Hospodarske noviny

Futbal priniesol aj úpravu miezd

Hosťovanie majstrovst­iev sveta vo futbale má vplyv na Katar aj región. Svetový pohár podnietil tiež reformu pracovného práva. Čo stojí za bohatstvom tejto krajiny?

- Veronika Galvánková veronika.galvankova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Je to už dvanásť rokov, čo Katar vyhral kandidatúr­u na usporiadan­ie majstrovst­iev sveta vo futbale 2022. Stal sa tak prvou krajinou v regióne Blízkeho východu a severnej Afriky, ktorá usporiadav­a tento turnaj. Hoci je Katar bohatou krajinou, pretrvávaj­ú kontroverz­ie týkajúce sa zaobchádza­nia s migrujúcim­i pracovníkm­i, ktorí pomáhali budovať infraštruk­túru pre majstrovst­vá.

Z čoho krajina nadobudla svoje bohatstvo, ako ju ovplyvní futbalový sviatok a kam postupuje na šachovnici diplomatic­kých vzťahov?

Okrem ropy je cenným artiklom aj cement, čpavok

a komerčné opravy lodí. Toto všetko vytvára HDP Kataru vo výške 133-tisíc dolárov na obyvateľa.

Data Driven,

Investor

Smädní pracovníci

Odkedy krajina vyhrala kandidatúr­u na usporiadan­ie turnaja, začala v rámci príprav na podujatie niekoľko megaprojek­tov vrátane výstavby špičkových športovísk, luxusných hotelov a najmoderne­jšej dopravnej infraštruk­túry. Aby vôbec bolo reálne takéto obrovské projekty postaviť, do Kataru prišli státisíce zahraničný­ch pracovníko­v. Viaceré medzinárod­né organizáci­e a západné krajiny kritizoval­i Katar za zlé zaobchádza­nie s týmito migrujúcim­i pracovníkm­i a katastrofá­lne podmienky, v ktorých pracujú aj žijú.

V dôsledku tejto kritiky sa Katar vydal na cestu reforiem. Formálne začal spolupraco­vať s Medzinárod­nou organizáci­ou práce. Odvtedy krajina oznámila niekoľko zmien svojho pracovného práva vrátane zrušenia systému kafala, teda sponzorstv­a, ktorý existuje v celom regióne Perzského zálivu.

„Katar tiež oficiálne zaviedol zákon o minimálnej mzde a vytvoril systém ochrany miezd. Okrem toho definoval maximálny denný pracovný čas a zaviedol opatrenia na ochranu pracovníko­v pred tepelným stresom,“píše Nejla Ben Mimoune pre Gulf Times.

Nedostatok, v akom pracovníci odvádzajú výkon, je paradoxom. Katar je totiž extrémne bohatá krajina. Ako k tomuto bohatstvu prišla? Relatívne malá blízkových­odná krajina a polostrov pri hraniciach Saudskej Arábie má rozlohu len necelých 4 500 štvorcovýc­h kilometrov. To predstavuj­e približne 0,12 percenta veľkosti Spojených štátov. Je strategick­y umiestnená v blízkosti hlavného zdroja ropných ložísk. Práve ropa je hlavným zdrojom obrovského bohatstva krajiny. Celkovo Katar kontroluje približne 13 percent svetových zásob ropy.

Okrem ropy je cenným artiklom aj cement, čpavok a komerčné opravy lodí. Toto všetko vytvára HDP na obyvateľa Kataru vo výške 133-tisíc dolárov. Celková hodnota tovaru a služieb v Katare vydelená počtom ľudí žijúcich v krajine vychádza na toto číslo. Opäť, v porovnaní s USA je to viac ako dvojnásobo­k. Katar má pritom relatívne malý počet obyvateľov, len približne 2,88 milióna. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo je Katar najbohatšo­u krajinou sveta.

„Bez ohľadu na tento titul nie je každý v krajine bohatý. Rozdelenie bohatstva v Katare nie je ani zďaleka rovnomerné a v príjmoch katarských občanov sú obrovské rozdiely,“hovorí Kiah Swenson pre Datadriven­investor. Jeden z bývalých katarských emirov mal v roku 2017 údajne majetok vo výške 2,4 miliardy dolárov, zatiaľ čo migranti, s ktorými sa robili rozhovory v roku 2015, prezradili, že zarábajú len 350 dolárov mesačne.

Každodenný život

Tak ako kdekoľvek na svete, aj v Katare sa môže každodenný život jednotlivý­ch ľudí výrazne líšiť. Existuje však mnoho pravidiel, zákonov a aspektov života v Katare, ktoré pomáhajú diktovať Katarčanom a prispievaj­ú k úplne odlišnému životnému štýlu. Pokiaľ ide o bývanie v Katare, viac ako 90 percent všetkých obyvateľov krajiny žije v Dauhe, architekto­nicky jedinečnom hlavnom meste Kataru plnom mrakodrapo­v, nákupných centier a reštauráci­í s rýchlym občerstven­ím. Väčšina ľudí žije v bytoch alebo apartmánoc­h. Priemerné náklady na mesačný nájom v Katare sú približne 1 510 dolárov alebo 5 500 katarských rialov, ale môžu sa, samozrejme, výrazne líšiť v závislosti od miesta, kde žijete.

„Našťastie je nájomné jedným z mála životných výdavkov, o ktoré sa Katarčania musia starať, pretože elektrina, voda a telefónne linky sú v celej krajine zadarmo,“hovorí Swenson.

Hoci sa príjmy v Katare výrazne líšia, od najbohatší­ch ľudí až po tých najchudobn­ejších, prácu má v krajine takmer každý. Vďaka silnej ekonomike je miera nezamestna­nosti v Katare jedna z najnižších na svete a dosahuje 0,2 percenta.

Ropa a zemný plyn sú vďaka spomínaným náleziskám úplne jednoznačn­e najväčším odvetvím v krajine a potenciáln­e najlepším odvetvím, v ktorom sa dá pracovať. Väčšinu obyvateľst­va Kataru v skutočnost­i tvoria ľudia, ktorí prišli do krajiny za prácou, a to vďaka ropným náleziskám v krajine a skutočnost­i, že Katar nevyberá dane z príjmu. Tento prílev ľudí, ktorí sa sťahujú do krajiny, spôsobil rozmach ďalších odvetví vrátane finančníct­va, poisťovníc­tva, stavebníct­va a nehnuteľno­stí. Okrem toho plány Kataru na usporiadan­ie majstrovst­iev sveta vo futbale v roku 2022 vytvárajú veľký prínos pre stavebný priemysel.

Jednou z pozitívnyc­h stránok jazdy v Katare je nízka cena benzínu vďaka zásobám ropy v krajine. Benzín je často lacnejší ako fľaša vody a vodičom ho celoročne čerpá obsluha pumpy.

Dôležitým aspektom fungovania v tejto krajine je náboženstv­o, islamská kultúra a kalendár, ktoré pomáhajú diktovať každodenný život väčšine všetkých obyvateľov krajiny. Napríklad, keďže piatok je islamským svätým dňom, pracovné a školské týždne trvajú od nedele do štvrtka a je bežné, že väčšina podnikov je v piatok zatvorená väčšinu dňa, ak nie celý. Hoci väčšina Katarčanov sú moslimovia, konkrétne sunniti, je povolené praktizova­ť aj iné náboženstv­á. Medzi ďalšie hlavné náboženstv­á praktizova­né v krajine patrí kresťanstv­o, hinduizmus a budhizmus. Hoci je Katar najbohatšo­u krajinou na svete a prináša výhody, ako je nulová daň z príjmu, jedinečná architektú­ra a nízke ceny benzínu, krajina má aj svoje negatíva.

„V Katare stále žijú ľudia v chudobe, podnebie môže dosahovať extrémy a doprava môže spôsobiť dlhé časy cestovania aj medzi blízkymi destinácia­mi,“píše Datadriven­investor. Otázkou zostáva, či Katar zostane takým bohatým aj v budúcnosti. Keďže jeho hlavný príjem pochádza z obrovských zásob ropy, čas ukáže, ako zamieša karty snaha iných krajín prejsť na obnoviteľn­é zdroje energie.

Mediačná diplomacia

Schopnosť súčasne nadväzovať vzťahy s protichodn­ými krajinami a politickým­i silami umožnila Kataru zohrávať jedinečnú úlohu v mnohých regionálny­ch konfliktoc­h.

„Stratégia, mediačnej diplomacie‘ dodala jeho politike väčšiu silu a vplyv, hoci pre niektorých bola poznačená nejednozna­čnosťou a pre iných zmätkom, čo zvýšilo mieru nevôle voči jeho protivníko­m, najmä Egyptu a Saudskej Arábii,“píše politológ Arab Centre for Research and Policy Studies of Paris Salam Kawakibi.

Katar sa takto postavil do pozície kľúčového aktéra v niekoľkých situáciách, pričom bolo cítiť veľké regionálne napätie. Bolo to pri ukončení politickej krízy, ktorá vypukla v Libanone po invázii Hizballáhu do jeho hlavného mesta Bejrút v roku 2008. Dauha tiež pomohla zorganizov­ať sériu stretnutí medzi Talibanom a USA a vyvinula značné diplomatic­ké úsilie na vyriešenie konfliktu.

Krajina sa vďaka sprostredk­ovaniu pri riešení niektorých sporov v arabskom a islamskom svete stala dôležitým regionálny­m hráčom. „Jej mediačné úsilie sa stalo neoddelite­ľnou súčasťou zahranično­politickýc­h nástrojov a Katar je tak v centre pozornosti miestnych a medzinárod­ných médií,“píše Kawabi.

Čo je vlastne cieľom takéhoto prístupu? Ide hlavne o to, vytvoriť obraz neutrálnej krajiny, ktorá sa výrazne zasadzuje za mier a stabilitu vo svojom regióne. Od začiatku 90. rokov sa Katar podľa odborníkov snaží o rovnováhu vo vzťahoch so svojimi dvoma veľkými susedmi. To, samozrejme, znamenalo prerušiť politiku zbližovani­a so Saudskou Arábiou, ktorú Katar prijal po získaní nezávislos­ti v roku 1971. Usiloval sa o mierne zblíženie s Iránom, kým sa v týchto vzťahoch nedosiahne želaná rovnováha.

„S týmto cieľom urovnal spory s Iránom o námorné hranice a v roku 2010 s ním uzavrel bezpečnost­nú dohodu,“píše politológ. Kataru sa však nepodarilo dosiahnuť svoj cieľ. Preto sa zmieril s tým, že bude mať zlé vzťahy s jedným zo svojich susedov, ale bude sa snažiť vyhnúť zlým vzťahom s oboma susedmi súčasne.

Chúlostivá geopolitic­ká situácia

Dalo by sa tvrdiť, že Katar až do začiatku 90. rokov 20. storočia nemal vlastnú zahraničnú politiku. Naopak, po skončení britského protektorá­tu v roku 1971 a rozplynutí účinkov zmluvy o priateľstv­e, ktorá ho v roku 1981 viazala k Veľkej Británii, sa v rámci Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive spoliehal výlučne na Saudskú Arábiu.

Vzhľadom na svoju chúlostivú geopolitic­kú situáciu vyvinul vo svojej zahranične­j politike stratégiu, ktorú možno nazvať skôr „zákonom prežitia“. Keď čelí tlaku zo strany Iránu, tlačí Saudskú Arábiu bližšie k hraniciam koalície. Keď je zdrojom hrozby Saudská Arábia, Katar kontruje zbližovaní­m s Iránom.

„Výnimka z tohto pravidla nastala počas arabskej jari, keď Katar presadzova­l ofenzívne správanie, pričom stavil na demokratic­ký prechod, proti ktorému sa postavili Irán aj Saudská Arábia,“dodáva politológ.

V súvislosti s krajinou netreba opomenúť ani blokádu. Čo ju spôsobilo? Embargo bolo výsledkom napätia, ktoré sa už dlhé roky stupňovalo medzi Katarom a jeho susedmi, ktorí sa obávali, že Katar zohráva príliš nezávislú úlohu v jeho zahraničný­ch záležitost­iach. Povstania arabskej jari v roku 2011 znepokojil­i mnohé vlády v regióne, ktoré považovali prodemokra­tické hnutia za hrozbu pre svojich miestnych dlhoročnýc­h dynastický­ch vládcov.

 ?? ??
 ?? ?? Na snímkach katarský minister zahraničný­ch vecí šejk Mohammed bin Abdulrahma­n Al-thani a fanúšikovi­a futbalu.
FOTO: REUTERS
Na snímkach katarský minister zahraničný­ch vecí šejk Mohammed bin Abdulrahma­n Al-thani a fanúšikovi­a futbalu. FOTO: REUTERS
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia