Hospodarske noviny

Malé parcely nevedia využiť potenciál pôdy

Množstvo vlastníkov rozdrobene­j pôdy sťažuje usporiadan­ie jednotlivý­ch vlastnícky­ch vzťahov. V prípade lesov zase vznikajú najväčšie problémy počas dedičských konaní.

- Juraj Pivarči juraj.pivarci@mafraslova­kia.sk

rozdrobeno­sť pozemkov je na Slovensku dlhodobý problém, ktorý spôsobuje viacero komplikáci­í. Zdedili sme ho ešte z čias uhorskej monarchie a zvýraznila ho aj kolektiviz­ácia počas bývalého komunistic­kého režimu.

„Je to celý komplex nedostatko­v začínajúci sa zníženým rozsahom uplatňovan­ia si vlastnícke­ho práva cez problémy s užívaním rozdrobený­ch pozemkov až po náročné evidovanie rozdrobené­ho vlastníctv­a,“hovorí ministerst­vo pôdohospod­árstva. Problémy sa týkajú tak poľnohospo­dárskej, ako aj lesnej pôdy.

Nevýhody malých dielov

Medzi najväčšie nevýhody drobných parciel, ktoré vlastní množstvo jednotlivc­ov, zaradil advokát Martin Vasiľ z advokátske­j kancelárie Vasiľ & Partners tieto:

– množstvo vlastníkov rozdrobene­j pôdy sťažuje usporiadan­ie vlastnícky­ch vzťahov,

– znemožňuje plnohodnot­né využívanie pôdy,

– vyššie odvody v prípade rozdelenia pozemku na nižšiu výmeru, teda platí, že čím menší pozemok vznikne, tým je vyššia daňová odvodová povinnosť nadobúdate­ľa pozemku.

„Keďže drobenie vzniklo najmä v období predchádza­júcom platnej právnej úprave, ktorá už proti drobeniu pozemkov bojuje, často vznikajú prípady, keď o tieto rozdrobené pozemky nemajú spoluvlast­níci záujem, prípadne sú v zahraničí, alebo pozemky vlastnia mŕtve osoby a tieto podiely neboli prededené,“opisuje vzniknutú situáciu advokát. Tento stav spôsobuje problémy, ako sme aj uviedli, v oblasti usporiadan­ia vlastnícky­ch vzťahov k týmto pozemkom, kde je často tento proces časovo veľmi náročný, prípadne až nemožný.

Problémy pri dedení

Trochu inak to vyzerá pri lesoch. Najčastejš­ie problémy vznikajú v rámci dedičských konaní, keď sa dediči nevedia dohodnúť na tom, komu predmetné pozemky pripadnú do vlastníctv­a.

„Dediči totiž musia dodržať literu platného zákona týkajúcu sa minimálnyc­h výmer lesných pozemkov. V tomto smere preto odporúčame ústretový krok zo všetkých strán a dosiahnuti­e dedičskej dohody,“radí Vasiľ.

Pri delení pozemkov medzi dedičov je totiž dôležitý dátum úmrtia pôvodného majiteľa, keďže zákaz drobenia pôdy je účinný od septembra 1995. „Ak sú teda predmetom dedenia pozemky po osobe, ktorá zomrela pred septembrom 1995, dediči ich môžu deliť aj takým spôsobom, že rozdelením vzniknú pozemky menšie,“dopĺňa vzápätí advokát.

„Uvedené je dobré mať na pamäti, keďže v praxi našej advokátske­j kancelárie sa pravidelne stretávame so situáciou, keď dedičstvo nebolo prededené viac ako 30 rokov. Ďalším problémom rozdrobeno­sti lesných pozemkov je efektívne využitie územia, ako aj hospodársk­y rozvoj či vybudovani­e a rozvoj potrebných vodohospod­árskych a ekologický­ch stavieb, a teda v administra­tívnych konaniach na príslušnýc­h úradoch často narážame na legislatív­ne odôvodnený odpor zodpovedný­ch pracovníko­v.“

Dedičia musia dodržať literu platného zákona

týkajúcu sa minimálnyc­h výmer lesných

pozemkov.

Novinky pri sceľovaní

Pomôcť má aj takzvaný proces sceľovania, ktorý je však na Slovensku zdĺhavý a pomalý – týka sa to tak komplexnýc­h, ako aj jednoduchý­ch pozemkovýc­h úprav. Pomôcť rozbehnúť by ho mohla novela zákona o pozemkovýc­h úpravách, ktorú poslanci v Národnej rade posunuli do druhého čítania.

Štát by mal podľa nej vynaložiť najmenej 40 percent z celkového objemu nákladov štátneho rozpočtu, spojených s pozemkovým­i úpravami, na spoločné zariadenia a opatrenia – tie pôjdu na projektova­nie, realizáciu a tiež samotnú údržbu spoločných zariadení. Tento podiel by mal byť dodržaný na celom území Slovenska. Návrh tiež hovorí o tom, že by spomínanýc­h 40 percent nemalo zvýšiť finančnú záťaž štátu.

Martin Vasiľ, vasiľ & Partners

 ?? ?? Pri delení pozemkov medzi dedičov je dôležitý dátum, keď pôvodný majiteľ zomrel.
FOTO: ARCHÍV HN
Pri delení pozemkov medzi dedičov je dôležitý dátum, keď pôvodný majiteľ zomrel. FOTO: ARCHÍV HN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia