Hospodarske noviny

Nemecko od januára zastropuje ceny energií pre domácnosti

-

Berlín – Nemecká vláda plánuje stanoviť maximálne ceny plynu a tepla pre domácnosti a menšie firmy už od januára. Posunula tak pôvodne plánovaný termín, ktorý si stanovila na marec. Informoval­i o tom nemecká agentúra DPA a tamojší denník Der Spiegel, ktoré majú k dispozícii aj návrh zákona, ktorý vypracoval rezort hospodárst­va pod vedením Roberta Habecka.

Znížené ceny majú od januára platiť aj firmy pôsobiace v priemysle, maximálna cena sa však podobne ako pri domácnosti­ach bude vypočítava­ť z časti priemernej ročnej spotreby. Týmto krokom chce Berlín povzbudiť odberateľo­v k ďalším úsporným opatreniam.

Presné čísla

Vláda kancelára Olafa Scholza čelí tlaku na zastropova­nie cien energií pre domácnosti už niekoľko týždňov. „Občania, malé a stredné podniky dostanú od svojich dodávateľo­v 80 percent spotreby zemného plynu a tepla za 12 centov, respektíve 9,5 centa za kilowattho­dinu,“cituje Der Spiegel z návrhu legislatív­nej novinky. Sumy sa upravujú aj pre veľké fabriky. „Priemyseln­í odberateli­a dostanú 70 percent spotreby zemného plynu alebo 80 percent spotreby tepla za sedem centov, respektíve za 7,5 centa za kilowattho­dinu,“píše sa v uniknutom dokumente, ktorý má 96 strán.

Išlo by o jedno z najväčších protikrízo­vých opatrení v krajine od vypuknutia vojny na Ukrajine vo februári tohto roku. Habeckov rezort hospodárst­va očakáva náklady na úrovni 54 miliárd eur. Rokovania pritom neboli vôbec jednoduché. Podľa informácií novín Der Spiegel totiž malo prísť k schváleniu už minulý piatok, nakoniec sa to očakáva až počas tohto týždňa.

Prezident Zväzu nemeckého priemyslu Siegfried Russwurm tvrdí, že rozdelenie kategórií na domácnosti a priemysel má zmysel. Suma, ktorú platia domácnosti, totiž zahrňuje aj ďalšie poplatky, zatiaľ čo v priemysle sa líšia podľa jednotlivý­ch odvetví. Stanovené limity by navyše platili až do jari roka 2024, odberateli­a by tak získali dlhodobejš­iu istotu, že im faktúry nebudú skokovo rásť podľa výkyvov na trhu. Zároveň však firmy, ktoré dostanú úľavu vyššiu ako dva milióny eur, budú musieť garantovať do roku 2025 až 90 percent súčasného personálne­ho stavu firmy. Rovnako si nebudú tieto firmy môcť vyplatiť žiadne dividendy alebo rozdeliť zisk nad rámec dohodnutýc­h pravidiel.

Miliardový vankúš

Vláda chce pomôcť aj nájomcom. Po novom totiž žiada, aby prenajímat­elia preniesli stropy na energie a teplo aj do výšky podnájmov. Ide už o druhý balík opatrení, ktoré Berlín predstavil počas aktuálnej energetick­ej krízy. Prvé opatrenie začne platiť už čoskoro, keď vláda uhradí domácnosti­am a firmám decembrové zálohové platby za plyn a teplo, aby im jednorazov­o kompenzova­la rekordne rastúce náklady na tieto komodity. Krajina bude tieto balíčky financovať zo stabilizač­ného fondu, do ktorého vláda naleje 200 miliárd eur. Nemecko je pre veľkú sumu na podporu svojich firiem kritizovan­é zo strany svojich partnerov v Európskej únii. Očakáva sa, že Brusel vo štvrtok predloží vlastné stropy cien na nákup plynu a elektricke­j energie. Doterajšie návrhy totiž práve Nemci a Holandsko blokovali.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia