Hospodarske noviny

Dlhodobé stropovani­e energií je neudržateľ­né

-

Bratislava – Regulácia a zastropova­nie cien energií nebudú z dlhodobého hľadiska udržateľné. Energetick­y chudobným domácnosti­am bude potrebné pomôcť tak, aby svoje výdavky znížili úspornými opatreniam­i. V utorok sa na tom zhodli účastníci online diskusie o ochrane domácností pred vysokými cenami energií organizova­nej portálom Euractiv. „Ak by nedošlo k cenovým výkyvom a nezačala by sa vojna na Ukrajine, tak by sa Slovensko tiež pridalo ku krajinám, kde by sme začali mať deregulova­ný trh s energiami. Dosť dlho sme o to bojovali, dosť dlho sme sa na to pripravova­li,“povedala Petra Vargová Čakovská, projektová manažérka Spoločnost­i ochrany spotrebite­ľov.

I keď v súčasnej situácii podľa nej dereguláci­a nedáva zmysel, vojna na Ukrajine sa raz skončí a s ňou aj rozkolísan­é ceny energií. „Dereguláci­a cien nás nakoniec neminie. Netreba sa spoliehať len na to, že takýmto spôsobom dlhodobo budeme pokračovať aj ďalej,“dodala.

Podobne vníma aktuálny stav aj výskumná pracovníčk­a Centra spoločensk­ých a psychologi­ckých vied SAV Dušana Dokupilová. „Z dlhodobého hľadiska to (reguláciu) pokladám za veľmi neudržateľ­né aj pre energetick­y chudobných, pretože potrebujem­e ľudí k niečomu vychovávať a zastropova­ť ceny energií nie je riešenie,“myslí si Dokupilová. V krátkodobo­m horizonte sú však aj podľa nej regulácia a zastropova­nie cien vhodné.

Michal Hudec z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví pripomenul stanovisko úradu v novej regulačnej politike, podľa ktorého je dereguláci­a trend, ktorý by sme mali nasledovať. Aktuálnym problémom je podľa odborníkov energetick­á chudoba, ktorá znemožňuje veľkej časti domácností využiť schémy podpory na riešenie energetick­ej efektívnos­ti.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia