Hospodarske noviny

Kosovo opäť posunulo pokutovani­e značiek

-

Priština – Kosovo odložilo v utorok o ďalších 48 hodín začiatok pokutovani­a vodičov, ktorí si na vozidlách ešte stále nevymenili srbské poznávacie značky za nové kosovské. O odklad tohto opatrenia Prištinu žiadali Spojené štáty aj Európska únia pre obavy, že takýto krok by mohol vyvolať etnické násilie, informuje agentúra Reuters.

Spor okolo evidenčnýc­h čísel vozidiel spôsobuje medzi oboma krajinami napätie už takmer dva roky. Srbsko neuznáva nezávislos­ť, ktorú Kosovo vyhlásilo v roku 2008, a zhruba 50-tisíc Srbov žijúcich na severe tejto bývalej srbskej provincie považuje za svoje hlavné mesto Belehrad, nie Prištinu. Napätie sa vyostrilo po tom, ako Priština v júni schválila zákon, podľa ktorého musia Srbi vymeniť staré evidenčné čísla – spred vojny z rokov 1998 – 1999, ktorá viedla k nezávislos­ti – za nové, vydávané kosovskými úradmi.

Pod tlakom EÚ a USA však Kosovo odložilo implementá­ciu tejto legislatív­nej normy až na 1. novembra. Kosovská vláda zároveň avizovala, že do 21. novembra bude srbských vodičov na ich novú povinnosť len upozorňova­ť. Po tomto termíne mala začať udeľovať pokuty. Na protest proti predmetném­u zákonu dali v priebehu novembra výpoveď v práci stovky policajtov, sudcov, prokurátor­ov a iných štátnych zamestnanc­ov patriacich k srbskej menšine v Kosove.

Kosovský premiér Albin Kurti v noci na utorok na Twitteri ohlásil dvojdňový odklad začiatku pokutovani­a. „Prijímam žiadosť (amerického veľvyslanc­a) o 48-hodinový odklad... Teším sa, že počas nasledujúc­ich dvoch dní budem spolupraco­vať s USA a EÚ pri hľadaní riešenia (tejto situácie),“uviedol. Kosovská polícia predtým informoval­a, že pokuty by sa mali začať udeľovať v utorok od 8.00 h rána miestneho času. Odhadla pritom, že sa dotknú približne desaťtisíc vodičov.

Prištine sa s Belehradom v pondelok v Bruseli na mimoriadny­ch rokovaniac­h sprostredk­ovaných Európskou úniou nepodarilo uvedený spor vyriešiť dosiahnutí­m dohody. Vysoký predstavit­eľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell z neúspechu obvinil najmä Kosovo, ktoré podľa jeho slov neprijalo návrh EÚ na riešenie sporu. „Predstavil­i sme návrh, ktorý (srbský prezident) Vučič prijal, Kurti však nie,“povedal šéf diplomacie EÚ.

Kurtiho kritizuje aj kosovská opozícia. Podľa jej slov totiž podkopáva vzťahy so Spojenými štátmi. Kosovský premiér uvádza, že väčší záujem než o vyriešenie tohto sporu má o dosiahnuti­e konečnej dohody so Srbskom, v rámci ktorej by Belehrad uznal Kosovo ako nezávislý štát.

Srbský prezident Aleksandar Vučič v pondelok večer povedal, že Srbsko prestane vydávať alebo obnovovať platnosť poznávacíc­h značiek pre severnú časť Kosova.

 ?? ?? Napätie sa vyostrilo po tom, ako schválili zákon, podľa ktorého musia Srbi vymeniť staré evidenčné čísla za tie vydávané kosovskými úradmi. FOTO: REUTERS
Napätie sa vyostrilo po tom, ako schválili zákon, podľa ktorého musia Srbi vymeniť staré evidenčné čísla za tie vydávané kosovskými úradmi. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia