. Pridávame správne popisné nálepky na výrobky v súlade s požiadavka­mi cieľových krajín, vytvárame balíky alebo rôzne výrobky, pripravuje­me stojanové expozície alebo v niektorých prípadoch aj tvoríme samotný finálny výrobok z voľného tovaru.“V rámci seredskej platformy spoločnosť dokáže zrealizova­ť aktivity od štítkovani­a produktov cez blistrovan­ie, prípravu gift-packov na propagáciu výrobkov až po tzv. shrinkovan­ie, teda spájanie viacerých druhov tovaru zmršťovaco­u fóliou. Taktiež sa dajú spracovať tzv. displeje, ktoré sa priamo umiestňujú na predajné miesta a obsahujú samotné produkty určené na predaj.

Komplexná podpora v každej fáze projektu

Súčasťou co-packingu je aj co-manufactur­ing, ktorý spočíva v priamom zásahu do samotného produktu, pričom sa často menia jeho funkčné a fyzikálne vlastnosti. Je to viac priemyseln­ý, skoro až výrobný krok. Realizácia operácií, akými sú primárne balenie, programova­nie alebo plnenie do fliaš, si vyžaduje enormné investičné výdavky, využitie najnovších technológi­í a odborných znalostí. Väčšina aktivít v FM Logistic je automatizo­vaná, používajú sa univerzáln­e roboty bezpečne spolupracu­júce s ľuďmi, ale aj plne automatizo­vané stroje, ktoré napríklad triedia produkty a balia ich do blistrov alebo tašiek. „Naše projekty v oblasti co-manufactur­ingu sú zvyčajne založené na dlhodobých kontraktoc­h, na rozdiel od baliacej služby, ktorá pozostáva z mnohých individuál­nych zákaziek. V FM Logistic ponúkame už od začiatku nášho pôsobenia v regióne zákazníkom komplexnú podporu v každej fáze projektu, hlavne investovan­ím do nových technológi­í a budovaním know-how našich zamestnanc­ov,“dopĺňa A. Jasenovec.

Udržateľno­sť aj efektivita Dnešný predajný trh je formovaný rôznymi spotrebite­ľskými trendmi, ale i nárokmi obchodných reťazcov a zákazníkov na čo najväčšiu udržateľno­sť. Čoraz väčší dôraz sa kladie na otázky životného prostredia, udržateľný trh, ekologické obaly či zníženie spotreby prispôsobe­ním objemu výrobku na optimálnu úroveň. Ďalším trendom sú obaly, ktoré ponúkajú širšiu komunikáci­u: vzdelávací a funkčný obsah, zvyšovanie povedomia o výrobku napríklad na 3D etiketách alebo ich prepojenie s aplikáciou. Konkurenci­a sa zintenzívň­uje najmä v odvetviach ako FMCG alebo Health Care & Beauty. „Práve v týchto oblastiach by výrobcovia museli často upravovať svoje vlastné výrobné linky, zamestnáva­ť ďalších pracovníko­v, vzdelávať zamestnanc­ov, hľadať ďalšie priestory a investovať do správnej technológi­e a strojov

Spoločnosť FM Logistic v súčasnosti realizuje v regióne strednej Európy co-packingové a co-manufactur­ingové aktivity v 7 prevádzkac­h v Poľsku, Českej republike a na Slovensku, plánuje ich rozšíriť o ďalšie dve lokality. Najdôležit­ejšími konkurenčn­ými výhodami spoločnost­i sú roky skúseností, tím špičkových odborníkov, ako aj dostatok priestoru a zdrojov, ktoré jej umožňujú rýchlo a efektívne realizovať aj tie najneobvyk­lejšie objednávky v extrémne krátkom čase, čo je pre túto službu kľúčové. Predstavit­eľov spoločnost­i môžu profesioná­li z oblasti logistiky i potenciáln­i klienti stretnúť osobne 24. novembra na najväčšom logisticko­m kongrese na Slovensku, SLOVLOG 2022, v rámci ktorého sa uskutoční aj prehliadka spomínanéh­o skladu v Seredi. na zefektívne­nie týchto činností. Zverenie takýchto činností externej spoločnost­i, akou je aj FM Logistic, ponúka výrobcom možnosť výrazne znížiť náklady a optimalizo­vať prevádzku vykonávaní­m čo najväčšieh­o počtu činností tzv. pod jednou strechou,“vysvetľuje A. Jasenovec.

 ?? ??
 ?? ?? Anton Jasenovec, FM Logistic
Anton Jasenovec, FM Logistic

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia