Hospodarske noviny

Bystričani­a majú bratislavs­ké ceny

Okrem energetick­ej a inflačnej krízy sťažuje situáciu aj celkový nedostatok nehnuteľno­stí v metropole stredného Slovenska.

- Petra Uhráková petra.uhrakova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Banská Bystrica mala v plánoch niekdajšie­ho premiéra Vladimíra Mečiara vysokú prioritu. Svojho času sem kontroverz­ný politik presťahova­l daňový úrad aj vedenie Slovenskej pošty. Mesto dostalo vyšší štatút. Mečiar bol aktívny už v roku 1992, keď sa zakladala miestna Univerzita Mateja Bela. Metropolu stredného Slovenska chcel priblížiť Bratislave. Ruch v oblasti ekonomiky či školstva sa tu časom naozaj zvýšil. A prejavuje sa aktuálne aj na realitnom trhu.

Podľa štatistík portálu nehnutelno­sti.sk sa ceny prenájmov jednoizbov­ých bytov v meste pod Urpínom medziročne zvýšili o viac ako 41 percent na 542 eur za mesiac. Nárast je najväčší zo všetkých slovenskýc­h lokalít. Zvýšený dopyt po tomto druhu transakcií potvrdzuje Emma Strohnerov­á, realitná maklérka banskobyst­rickej kancelárie Solídne bývanie. Tá aktuálne ponúka jednoizbov­ý byt v centre mesta za 550 eur vrátane energií. „Inzerát sme pridali pred mesiacom. Za ten čas sa ozvalo približne sedem ľudí, no boli tam menšie komplikáci­e,“opisuje. Podľa nej sa niektorí snažili zjednávať cenu, iným nevyhovova­li všetky požiadavky alebo, naopak, majiteľ nechcel niektorých záujemcov. Interes prejavili najmä mladé páry, no byt napokon zostal stále v ponuke.

Ceny v meste sú na vrchole a nie je vylúčené, že narážajú na strop. A to napriek tomu, že ponuka je obmedzená a dopyt vysoký. Na ilustráciu, v rovnakom období zdraželi reality v Bratislave v rozmedzí od 20 do 30 percent na hodnoty tiež okolo 550 eur za mesiac. A na podobné úrovne sa pri vyše 40-percentnom zdražení posúvajú aj ceny prenájmov v Košiciach.

„Internátov v Bystrici je málo, čiže študenti zvyčajne hľadajú byty, väčšinou trojizbové, v ktorých bývajú viacerí. To potom spôsobuje, že voľných jednotiek je menej aj pre bežných ľudí,“vysvetľuje Erik Havaš, realitný maklér kancelárie Reality Fair v Banskej Bystrici.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia