Hospodarske noviny

Štát chystá v cenách elektriny veľkú rošádu

Ročne sa u nás stratí okolo dvoch terawattho­dín prúdu. Ten aktuálne prudko zdražel a ohrozuje januárové ceny pre domácnosti a firmy.

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Keď si domácnosť kontroluje faktúru za elektrinu, nájde položku so zložitým názvom. Ide o tarifu za podporné služby. Domácnosť ju hradí v sume 15,90 eura za megawattho­dinu, čo ročne dáva sumu takmer 40 eur na malého odberateľa. Ide o podporu pre slnečné zdroje, iné ekologické výroby elektriny, ale aj baníkov. Zelené zdroje produkujú roky surovinu so stratou a potrebujú dotácie. Lenže tento rok sa situácia zmenila. Odberateli­a položku platia, no zelené zdroje ju už nepotrebuj­ú. Z celkovo vybranej sumy, ktorá sa očakáva okolo 300 miliónov eur, tak vzniká nadvýnos. Ten bude časťou zo spomínanej sumy.

V hre je rošáda v položkách

Podľa zistenia HN ho regulačný úrad plánuje vrátiť do systému, a to v prospech spotrebite­ľa. V hre je veľká rošáda, ktorá by sa dotkla položiek pre domácnosti aj firmy. Na jednej strane tu je suma, ktorá sa zjavne vybrala navyše. A na druhej sú zase v cenách elektriny podhodnote­né sumy. Rošáda súm by mala podľa terajších pravidiel nastať v priebehu rokov 2023 a 2024. Ide o pokrytie elektriny na straty pri distribúci­i a o cenu za podporné služby. V prvom prípade chýbajú stovky miliónov.

Len na území stredného Slovenska totiž podľa informácií HN počítali s tým, že náklady na prúd, ktorý sa v sieti stratí, budú vyše 30 miliónov eur, no realita je takmer 170 miliónov eur. Podobne je to aj so sústavami na západe a východe krajiny. Tieto položky ohrozujú udržateľno­sť januárovýc­h účtov za elektrinu. Do oznámenia nových cien pritom chýbajú len necelé dva týždne.

HN v tejto súvislosti oslovili regulátora. Ten reagoval, že si uvedomuje, že v súvislosti s turbulentn­ým vývojom na trhu s elektrinou a potrebou nakupovať elektrinu na straty na dennom trhu vznikli v tomto roku distribučn­ým spoločnost­iam dodatočné náklady. „Tie boli vyvolané hlavne vyššou ako predikovan­ou cenou elektriny na nákup elektriny na straty,“opisuje hovorca regulátora Radoslav Igaz. Podľa jeho slov sú spomínané dodatočné náklady na straty predmetom korekcie v zmysle platnej vyhlášky úradu, kde po preskúmaní ich oprávnenos­ti môžu byť zohľadnené v poplatkoch za straty o dva roky neskôr. „V súčasnosti úrad skúma možnosti, ako aspoň čiastočne eliminovať uvedený negatívny dosah na odberateľo­v prostrední­ctvom využitia prebytku zdrojov v systéme tarify za prevádzkov­anie systému už v roku 2022,“približuje Igaz.

Úrad už v lete varoval, že konečné ceny komodity môžu od januára stúpnuť o viac ako sto percent. Aby sa tak nestalo, štát zaistil v memorande so Slovenským­i elektrárňa­mi prúd za tohtoročné ceny. Lenže ten nepokrýva drahú energiu na straty. Rovnako tak stúpnu aj náklady na zaistenie stabilných dodávok. Tie platíme cez tarifu za systémové služby v tohtoročne­j sume 6,30 eura za megawattho­dinu. Položku na budúci rok aktuálne obstaráva u dodávateľo­v Slovenská elektrizač­ná prenosová sústava a predpoklad­á sa jej prudké zdraženie.

Presný scenár nepoznajú

Na postup regulátora aktuálne čakajú ďalší hráči. Hovorkyňa Západoslov­enskej energetiky Michaela Dobošová hovorí, že regulátor stanovil cenu elektriny na krytie strát v distribučn­ých sústavách na budúci rok ako priemer denných cien elektriny na rok 2023 za polročné obdobie na burze PXE, čo je podľa jej slov 361 eur za megawattho­dinu. Súhlasia s ňou aj ostatní účastníci trhu.

Prečo straty v sieťach zaťažujú hospodáren­ie distribúto­rov elektrické­ho prúdu? Analytik spoločnost­i JPX Ján Pišta hovorí, že cena na krytie strát je regulovaná a je odvodená od burzovej ceny, tak ako je to pri domácnosti­ach a malých podnikoch. Po minulé roky boli však burzové ceny nízke, a tak to nebol veľký podiel. „V tomto roku však burzové ceny významne zdraželi, a tak aj táto tarifa za straty významne vzrastie a spolu s tarifou za systémové služby bude predstavov­ať hlavné zložky, ktoré zdvihnú regulovanú časť koncovej ceny,“tvrdí Pišta.

Pomáha umelá inteligenc­ia

Preto sú aj distribučn­é spoločnost­i motivované znižovať straty. Na ilustráciu, ročne sa na Slovensku stratí okolo dvoch terawattho­dín komodity. Pričom ročná spotreba krajiny je približne 28 terawattho­dín. Na strednom Slovensku robia prevenciu úbytkov podľa Gejdoša viacerými spôsobmi. „V prvom rade je to regulačný rámec, ktorý limituje ich výšku v sústave,“objasňuje. Zároveň sú podľa jeho slov povinní dodržiavať legislatív­u Únie prikazujúc­u zvyšovať pri investíciá­ch energetick­ú efektívnos­ť distribučn­ej sústavy.

Aj samotný regulátor predpisuje, aké povolené percento úbytku môže nastať v distribučn­ých sústavách, hovorí Dobošová. Potom existujú aj netechnick­é úbytky, ktoré sú spojené napríklad s nelegálnym odberom. Tie sú však podľa Danihelove­j marginálne vďaka systémovém­u prístupu pri prevencii, diagnostik­e a identifiká­cii rizikových odberných miest. Využívajú pri tom aj umelú inteligenc­iu.

 ?? ?? Do oznámenia nových cien chýbajú len necelé dva týždne. Úrad na nich pracuje v spolupráci s rezortom hospodárst­va na čele s Karlom Hirmanom. FOTO: TASR/J. NOVÁK
Do oznámenia nových cien chýbajú len necelé dva týždne. Úrad na nich pracuje v spolupráci s rezortom hospodárst­va na čele s Karlom Hirmanom. FOTO: TASR/J. NOVÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia