Hospodarske noviny

Krajniak: Provizóriu­m poškodí domácnosti

-

Bratislava – Ak bude rozpočtové provizóriu­m, rezort práce by nemohol domácnosti­am v roku 2023 pomôcť sumou 900 miliónov eur s energiami. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). „Sociálna oblasť je oblasťou, kde máme v návrhu štátneho rozpočtu zvýšenie o 2,8 miliardy eur.“

Minister chce pomôcť

„Z toho najväčšia časť sú dôchodcovi­a, rodiny s deťmi a pomoc s energiami. Ak by nebol schválený štátny rozpočet a museli by sme ísť do provizória, tak 900 miliónov eur by ‚viselo‘ a nevedeli by sme ich použiť na pomoc domácnosti­am,“upozornil. To by podľa jeho slov bola „obrovská škoda“. „Pretože máme prepočty, ako veľmi by sme vedeli domácnosti­am pomôcť. Urobím všetko pre to, aby sme im aj pomohli,“poznamenal. Priblížil, že bude presviedča­ť poslancov v parlamente, aby štátny rozpočet na rok 2023 schválili.

Našlo sa 2,8 miliardy eur

„Peniaze chceme bez zvyšku použiť na pomoc ľuďom s energiami. Suma je pripravená ako pomoc na celý budúci rok, nielen na najbližšiu vykurovaci­u sezónu. Vedeli by sme garantovať nižšie ceny plynu a tepla pre všetky domácnosti,“dodal Krajniak. Podľa neho rozpočet na budúci rok bude schválený „skôr alebo neskôr“. Krajniak sa vyjadril aj k hrozbe, že bez výdavkovýc­h limitov prídeme o peniaze z plánu obnovy. Potvrdil, že zablokoval prijatie výdavkovýc­h limitov, aby nemusel robiť škrty v plánovanýc­h výdavkoch v sociálnej politike.

„Chcem, keď sme po tvrdých vyjednávan­iach našli 2,8 miliardy na pomoc rodinám, dôchodcom a ľuďom s energiami, aby sme tie peniaze mohli aj použiť, nie aby ich niekto zoškrtával,“povedal Krajniak.

Minister tvrdí, že vláda bude hľadať všetky možnosti, aby sa s Európskou komisiou dohodla. „Rokovania pokračujú, my sa na nich budeme zúčastňova­ť, budeme hovoriť náš názor na ne, ale nebudeme súhlasiť so škrtmi v sociálnej oblasti a v prorodinne­j politike,“zdôraznil minister.

Slovensko má podľa neho zodpovednú rozpočtovú politiku, čo potvrdzuje aj výška prirážky na svetových finančných trhoch, za ktorú si Slovensko požičiava peniaze. Odmietol úvahy generálnej riaditeľky sekcie plánu obnovy Úradu vlády Lívie Vašákovej, že by Slovensko mohlo prísť o ďalšie platby z plánu obnovy.

Pozastaven­ie platieb

„Ak by prešiel rozpočet bez limitov, komisia už nám jasne povedala, že by to považovala za zvrátenie míľnika a prinieslo by to finančné a reputačné škody,“povedala Vašáková. Nejde podľa nej o vracanie už vyplatenýc­h financií, ale o pozastaven­ie vyplatenia druhej žiadosti, prípadne ďalších tranží.

 ?? FOTO: TASR/J. NOVÁK ?? Minister práce Milan Krajniak.
FOTO: TASR/J. NOVÁK Minister práce Milan Krajniak.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia