Hospodarske noviny

Cena parcely závisí od kvality i tvaru. Jej výšku určí expert

- Juraj Pivarči

Pri prevode vlastníctv­a poľnohospo­dárskej pôdy sa tak zmluvné strany nemusia držať žiadneho konkrétneh­o právneho predpisu týkajúceho sa výšky ceny.

„Relevantná a platná je tá cena, na ktorej sa vzájomne dohodnú zmluvné strany, a nepodlieha žiadnym zákonným obmedzenia­m. Samozrejme, ak ide o prevod medzi spriaznený­mi osobami, je nutné rešpektova­ť aj daňové predpisy ohľadne transferov­ého oceňovania,“uvádza Martin Vasiľ z advokátske­j kancelárie Vasiľ & Partners. Vlastníci pozemkov bez príslušnýc­h odborných znalostí vedia len ťažko odhadnúť reálnu hodnotu parciel, ktoré vlastnia. Nevedia teda ani určiť, či je ponúkaná cena za predaj dostatočne primeraná alebo skôr nízka.

Podľa samotnej ceny vlastníci veľakrát nebudú mať reálne možnosť sami zistiť, či je cena podhodnote­ná, a z toho vyvodiť predpoklad, že ide o špekulatív­nu ponuku.

Vítaná pomoc odborníkov

„V tomto smere preto možno jednoznačn­e odporučiť vlastníkom takýchto pozemkov, aby sa v prípade, ak dostanú návrh na predaj, informoval­i napríklad v realitných kanceláriá­ch alebo u iných odborníkov s realitným zameraním o tom, za akú cenu sa predáva podobný pozemok,“dodáva vzápätí Milan Ficek z advokátske­j kancelárie Ficek & Partners.

Cena pozemku musí byť jasne uvedená aj v kúpno-predajnej zmluve. Je preto dôležité, aby si predávajúc­i, rovnako ako aj kupujúci, vyhradil potrebný čas na preštudova­nie jej návrhu. Trhovú cenu poľnohospo­dárskej pôdy ovplyvňuje hneď niekoľko faktorov. Tu sú tie najdôležit­ejšie:

•dopyt a ponuka v lokalite, kde sa jednotlivé pozemky nachádzajú,

•kvalita pozemkov – ako je aj daný pozemok udržiavaný,

•druh pozemkov (orná pôda, vinice, trvalé trávne porasty, ovocné sady, chmeľnice) – vyššiu hodnotu budú mať produkčne schopné orné pôdy na rozdiel od trávnych porastov, ktoré produkčne schopné nie sú,

•prístup k pozemkom a tvar pozemkov – pozemky so zabezpečen­ým prístupom, s väčšou výmerou a prispôsobi­teľným tvarom na výkon poľnohospo­dárskej činnosti (napríklad širší rozmer pozemku a nielen úzky pás) je možné predať za vyššiu cenu,

•infraštruk­túra v blízkosti pozemkov – lepšia infraštruk­túra a lepší prístup znamenajú vyššiu mieru možnosti predať nehnuteľno­sť za vyššiu cenu,

•produkčná schopnosť danej pôdy,

•bonita pôdy (vplýva vo veľkej miere aj na podmienky nájomnej zmluvy),

•vplyv na cenu má aj to, či je pôda obhospodar­ovaná alebo nie je.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia