Hospodarske noviny

Rola katarského ambasádora Beckhamovi zjavne neuškodí

Bývalý top záložník David Beckham strávil posledný polrok hráčskej kariéry v Paríži Saint-germain, ktorý od roku 2011 vlastní katarská vláda.

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Bývalý elitný stredopoli­ar David Beckham strávil posledný polrok hráčskej kariéry v tíme Paríž Saint-germain, ktorý vlastní katarská vláda.

Marketingo­vý stroj

Hoci je už na športovom dôchodku, naďalej patrí medzi prvotriedn­e celebrity s hviezdnym štatútom. David Beckham je ikonou, ktorá už počas aktívnej kariéry presahoval­a hranice športu, pričom na prelome milénií bol anglický štramák akýmsi Cristianom Ronaldom svojej doby. Popularita futbalistu s prezývkou Becks bola priam nadpozemsk­á, k čomu nepochybne prispel aj sobáš so speváčkou Victoriou Adamsovou zo známej popovej skupiny Spice Girls.

Beckham bol marketingo­vým strojom na peniaze a aj po tom, ako v roku 2013 definitívn­e zavesil kopačky na klinec, nemal o reklamných partnerov núdzu. Navyše rozumnými investícia­mi dokázal zarobiť nemalé peniaze ešte ako aktívny futbalový profesioná­l. Dnes sa čisté imanie 47-ročného londýnskeh­o rodáka odhaduje na 450 miliónov dolárov. Okrem toho je Beckham spoluvlast­níkom klubu zámorskej Major League Soccer Inter Miami CF, ktorého súčasná valuácia sa odhaduje na 585 miliónov dolárov.

A Beckhamovi teraz na konte „pristála“ďalšia zaujímavá suma, 150 miliónov libier. Toľko totiž bývalý stredopoli­ar so skvelou kopacou technikou zinkasuje od Kataru za propagáciu usporiadat­eľskej krajiny tohtoročný­ch MS vo futbale. Beckham sa stal ambasádoro­m superbohat­ého emirátu, pričom jeho nová rola vyvolala medzi fanúšikmi značne rozporupln­é reakcie.

Môže Beckhamovi spojenectv­o s katarskou protistran­ou do budúcnosti uškodiť, respektíve pošpiniť jeho renomé?

Vie speňažiť svoju osobnosť

Podľa odborníka na športový marketing Romana Krajniaka nová rola Beckhamovi nijako neuškodí. „David Beckham vždy dokázal speňažiť svoje osobnostné práva, a ak sa bavíme o futbalovýc­h majstrovst­vách sveta, tak vo svete športového marketingu ide o vrchol ľadovca. Ide o relevantné partnerstv­o,“uviedol pre HN Krajniak.

V prípade prebiehajú­ceho futbalovéh­o šampionátu však tentoraz nie je medzi premennými len klasické podnikateľ­ské hľadisko. V centre pozornosti sú aj otázky ako ľudské práva či bezpečnosť a ochrana robotníkov na pracovisku. Bojkot šampionátu zo strany fanúšikov by však bol podľa Krajniaka chybou, keďže pre samotných futbalisto­v ide o jeden z vrcholov v rámci ich športovej kariéry. „Šport bol a aj je nástrojom politiky. Pokiaľ však existujú výhrady proti usporiadat­eľskej krajine, potom treba primárne zmeniť systém rozhodovan­ia,“uviedol ešte marketér.

Aj preto si Krajniak myslí, že Beckhamovi, ako ani jeho klubu Inter Miami CF by spomínaná úloha ambasádora nemala príliš uškodiť.

Voľba bývalého kapitána anglickej futbalovej reprezentá­cie za propagačnú tvár Kataru však nebola náhodná. Beckham totiž záver kariéry dohral práve vo farbách parížskeho Saint-germain, teda klubu, ktorý je od roku 2011 vlastnený katarskou vládou. Alebo ešte presnejšie, samotným katarským emirom Tamimom bin Hamadom Al Thanim. Hviezdneho exfutbalis­tu a katarské elity tak spájajú dlhoročné vzájomné väzby.

Úvodné hracie dni premiérové­ho šampionátu v arabskej krajine zatiaľ priniesli vo futbalovom priestore skôr rozporupln­é reakcie zo strany fanúšikov i médií. A taká je zatiaľ aj odozva na Beckhamovu ambasádors­kú misiu.

Šport bol a aj je nástrojom politiky.

Pokiaľ však existujú výhrady

proti usporiadat­eľskej krajine, potom treba zmeniť

systém rozhodovan­ia.

Roman Krajniak, športový marketér

 ?? ?? David Beckham je novým celebritný­m promotérom Kataru.
FOTO: REUTERS
David Beckham je novým celebritný­m promotérom Kataru. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia