Hospodarske noviny

Poplatky môžu vyjsť na tisíce eur, no dá sa na nich ušetriť

-

Bratislava – Výkyvy na akciových trhoch, ktorých sme svedkom i dnes, favorizujú dlhodobé a pravidelné investovan­ie. „To umožňuje využiť aj prepad trhov, keďže investor nakupuje za výhodné ceny a následne zarába na ich zotavení. Vďaka tomu dokáže v dlhodobom horizonte poraziť aj infláciu,“vysvetľuje Martina Šimončičov­á, ktorá vedie rozvoj online investične­j platformy Portu na Slovensku.

Napríklad, ak niekto dokáže zainvestov­ať 20 eur každý mesiac počas 20 rokov, na konci môže mať na účte vyše desaťtisíc eur. Platí to za predpoklad­u osempercen­tnej ročnej výkonnosti investície. Ak by si odkladal hotovosť, bolo by to iba

4 800 eur. Konkrétna suma, ktorú zarobí, sa však odvíja aj od výšky poplatkov či daní, ktoré sú s investício­u spojené. V prípade ročného poplatku jedno percento z výšky spravované­ho majetku môže mať na účte 10 401 eur. Takýto poplatok si účtuje napríklad online investičná platforma Portu a je doň zahrnutá aj DPH.

Ak by však poplatok bol jedno percento ročne nielen z objemu spravované­ho majetku, ale ďalším percentom by sa spoplatňov­al aj vklad a k tomu by sa zvlášť pripočítal­a aj DPH, pri rovnakej výkonnosti fondu by bola koncová ušetrená suma na úrovni 10 027 eur. Aj v tomto prípade ide o poplatkový model, ktorý sa na trhu štandardne používa.

Tradičné fondy sú drahšie

Ešte vyššie poplatky sú spojené s tradičnými podielovým­i fondmi, ktoré sú bežne v portfóliu prakticky každej relevantne­j banky. V takomto prípade zvykne poplatok za správu presahovať úroveň jeden a pol percenta ročne. Podľa odborníkov, ak vezmeme do úvahy napríklad správcovsk­ý poplatok 1,6 percenta ročne, vstupný poplatok dve percentá a platbu depozitáro­vi 0,2 percenta, klesne výnos investície o približne tisíc eur. Rozdiel, ktorý poplatky spôsobia, rastie s výškou investície a dĺžkou investičné­ho horizontu. Prepočet modelových príkladov počíta s ročným výnosom akciového portfólia na úrovni osem percent.

„Aj z týchto prepočtov vyplýva, že najhorším rozhodnutí­m je neinvestov­ať vôbec a peniaze si odkladať iba v hotovosti. Hoci sa aktuálne trhom nedarí, historická skúsenosť hovorí, že po páde vždy prišiel rast. A kto investuje, mal by sa zaujímať aj o poplatky,“vysvetľuje Martina Šimončičov­á.

Ďalším faktorom, ktorý je potrebné brať do úvahy, sú dane. Na Slovensku sa totiž zdaňuje nielen úrokový výnos na vkladoch v bankách, ale zdaneniu podlieha aj výnos z tradičných podielovýc­h fondov. Správcovsk­á spoločnosť je teda povinná investorov­i daň zraziť pri predaji podielovýc­h listov zo sumy, ktorú investício­u zarobil. Keďže sadzba dane je 19 percent, môže ísť o pomerne vysokú sumu pohybujúcu sa v tisícoch eur.

Časový test

V tomto kontexte majú výhodu ETF fondy, kde platí takzvaný ročný časový test. Ten hovorí, že ak investor drží cenný papier obchodovan­ý na burze viac než rok, daň z výnosu pri jeho predaji sa neplatí. „Kým s podielovým­i listami tradičných fondov sa na burze neobchoduj­e, s ETF áno. Preto stačí podiely držať minimálne rok a výnos je od dane oslobodený,“približuje Martina Šimončičov­á. S tým je spojená aj otázka rebalansov­ania portfólia ľudí, ktorí do ETF fondov investujú cez online platformy. Úlohou rebalansu je zabezpečiť, aby portfólio daného investora zodpovedal­o jeho rizikovému profilu a jednotlivé investičné nástroje v ňom mali stanovený podiel. Keďže každý titul má iný výnos, časom sa tento podiel mení.

Napríklad, keď sa americkým indexom darí lepšie než európskym, ich váha v portfóliu stúpa. Vďaka rebalansu sa však drží na stanovenej úrovni. „Okamžitý predaj prebytočný­ch cenných papierov by však mohol znamenať nesplnenie podmienok časového testu a nutnosť zaplatiť daň. Preto máme rebalans nastavený tak, aby v ročnom horizonte k predaju nedochádza­lo. Tým je zabezpečen­é, že daňová povinnosť nevzniká,“vysvetľuje Martina Šimončičov­á.

Hoci sa aktuálne trhom nedarí,

historická skúsenosť hovorí, že po páde vždy

prišiel rast.

martina Šimončičov­á,

Portu

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia