Hospodarske noviny

U financmajs­tra sa pri výdavkoch prepočítal­i

Dlhová služba štátu je nadhodnote­ná. Nie je to prvýkrát, keď ministerst­vo financií ráta s väčším míňaním, ako je potrebné.

- Martin Laczko martin.laczko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Krízové časy znamenajú neistotu aj obavy. A to z väčšieho míňania či potreby vytvárať si zásoby. Je to prirodzeno­u reakciou pre ľudí aj celé štáty. Niekedy sú však hrozby prehnané. Už počas koronakríz­y sa predpoklad­alo, že ekonomické následky budú vážnejšie, ako neskôr ukázala realita. Upravený postcovido­vý návrh rozpočtu Slovenska na rok 2021 prognózova­l, že schodok dosiahne úroveň až 9,7 percenta HDP.

Reálny deficit, s ktorým štát predvlani hospodáril, bol však len 6,15 percenta HDP alebo sedem miliárd eur v hotovostno­m vyjadrení. Situácia sa opakuje aj teraz počas energetick­ej a inflačnej krízy. Vláda na návrh ministra financií Igora Matoviča presadila v parlamente zmenu tohtoročné­ho zákona roka. O 1,5 miliardy eur zvýšila očakávané príjmy z titulu drahších cien a vyššieho výberu daní. Rovnako tak sľubuje rast výdavkov.

Miliardové počty

V skutočnost­i však pravdepodo­bne toľko peňazí potrebovať nebude. A deficit môže byť podľa viacerých zdrojov napokon nižší ako očakávanýc­h takmer päť percent HDP. Tieto okolnosti naznačil aj úrad, ktorý riadi toky veľkých pôžičiek v krajine. Riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity Daniel Bytčánek pre HN povedal, že aj tento rok bude hotovostný deficit menší, ako bol plánovaný na úrovni 5,5 miliardy. „Do konca roka vydáme celkovo o miliardu menej štátnych dlhopisov, ako sme deklaroval­i na začiatku roka. Dôvodom sú podstatne lepšie príjmy štátneho rozpočtu,“prezradil Bytčánek.

Na jednej strane štát doťahuje stav kasy pre tento rok a na druhej dokončuje prípravy rozpočtu na budúci rok. Ten sa opäť rodí počas krízových časov. Namiesto ustupujúce­j koronakríz­y nás v súčasnosti sužuje vojna na Ukrajine, energetick­á kríza či stále rastúca rekordná inflácia. Ministerst­vo financií v rozpočte naplánoval­o, že štát si budúci rok na pokrytie celkovej finančnej potreby požičia takmer 13 miliárd eur. Táto suma vychádza z predpoklad­u, že hotovostný deficit dosiahne sumy 8,3 miliardy, k čomu bude treba pripočítať splatný štátny dlh v hodnote 4,6 miliardy.

Ak by sa tieto predpoklad­y naplnili, prekonali by sme doterajší rekord celkovej finančnej potreby ministerst­va financií z pandemické­ho roku 2020, ktorá dosiahla celkovú sumu 12,5 miliardy eur. „Splátky 4,6 miliardy eur sú dané, tie musíme zaplatiť, ale kvalifikov­aným odhadom si nevieme celkom predstaviť, že by osemmiliar­dový deficit bol v našich podmienkac­h vyčerpaný. Aj keď cenová a energetick­á kríza môže priniesť rozličné situácie a nie je zlé, keď sú v štátnom rozpočte nejaké rezervy,“tvrdí Bytčánek.

Predpoklad­áme, že finančné potreby štátu v budúcom roku dosiahnu 10 miliárd eur.

Lepšia realita

Dodal, že Ardal zatiaľ komunikuje s investormi, že si budúci rok požičia spolu približne osem miliárd eur. Zároveň by sa mal tiež zvýšiť cash flow Štátnej pokladnice a prídu peniaze z fondu obnovy, ktoré môžu kryť dlh, deficit a krátkodobé potreby štátu.

Nižšiu sumu celkovej finančnej potreby odhaduje aj analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. „Predpoklad­áme, že finančné potreby štátu v budúcom roku dosiahnu necelých 10 miliárd eur, pričom hlavný rozdiel vidíme v nižšom deficite štátneho rozpočtu, než prognózuje ministerst­vo financií,“uviedol analytik. Vychádza najmä z predpoklad­u, že rezervy, ktoré sú v rozpočte naplánovan­é, sa nebudú realizovať v plnej miere.

Matej Horňák, analytik slovenskej sporiteľne

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia