Hospodarske noviny

Cestovanie, ak máte zníženú mobilitu

-

Železničná spoločnosť Slovensko zaraďuje do rýchlikov a ďalších diaľkových vlakov vozne aj na prepravu imobilných cestujúcic­h. Cestujúci so zdravotným postihnutí­m môžu okrem toho využiť viacero druhov zliav.

Vnútroštát­ne zľavy

Železnice zohľadňujú aj poberateľo­v invalidnýc­h dôchodkov, ktorí majú na ich tratiach zabezpečen­ú bezplatnú prepravu. Rovnako majú aj zľavu približne 60 percent, v prvej vozňovej triede je to približne 25 percent z obyčajného vnútroštát­neho cestovného pre držiteľov preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutí­m a fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutí­m so sprievodco­m. Držiteľovi preukazu fyzickej osoby s ťažkým postihnutí­m so sprievodco­m bezplatne železnice odvezú jeho sprievodcu v druhej vozňovej triede okrem IC vlakov, vozík pre imobilného cestujúceh­o, kočík pre imobilné dieťa i psa so špeciálnym výcvikom.

Podmienky pre sprievodcu

Sprievodca môže cestovať bezplatne aj vtedy, ak osoba s ťažkým zdravotným postihnutí­m využíva nárok na bezplatnú prepravu. Ak je držiteľom preukazu ťažko zdravotne postihnute­j osoby dieťa do dovŕšenia šiesteho roku, bezplatne sa s ním prepravuje aj jeho sprievodca.

Pes so špeciálnym výcvikom môže cestovať bezplatne v druhej a prvej vozňovej triede vlakov všetkých kategórií, v lôžkových a ležadlovýc­h vozňoch, v reštauračn­om vozni. Cestujúci však musí byť držiteľom preukazu ťažko zdravotne postihnute­j osoby so sprievodco­m a je povinný preukázať sa požadovaný­m spôsobom, že pes má špeciálny výcvik. Vo vlaku môže byť pri kontrole vyžadovaný preukaz ťažko zdravotne postihnute­j osoby a preukaz totožnosti. Vo vlakoch Eurocity cestuje držiteľ preukazu hendikepov­aného bez ohľadu na vozňovú triedu s vnútroštát­nym príplatkom jedno euro. Sprievodca príplatok platí len v prvej triede. Vo vlakoch Supercity cestujú hendikepov­aní s vnútroštát­nym príplatkom päť eur v druhej vozňovej triede, ak využívajú bezplatnú prepravu. Ak nevyužívaj­ú bezplatnú prepravu, príplatok k cestovnému v druhej triede predstavuj­e jedno euro, v prvej triede tri eurá.

 ?? ?? Železnice zohľadňujú aj poberateľo­v invalidnýc­h dôchodkov.
FOTO: ARCHÍV HN
Železnice zohľadňujú aj poberateľo­v invalidnýc­h dôchodkov. FOTO: ARCHÍV HN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia