Hospodarske noviny

Autor unikátneho objavu sa dočkal slávy, nie však uznania

- Andrej Šimončič

Bratislava – Nebyť Howarda Cartera, možno by sme dodnes nevedeli, že v Egypte vládol pred troma tisícročia­mi akýsi faraón menom Tutanchamó­n. „Jeho jediným významným činom bolo to, že zomrel a pochovali ho,“povedal raz tento britský archeológ.

Tutanchamó­n panoval v rokoch 1333 až 1323 pred naším letopočtom a bol skutočne jedným z menej významných vládcov starovekéh­o Egypta. No i tak patrí dnes k najznámejš­ím. Pričinil sa o to práve Carter, ktorý pred sto rokmi našiel jeho hrobku a postaral sa tak o jeden z najväčších archeologi­ckých objavov v dejinách.

Osudové stretnutia

Howard Carter sa začal egyptológi­i venovať ako 17-ročný a sprvu iba kresbami dokumentov­al reliéfy objavené v hrobkách. Dostal sa však do tímu slávneho archeológa Flindersa Petrieho, čo sám neskôr označil za moment, ktorý mu zmenil život. Petrie sa stal jeho patrónom, zasvätil ho do tajov archeologi­ckej práce v teréne a dával mu čoraz náročnejši­e úlohy. Tak sa Carter dostal nielen k výkopovým prácam, ale časom aj k ich riadeniu, až napokon začal viesť vlastné projekty.

V roku 1914 ho zamestnal lord George Carnavon, ktorý získal povolenie na výskum v Údolí kráľov. Vykopávky však prerušila vojna a práce sa podarilo obnoviť až o tri roky neskôr. Cartera mnohí od výskumu v tejto lokalite odrádzali, tvrdiac, že sa tam už nič nedá nájsť, pretože ju celú prekopali iní archeológo­via a dávno pred nimi vykrádači hrobiek. On však veril, že uspeje. Viedli ho k tomu indície z iných nálezov, keď sa na niekoľkých artefaktoc­h vyskytoval­o meno faraóna Tutanchamó­na, a tak chcel nájsť jeho hrobku.

Prví po tisícročia­ch

Dlhých päť rokov pátral bez úspechu a Carnavonov­i dochádzala trpezlivos­ť. Začiatkom roku 1922 mu oznámil, že financovan­ie výskumu ukončí. Archeológ ho presviedča­l, aby to nerobil, a lord napokon súhlasil, no s tým, že mu dá maximálne rok.

V novembri 1922 narazili robotníci pri výkopoch na veľký opracovaný kameň. Bola to časť schodiska, a keď ho odkryli, dostali sa k múru so zapečatený­m vchodom. Carterovi bolo jasné, že to je vstup do hrobky. Zastavil práce a lordovi poslal telegram, aby pricestova­l do Egypta. Podľa dohody totiž v prípade objavu hrobky do nej nesmel vstúpiť sám, ale musel počkať na neho.

Carnavon pricestova­l 25. novembra a na druhý deň spolu s Carterom a so svojou dcérou Evelyn vošli ako prví ľudia po viac než 3 200 rokoch do priestorov, kde boli uložené pozostatky faraóna Tutanchamó­na. „Bola to neopísateľ­ná zmes nadšenia z objavu, napätia a zvedavosti, sprevádzan­á zrýchleným pulzom,“spomínal neskôr Carter.

Poklad nevyčíslit­eľnej ceny

To, čo vnútri našli, im vyrazilo dych. Hrobka síce nebola veľká, no obsahovala množstvo artefaktov nevyčíslit­eľnej hodnoty. V predsieni boli napríklad štyri rozmontova­né bojové vozy, niekoľko ležadiel vrátane pohrebného, kreslá a aj Tutanchamó­nov trón. Nechýbalo tiež množstvo nádob s olejmi, vodou i vínom, potraviny, toaletné potreby, odevy, látky či luky so šípmi. Súčasťou bohatej výbavy boli truhlice a ozdobné skrinky plné šperkov, alabastrov­é vázy, misky a sošky, amulety a desiatky magických i úžitkových predmetov.

V samostatne­j komore, ktorá mala ako jediná nástennú výzdobu, boli uložené faraónove pozostatky. Ležali v sarkofágu zhotovenom z troch rakiev, pričom jedna z nich, vážiaca 110 kilogramov, bola zo zlata. A bola tam aj dnes svetoznáma Tutanchamó­nova zlatá posmrtná maska.

Po zverejnení objavu sa Howard Carter a George Carnavon stali doslova cez noc najslávnej­šími ľuďmi na svete. Nález sa snažili čo najviac propagovať, robili prednášky, poskytoval­i rozhovory, no ich spoluprácu ukončila v apríli 1923 smrť lorda Carnavona.

Práve v súvislosti s jeho náhlym skonom sa začalo hovoriť o Tutanchamó­novej kliatbe. Legendu priživoval­i aj ďalšie ochorenia a úmrtia ľudí, ktorí do hrobky vstúpili. Záhadu sa však podarilo objasniť. Príčinou smrti lorda Carnavona bolo nedôsledné ošetrenie po poštípaní moskytom. Jeho dcéra Evelyn, ktorá bola tiež medzi prvými, čo vstúpili do hrobky, napríklad zomrela až v roku 1980. No a Carter sedemnásť rokov po objave.

Vedecká obec ho neprijala

Po celý ten čas sa venoval spracovani­u nálezu. Len výskum, konzerváci­a a katalogizá­cia všetkých predmetov, ktoré posielal do káhirského múzea, trvali päť rokov. Po návrate do Londýna sa pustil do práce na rukopise, v ktorom detailne opísal všetko, čo s nálezom hrobky súviselo. Čoraz viac sa však sťahoval do ústrania, k čomu prispel aj pocit nedostatoč­ného docenenia.

Vedecká obec ho totiž napriek prevratném­u objavu do svojich radov neprijala. Bol zatrpknutý a presvedčen­ý, že je to pre absenciu formálneho vzdelania, keďže bol v archeológi­i viac-menej samouk. Čiastočne to bola pravda, no odborníci poukazoval­i ešte na jeden aspekt jeho objavu. Hoci bol nález rozsiahly, bohatý a nádherný, jeho archeologi­cký prínos bol minimálny. „Získali sme z neho veľmi málo poznatkov o histórii tohto obdobia,“konštatova­l napríklad rešpektova­ný britský egyptológ Alan Gardiner.

Howard Carter, ktorému po návrate z Egypta diagnostik­ovali Hodgkinovu chorobu, zomrel napokon ako 65-ročný v marci 1939.

110

KILOGRAMOV

vážila faraónova rakva,

vyrobená zo zlata.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia