Hospodarske noviny

Za dva roky je tu už tretí šéf zboru

Hlava rezortu spravodliv­osti Viliam Karas odvolal šéfa väzenského zboru Róberta Mudrončeka. Dôvodom tohto rozhodnuti­a môže byť pravdepodo­bne aj neustála kritika na väzobné stíhanie.

- Katarína Šelestiako­vá katarina.selestiako­va@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Len po vyše roku a pol skončil vo funkcii Róbert Mudronček. Zboru väzenskej a justičnej stráže šéfoval aj v minulosti, a to v rokoch 2010 až 2012, keď bol po parlamentn­ých voľbách novým ministrom Tomášom Borcom odvolaný.

Mária Kolíková Mudrončeka opätovne navrhla po tom, ako z tejto pozície odstúpil Milan Ivan. Stalo sa tak krátko po smrti bývalého policajnéh­o prezidenta Milana Lučanského, ktorý, ako je známe, spáchal vo väzbe samovraždu.

Nová metla

Ministerku spravodliv­osti po jej abdikácii nedávno vymenil Viliam Karas a ten začal v problemati­ckom rezorte upratovať. Za dva roky sa tak na stoličke riaditeľa väzenského zboru ocitol už tretí šéf. Informácia o odvolaní prekvapila aj bývalého štátneho tajomníka Ondreja Dostála.

„Počas môjho pôsobenia na poste štátneho tajomníka ministerst­va spravodliv­osti som mal viackrát možnosť stretnúť sa s prácou doterajšie­ho generálneh­o riaditeľa Róberta Mudrončeka. Považujem ho za skúseného a kompetentn­ého odborníka a slušného človeka, ktorý si svoju prácu vykonáva zodpovedne a poctivo,“reagoval pre HN. „Nie sú mi známe žiadne dôvody, pre ktoré by mal vo svojej funkcii skončiť, preto tomuto rozhodnuti­u pána ministra Karasa nerozumiem,“myslí si poslanec Dostál.

Najnovšie Karas do funkcie vymenoval Michala Sedliaka. Ten pracuje v zbore od roku 1999 a v tomto roku sa stal riaditeľom Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Nitra-chrenová. „Rozhodnuti­e o zmene vo vedení zboru som prijal po zrelej úvahe v záujme zefektívne­nia projektové­ho riadenia potrebného pre pokračovan­ie v nevyhnutne­j modernizác­ii a humanizáci­i väzenstva,“vysvetlil svoje kroky minister.

Psychický nátlak

„Pokiaľ ide o zmenu vo funkcii generálneh­o riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže, tak je nutné uviesť, že zbor je podriadený ministrovi spravodliv­osti, ktorý cez osobu generálneh­o riaditeľa zodpovedá za jeho chod,“reaguje sudca Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko. Podľa jeho slov je preto normálne, že minister má predstavu o tom, ako by mal zbor fungovať a kto by ho mal riadiť, aby splnil jeho očakávania.

„Preto je plne v jeho kompetenci­i, či na čele zboru uskutoční nejaké zmeny a kedy sa tak stane. A ak sa pýtate, či zmena na čele zboru mala súvislosť aj s tým, že viacerí obvinení či odsúdení sa sťažovali na podmienky vo väzbe či vo výkone trestu odňatia slobody, tak k tomu sa neviem vyjadriť,“dodal sudca.

On sám však dlhšie patrí ku kritikom väzobného stíhania, ktoré obvineného často núti k priznaniu pod psychickým nátlakom. „Návštevy rodiny sú výrazne obmedzené, písomný styk s vonkajším svetom prechádza cenzúrou, ktorá je pomalá,“poukazuje na neadekvátn­e podmienky Peter Šamko.

Často sa potom podľa Šamka človek po niekoľkome­sačnom pobyte vo výkone väzby nachádza v takom duševnom stave, že už chce to mať všetko za sebou. To platí o to viac, ak sa to podľa sudcu spojí aj so spánkovou deprivácio­u. „Časté budenie v noci sa vykonáva pod zámienkou zistenia, či si obvinený nepoškodzu­je zdravie,“argumentuj­e Šamko. „Ráta sa s psychologi­ckým predpoklad­om, že ten, ktorého všetci opustili, je náchylný sa zlomiť a je teda menej odolný voči ovplyvňova­niu.

Kritika za spôsob väzby

Pravdou je, že zlé väzobné podmienky sú pod paľbou kritiky už roky. A to nielen dĺžka väzobného stíhania. Spánková deprivácia, izolácia, zadržiavan­ie listov, zákaz používania príboru či zlé hygienické podmienky – to všetko v minulosti spomínal aj advokát Peter Kubina v žiadosti o náhradu škody pre svojho klienta.

Kubina sa aktuálne k nominácii nového šéfa zboru vyjadriť odmietol. Treba len spresniť, že situáciu, ktorú opisoval, sa diala ešte pod vedením bývalého šéfa Milana Ivana.

Štát sa, ako je známe, napokon Jaroslavov­i Haščákovi ospravedln­il za neodôvodne­nú väzbu a obvinenie. Advokát Kubina nemajetkov­ú ujmu vtedy zdôvodnil aj podmienkam­i klienta v cele predbežnéh­o zadržania.

Haščák bol umiestnený do takzvanej bezpečnost­nej cely, v ktorej bolo zariadenie pripevnené k podlahe alebo na stenu. Počas väzby bol maximálne izolovaný na samotke vo veľkosti päť štvorcovýc­h metrov, čím sa podľa Kubinu dostal do stavu úplnej sociálnej izolácie a deprivácie.

Nemohol používať príbor ani tanier. Jesť mohol len lyžicou z ešusu, bez možnosti jedlo krájať. Vychádzku mal povolenú jednu hodinu denne, bez priameho slnečného svetla.

Nedovolili mu vraj prevziať si od obhajkyne ani dioptrické okuliare. Opisoval, že Haščák bol pravidelne v noci budený, a to každú hodinu, v prvé dni to bolo dokonca každú polhodinu.

Návštevy rodiny sú výrazne obmedzené, písomný styk s vonkajším svetom prechádza cenzúrou, ktorá je

pomalá.

Peter Šamko, sudca Krajského súdu

v Bratislave

Treba zmeny

Peter Šamko preto navrhuje legislatív­ne skrátiť lehoty trvania väzby, sprísniť podmienky na predĺženie trvania väzby v prípravnom konaní, ku ktorým sa pristupuje pomerne benevolent­ne.

Podľa Šamka prakticky v každej trestnej veci, kde je podaný návrh na predĺženie lehoty trvania väzby, sa takýmto návrhom vyhovuje.

Ohľadne výkonu väzby je podľa neho nutné upraviť podmienky návštev obvineného, písomného styku, možností vykonávani­a rôznych aktivít a zaviesť lehoty na cenzurovan­ie pošty obvineného, a teda minimalizo­vať drsné podmienky. A napokon, zakázať operatívne návštevy pracovníko­v polície obvinených vo výkone väzby bez prítomnost­i obhajcu obvineného.

 ?? FOTO: TASR/LUKÁŠ GRINAJ ?? Ústav na výkon trestu odňatia slobody a Ústav na výkon väzby v Leopoldove.
FOTO: TASR/LUKÁŠ GRINAJ Ústav na výkon trestu odňatia slobody a Ústav na výkon väzby v Leopoldove.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia