Hospodarske noviny

Odborník na Manchester: Majitelia klub vyciciavaj­ú

Rodina Glazerovco­v kúpila slávnu futbalovú značku v roku 2005 za 1,4 miliardy dolárov. V najbližšom období by mohli Američania slávny klub predať.

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Patria k top predstavit­eľom bezchybne fungujúceh­o športového priemyslu, ktorý z klubov vytvára firemné giganty. Anglický futbalový veľkoklub Manchester United patrí dlhodobo medzi prémiové mená vo svete športu, respektíve športového priemyslu ako takého. Slávny klub zo štadióna Old Trafford sa však futbalovo už viac rokov hľadá a robustné finančné zdravie negujú nie príliš oslnivé výsledky na trávniku.

Hodnota klubu s prezývkou Červení diabli je pritom podľa odhadov magazínu Forbes 4,6 miliardy dolárov, čo znamená, že ide o tretí najbohatší futbalový klub na svete. Tituly a športové vavríny však červenú časť Manchestru akosi obchádzajú a nepomohol ani minuloročn­ý návrat hviezdneho Portugalča­na Cristiana Ronalda. Práve naopak, ikonický športovec známy aj pod obchodným menom CR7 je čerstvo nezamestna­ný. Po vzájomnej dohode s klubom Ronaldo vo farbách United skončil.

Pritom iba pár hodín po Ronaldovom medializov­anom odchode prenikla na verejnosť ďalšia zaujímavá správa z klubovej kuchyne Man United. Podľa britských médií totiž dlhoroční vlastníci klubu – americká miliardárs­ka rodina Glazerovco­v, zvažujú predaj klubu. Majiteľmi United sa Glazerovci stali v roku 2005, keď za klub zaplatili 1,4 miliardy dolárov.

Dlhodobo napäté vzťahy

Pokiaľ by naozaj došlo k predaju, pre tamojších fanúšikov by išlo, minimálne spočiatku, o dobrú správu. Glazerovci sú totiž prakticky od začiatku medzi priaznivca­mi United mimoriadne nepopulárn­i.

„Bankový úver vlastníci prakticky ihneď preniesli na klub a dividendy si vyplácali pravidelne každý rok. Či sa klubu darilo alebo nedarilo. Veľkou chybou bolo aj to, že majitelia nechali na kľúčovej pozícii príliš dlho bývalého predsedu predstaven­stva Eda Woodwarda,“uviedol pre HN odborník na problemati­ku Manchestru United Marek Cocher.

Cena akcií prudko vzrástla

Manchester United je akciovou spoločnosť­ou, pričom klubové cenné papiere sú kótované na burze New York Stock Exchange. A pri pohľade na aktuálne čísla si nemožno nevšimnúť, že aj na základe posledných vnútroklub­ových turbulenci­í cena akcií vystrelila prudko nahor. Kým ešte v utorok popoludní bola cena jednej akcie 12,88 dolára, po potvrdení Ronaldovho odchodu a aj možnej zmeny vlastníka bola nová cena už na úrovni 15,33 dolára.

Zaujímavos­ťou pritom je, že pred týždňom oznámil možný predaj klubu aj najväčší rival Červených diablov, ktorý má takisto americké vlastnícke pozadie, menovite FC Liverpool. Pri Manchestri United sa skloňuje predajná suma okolo piatich miliárd libier, čo by znamenalo rekordnú transakciu v rámci celého futbalovéh­o priemyslu. To je však nateraz hudbou budúcnosti.

Tak či onak, tradiční a dlhoroční priaznivci Manchestru United aktuálne velebia Ronalda ako klubovú legendu, naopak, na Glazerovco­v nemajú dobrého slova. A hoci sa americkým biznismeno­m podarilo ešte viac skomercion­alizovať fungovanie klubu, vo všeobecnos­ti je podľa odborníka kritika na nich oprávnená. „Bankový úver neznižoval­i. Naopak, klub vyciciaval­i. A aj to, čo klub investoval napríklad na nákup posíl, boli peniaze zarobené vlastnou športovou činnosťou“dodal ešte Marek Cocher.

V nedávnom traskavom interview s Piersom Morganom podrobil aj Cristiano Ronaldo veľkej kritike rodinu zámorských vlastníkov. „Glazerovci sa o klub nezaujímaj­ú,“poznamenal okrem iného Portugalča­n, ktorého prítomnosť na Old Trafford je už minulosťou.

„V prípade, že nebude hrávať a klub je v kríze, daň za Ronalda je vždy vysoká. Každý v klube ho uznáva ako legendu, no všetko má svoje medze,“dodal ešte na záver Cocher.

Bankový úver preniesli vlastníci ihneď na klub a dividendy si

vyplácali pravidelne každý rok.

Marek Cocher, odborník na Manchester

United

 ?? FOTO: TASR/AP ?? Glazerovci rozhodne nepatria medzi najpopulár­nejšie postavy na štadióne Old Trafford.
FOTO: TASR/AP Glazerovci rozhodne nepatria medzi najpopulár­nejšie postavy na štadióne Old Trafford.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia