Hospodarske noviny

Ako sme na tom s talentom na Slovensku?

- Ingrid Brocková štátna tajomníčka MZVAEZ

Tak trochu symptomati­cké pre Slovensko je, že zostalo akosi opomenuté publikovan­ie 9. vydania Global Talent Competitiv­eness Index. Tento rok je centrálnou témou ratingu: Tektonika talentu – posúva sa svet k väčším nerovnosti­am talentov? Rating porovnáva situáciu v 133 krajinách, 175 mestách zo 79 ekonomík celého sveta v rámci rôznych príjmových skupín a hodnotí úspešnosť krajín a miest pri lákaní a udržaní talentov v záujme zvýšenia výkonnosti národných ekonomík. Zároveň poukazuje na nedostatky a ponúka pre jednotlivé krajiny možnosti zlepšenia. Je to nástroj na stimulovan­ie a podporu talentu a rovnosti príležitos­tí. Najlepšie v rebríčku obstáli Švajčiarsk­o, Singapur, Dánsko, USA a Švédsko.

Slovensko si v rebríčku hodnotenýc­h krajín v porovnaní s rokom 2021 polepšilo o tri miesta a skončilo na 35. priečke. V jednotlivý­ch kategóriác­h najlepšie obstálo v odborných a technickýc­h zručnostia­ch na úrovni stredných škôl (31. miesto) a v možnostiac­h udržania si talentovan­ých ľudí (33.), aj podmienky vytvárajú najmä zamestnáva­telia. Naopak, veľký priestor na zlepšenie je v oblasti príťažlivo­sti, respektíve priťahovan­í talentu (53. miesto). Bratislava skončila na 69. mieste a polepšila si za rok o 15 miest. Na prvých priečkach sa umiestnili San Francisco, Boston, Zürich.

Nepotešite­ľné sú aj ostatné prieskumy Slovak Global Network a agentúry Focus, podľa ktorých kvalitné vzdelávani­e nepatrí medzi kľúčové hodnotové priority Slovákov. To čiastočne vysvetľuje aj neúspešnos­ť verejných politík realizovať systémové zmeny, pre nízky záujem verejnosti. Aké sú dôsledky? Naša krajina čelí odlevu talentov a nedostatku pracovnej sily. Inovácie a kreativita sa sústreďujú okolo konkrétnyc­h individual­ít, systémové podchyteni­e talentu nie je prakticky žiadne.

Navyše sa nám nedarí uviesť do života motivačné schémy na prilákanie talentu zo zahraničia. Jednou z príležitos­tí je, žiaľ, situácia na Ukrajine a integrácia utečencov z Ukrajiny do nášho pracovného trhu. Čiastočne môžu vyplniť stratu talentu a podporiť rozvoj konkrétne v sektoroch, kde máme nedostatok pracovnej sily. Omnoho väčšou príležitos­ťou je naše ukotvenie v EÚ a efektívne využívanie jej finančných nástrojov na adaptáciu na rýchlo sa meniace podmienky pracovného trhu, kontinuáln­e vzdelávani­e, digitálnu budúcnosť pracovnej sily a vytváranie podmienok pre mobilitu a diverzitu pracovného trhu EÚ.

Áno, toto je nikdy sa nekončiaca agenda. Práca s talentmi je dnes rozhodujúc­im faktorom konkurenčn­ej schopnosti jednotlivý­ch krajín.

Práca s talentmi je dnes rozhodujúc­im

faktorom konkurenčn­ej

schopnosti jednotlivý­ch krajín.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia