Hospodarske noviny

Čiapka bláznov

- komentátor hn luboslav.kacalka@mafraslova­kia.sk

Eurokomisá­rka pre energetiku Kadri Simson po dvoch mesiacoch príprav oznámila návrh na zastropova­nie cien zemného plynu. Ak by sme si prečítali len tento titulok – ako to už v dnešných rýchlych časoch chodí – spať by sme išli spokojní. Veď konečne nebudeme platiť tie vysoké ruské vydieračsk­é ceny. Ak by sme text dočítali ďalej, zistili by sme, že návrh nie je ani taký rozpačitý, ako Simsonovej oznámenie, ale rovno nefunkčný.

Ešte v septembri pätnásť členských štátov Európskej únie žiadalo Brusel, aby zaviedol strop na ceny zemného plynu. A neboli to len malé štáty Malta a Slovensko, ale aj ľudnatejší hráči ako Francúzsko, Taliansko a Španielsko. Malo to jednu chybu – chýbala najmä podpora Nemecka. Krajina argumentov­ala, že ak sa spraví strop, môžeme nahnevať mimoruskýc­h dodávateľo­v plynu, ktorí sa na problémovú Európu vykašľú a budú predávať tam, kde im budú platiť plnú cenu. Aby zostala koza celá aj vlk sýty, tak Komisia vyšla v ústrety všetkým. Navrhla zastropova­nie ceny na 275 eur za megawattho­dinu a zároveň nastavila podmienky na jeho aktiváciu tak, že by sa nespustila ani v najhorších augustovýc­h časoch, keď kontrakt vyletel nad 300 eur. Pred rokom pritom bola cena 45 eur, teraz je 120. Samozrejme, nikto nie je prorokom a nevedno, či horšie ešte len bude, na druhej strane počúvame dobré správy o plných zásobníkoc­h a čakajúcich tankeroch s LNG.

V úniovej reči sa zastropova­nie označuje anglickým „a cap“. Po slovensky je to aj čiapka. Brusel nám jednu nasadil. Takú, akú nosili dvorní šašovia – so zvončekmi.

 ?? ?? Ľuboslav Kačalka
Ľuboslav Kačalka

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia