Hospodarske noviny

Exriaditeľ TIPOS-U upratuje v majetkoch

Bývalý nominant Smeru je stíhaný za údajné pranie peňazí prostrední­ctvom hráčskych účtov v lotériovej firme a tiež fingované zamestnáva­nie poradcu, ktorému spoločnosť vyplatila 100-tisíc eur.

- Karol Bustin karol.bustin@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Pri hrozbe prepadnuti­a majetku v prospech štátu začal bývalý generálny riaditeľ národnej lotérie Ján Barczi upratovať vo svojom imaní. Podľa listu vlastníctv­a od mája jeho byt na bratislavs­kých Kramároch s rozlohou 70 štvorcovýc­h metrov vlastní jeho manželka Lenka Barcziová.

Exšéf TIPOS-U vo svojich majetkovýc­h priznaniac­h, ktoré odovzdával ešte počas svojho pôsobenia v štátnom podniku, uvádzal aj vlastníctv­o ďalšieho bytu a rodinného domu. Kde sa tieto nehnuteľno­sti nachádzajú, vtedy nespresnil. Prepis majetku na manželku mal však Barczi urobiť krátko predtým, ako bolo ukončené vyšetrovan­ie v jednom z jeho prípadov.

Nikto ho v práci nevidel

Podľa policajtov z Národnej kriminálne­j agentúry údajne fingovane zamestnáva­l ako svojho poradcu Milana Čubu. Ten mal poberať plat vyše tritisíc eur mesačne, štátna firma mu dohromady vyplatila okolo 100-tisíc eur.

Podľa portálu Aktuality.sk počas jeho dvaapolroč­ného pracovného pomeru však Čubu v TIPOS-E

nikto zo zamestnanc­ov nevidel. Až do nástupu do štátnej spoločnost­i nemal žiadne právnické ani ekonomické vzdelanie.

Pracoval či dovolenkov­al?

Podľa vyšetrovan­ia by mali byť vymyslené aj dokumenty o jeho výkonoch. V čase, keď mal pracovať, a teda zisťovať reakcie spotrebite­ľov na reklamu na TIPOS po Slovensku, strávil vraj čas na dovolenkác­h pri mori alebo v Amerike.

V júli podal prokurátor na Barcziho a Čubu obžalobu na Okresný súd Bratislava III. Celková škoda, ktorú mala dvojica štátu spôsobiť, je okrem spomínanéh­o platu vrátane ďalších výdavkov vraj vo výške 165-tisíc eur.

Hrozia im vysoké tresty

Pôvodne Čuba trestne stíhaný nebol, stalo sa tak až po tom, ako vyšetrovat­eľovi predložil listinné dôkazy. Polícia ho následne obvinila z krivej výpovede a marenia spravodliv­osti. Čubovi za to hrozí trest až päť rokov.

Údajný poradca Čuba poslal lotériovej spoločnost­i svoju výpoveď v novembri 2019, a to v deň, keď po Barcziho prišli muži zákona s putami. Vtedy Barcziho spolu so šéfom IT Milošom Prelecom obvinili z prania špinavých peňazí a porušovani­a povinností pri správe cudzieho majetku. Obaja skončili na dva mesiace vo väzbe, aktuálne sú stíhaní na slobode.

Legalizova­ť špinavé peniaze mali údajne cez desiatky hráčskych kont. A to v období rokov 2012 až 2018. Barczi a Prelec vinu popierajú. V prípade dokázania viny im hrozí trest od 10 do 15 rokov.

 ?? ?? Ján Barczi si pred podaním obžaloby v jednom zo svojich prípadov previedol majetok. Byt exriaditeľ­a štátnej akciovky už vlastní jeho manželka.
FOTO: TASR/M. SVÍTOK
Ján Barczi si pred podaním obžaloby v jednom zo svojich prípadov previedol majetok. Byt exriaditeľ­a štátnej akciovky už vlastní jeho manželka. FOTO: TASR/M. SVÍTOK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia