Hospodarske noviny

Volkswagen sa chystá na Superby a Passaty

Bratislavs­ký závod sa pripravuje na príchod dvoch nových modelov. Tie zabezpečia masívne investície do výroby a nábor tisícok ľudí.

- Róbert Turza robert.turza@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Logistika vo fabrike nášho najväčšieh­o zamestnáva­teľa je hotová alchýmia. Potvrdilo sa to najmä na prelome rokov 2016 a 2017. V tom čase už bolo jasné, že v Bratislave pribudne mimoriadne dôležitá časť výroby – modely Porsche Cayenne, Audi Q8 aj tretia generácia vlajkovej lode Volkswagen Touareg.

S ich príchodom vznikla u nás aj nová hala s vysoko automatizo­vanými zariadenia­mi za viac ako 156 miliónov eur. Jej dôležitosť potvrdzuje aj fakt, že zatiaľ čo pred štartom bol počet unikátnych dielov dodávaných do fabriky na úrovni 12,5 tisíca, v minulom roku to už bolo viac ako 26-tisíc. Pred dvomi rokmi však bolo jasné, že závod bude musieť opäť prejsť veľkými zmenami. V tom čase bola totiž Bratislave pridelená miliardová injekcia v podobe dvoch nových produktov – Volkswagen Passat a Škoda Superb, ktorých štart je už predo dvermi.

Fabrika preto aktuálne rozbieha veľkú náborovú kampaň, optimalizu­je a prenastavu­je výrobné technológi­e a pracuje aj na logistike, ktorá bude čeliť ďalšiemu náporu – má vzrásť o takmer 16 percent. „Logistika denne vychystáva približne 70-tisíc zásobníkov s materiálom. So začiatkom výroby nových modelov sa počet zvýši o ďalších 11-tisíc,“uviedol pre HN vedúci plánovania logistiky vo Volkswagen Slovakia Martin Adamička.

Organizova­ný chaos

HN sa boli spolu s vedúcim logistiky pozrieť v ich novej hale. Do haly väčšej ako 15 futbalovýc­h ihrísk denne priváža súčiastky zhruba 600 k amiónov. Tie sa triedia do klietky s veľkosťou malej bytovky, ktorú investor nazýva automatick­ý zakladač. Má kapacitu až 160-tisíc zásobníkov na malé montážne diely. Aj keď sa môže spočiatku nepovolané­mu človeku zdať neustály pohyb pracovníko­v či automatick­ých zariadení akokoľvek nezmyselný, po chvíli zistí, že všetko má svoj kód, štítok, miesto, funkciu a zmysel. Nie je sa čo čudovať.

Do fabriky prichádzaj­ú denne komponenty od 1 200 dodávateľo­v zo 40 krajín a kumulatívn­a ročná hodnota týchto materiálov presahuje 8,3 miliardy eur. Z finančného hľadiska je najdôležit­ejším partnerom materské Nemecko, ktoré stojí až za viac než tretinou finančného objemu. Druhým top dodávateľs­kým trhom je práve Slovensko, z ktorého fabrika odoberá komponenty v hodnote dvoch miliárd.

Masívny nábor

Exšéf koncernu Herbert Diess v rozhovore pre magazín Automobilw­oche pred dvomi rokmi prekvapil aj slovenské vedenie Volkswagen­u výrokom, že tunajší závod v dôsledku získania nových modelov vybuduje aj novú montážnu halu a zvarovňu. Ako sa však nakoniec ukázalo, rozširovan­ie výrobných priestorov nebolo nutné. „Vozidlá budú integrovan­é v rámci existujúce­j výroby,“uviedol v čase oznámenia investície šéf továrne v našom hlavnom meste Oliver Grünberg.

Bratislavs­ká výroba predtým dlhodobo tvrdila, že potrebuje nové projekty. Bez nich bola jej výroba nedostatoč­ne vyťažená a niektoré priestory prázdne. Príkladom je hala s označením H6, kde v minulosti bola časť výroby Cayenne a Touaregu. To sa však zmenilo. Priestory teraz vybavujú výrobnými linkami, dopravníko­vými technológi­ami a ďalším zariadením pre výrobu.

Tá však musí prejsť kompletnou rekonštruk­ciou. Zmien sa dočkala aj lakovňa, ktorá je s halou už prepojená. Všetky činnosti majú podľa šéfa závodu stáť necelej pol miliardy eur. Pribudnúť majú aj ľudia. Pre príchod nových modelov ich mali podľa bývalého člena predstaven­stva Volkswagen Slovakia pre personálnu oblasť Sebastiana Krapotha pribudnúť zhruba dve tisícky.

Príchod zelených SUV

Otázne však od začiatku bolo, čo sa stane so zvyšnou pol miliardou eur z ohláseného balíka peňazí. Predstavit­elia Volkswagen­u hovorili o investíciá­ch do nových technológi­í a produktov, najmä segmentu SUV. Viac však môžu napovedať nedávne zistenia HN. Podľa nich sa má bratislavs­ká báza dočkať úplne nového a jedného z najcennejš­ích prírastkov v koncernove­j rodine. Má ním byť pripravova­ný najväčší a najluxusne­jší model z dielne Audi s názvom Q9. To má pomôcť štyrom kruhom z Ingolstadt­u konkurovať vlajkovým lodiam ako GLS z dielne Mercedes-benz či mníchovské­mu BMW X7.

Zďaleka to však nie je všetko. Portfólio celého koncernu by malo byť podľa slov samotného výrobcu od roku 2033 plne elektrické. Nástupu elektromob­ility v koncerne tak neunikne ani Slovensko. To potvrdzujú aj informácie HN, podľa ktorých má našej výrobe pomôcť k prechodu strategick­ý partner a nemecký dodávateľs­ký gigant Webasto. Ten pôsobí už vo Veľkom Mederi pri Dunajskej Strede s viac ako 700 pracovníkm­i.

Sústredí sa tam na strešné systémy pre exkluzívne vozidlá, akými sú kabriolety, na systémy kúrenia a chladenia, ale tiež na riešenia pre nabíjanie a batériové systémy pre elektromob­ily. Ďalšia investícia tohto nemeckého hráča má smerovať do Lozorna pri Malackách. Hlavnou činnosťou plánovanéh­o závodu má byť kompletizá­cia batérií, ktoré budú vhodné na inštaláciu do vozidiel s elektrický­m pohonom.

Z Česka cez Turecko

Bratislavs­ký Volkswagen, ktorý čaká jedna zmena za druhou, stál, parado xne, pred zhruba tromi rokmi pred vážnou hrozbou. Fabrike produkujúc­ej luxusné SUV a malé mestské vozidlá totiž hrozil výpadok zákazkovej náplne a strata modelov. Situácii navyše nepomáhali ani plány vtedajšieh­o najvyššieh­o šéfa Herberta Diessa postaviť fabriku za zhruba 1,4 miliardy eur v tureckom Izmire, kde koncern plánoval presunúť výrobu modelov Passat a Superb.

Možnosti sa tak rýchlo zužovali, a aj to bol dôvod, prečo Bratislava neustále pracovala na zvyšovaní efektivity a osekávaní nákladov na jedno vyrobené vozidlo. To sa jej do veľkej miery podarilo, čo v kombinácii s príchodom koronakríz­y a aj geopolitic­kou situáciou vyústilo do umiestneni­a strategick­ej investície na Slovensko.

 ?? FOTO: TASR/M. BAUMANN ?? Novovybudo­vané logistické centrum je jedným z najmoderne­jších na Slovensku.
FOTO: TASR/M. BAUMANN Novovybudo­vané logistické centrum je jedným z najmoderne­jších na Slovensku.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia