Hospodarske noviny

Ví nýd jór many!

- komentátor hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Výdavkové limity sú spolupútni­kom tejto vlády od jej programové­ho vyhlásenia cez prijatie zákona až po ich ukotvenie v národnom Pláne obnovy a odolnosti. Na jeho základe sme úspešne požiadali Brusel o finančnú pomoc. Kosa narazila na kameň po zistení, že Európska komisia požaduje plnenie záväzkov.

Vláda v rámci takzvaných míľnikov plánu obnovy prisľúbila, že v rozpočte na rok 2023 zavedie výdavkové stropy. Nestalo sa. Ešte v apríli 2021 premiér Eduard Heger označil Slovensko za štát, ktorý plán obnovy „zvládol veľmi dobre a včas a ktorý urobil kvalitnú prácu z hľadiska obsahu a priorít…“O rok nato minister financií Igor Matovič oslavné reči vrátil na zem, keď oznámil, že prijatie zákona o výdavkovýc­h limitoch pre vládu na rok 2023 neznamená nič zásadné. V Rade pre rozpočtovú zodpovedno­sť, ktorá je súčasťou tejto agendy, začali blikať výstražné kontrolky. Možno preto, že má v embléme slovo „zodpovedno­sť“. S ministerst­vom sa začali dohadovať o metodike výpočtu. Po tom, čo nám Brusel poslal „láskavé upozorneni­e“, že neplníme míľnik a môže to mať neblahé následky, sa metodika ukázala ako zástupný problém. V skutočnost­i boli limity zablokovan­é hnutím Sme rodina, pretože deti a dôchodcovi­a by prišli o peniaze.

Je hanba, že ako nespoľahli­vý partner pôjde Slovensko do Bruselu na koberec vysvetľova­ť, prečo sme sa odklonili od dobre zvládnutéh­o a kvalitného plánu, a prosiť o to, aby nám neškrtli pomoc. Úradníkom sa tak otvára priestor na precvičeni­e handlovani­a a angličtiny. Na úvod rokovania odporúčame slzu v oku a frázu: „Ví nýd jór many!“

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia