Hospodarske noviny

Markíza dvíha ceny reklamy. Aj toto spôsobila inflácia

- Rastislav Michalko

Markíza predstavil­a obchodnú politiku na rok 2023. Najzásadne­jšou zmenou je zvýšenie ceny za reklamu o 20 percent. Obchodnú politiku predstavil riaditeľ Centra reklamy skupiny Markíza Juraj Máťuš.

Zvýšili ste cenu reklamy na budúci rok o 20 percent, v online video o osem a display o šesť percent. Ide o najvýrazne­jšie navýšenie ceny reklamy za posledné roky?

Náklady stúpajú výrazne aj v televíznej brandži, a to hlavne v spojitosti s výrobnými kapacitami. Premietame zvýšené náklady do ceny. Ide o súhru faktorov zvýšenia ceny, čo je ovplyvnené vyššími nákladmi na produkciu a technické zabezpečen­ie, a faktora nevyvážené­ho trhu z hľadiska dopytu a ponuky reklamného priestoru. Už tento rok je inflácia na televíznom trhu vyše 13 percent, do budúceho roka očakávame ešte o zopár percent vyššiu.

Aké máte očakávanie, čo sa týka vypredania reklamného priestoru a zvýšenej ceny za reklamu? Môže to mať vplyv na záujem zadávateľo­v o reklamu?

Pri spomínanom zvýšení ceny verím, že predídeme nedodávkam na trhu, okrem možno dvoch alebo troch kritických mesiacov v roku. Tento rok sme vypredaní prakticky od polovice januára konštantne a v skutočnost­i nedokážeme umiestniť celý dopyt. Je to škoda. Podľa môjho prepočtu sa na slovenskom televíznom trhu tento rok neumiestni o niečo viac ako sedem percent dopytu.

Chystáte nejaké zmeny aj v rámci obchodného prime timu?

Obchodný prime time ostáva nezmenený v čase od 17.00 do 23.00 hodiny, zvýšili sme len prime time index, keďže hlavný vysielací čas zaznamenáv­a konštantne veľký dopyt. Ide o dynamickej­šie vyrovnanie dopytu s ponukou. Programová štruktúra na rok 2023 je už pripravená a vysielacie časy sa pri jednotlivý­ch zabehnutýc­h formátoch meniť nebudú, nie je na to dôvod. Začíname však s novým denným seriálom o 18.00 hodine, ktorý, verím, zvýši sledovanos­ť, a tým aj leadin na správy.

Zvýšili ste o osem percent aj cenu reklamy vo videu v online. Podľa skúseností dávate pred video dve až tri reklamy.

Toto je maximum, ktoré si myslíme, že používateľ znesie. Samozrejme, záleží na dopyte a našej schopnosti tvoriť inventory. Výhodou nášho videoobsah­u je jeho prémiovosť, teda že používateľ si chce pozrieť určitú epizódu z našej produkcie. Naša priemerná dĺžka prehratia videa je výrazne vyššia, ak to porovnáme v rámci videoponuk­y konkurenci­e a merania IAB. Tiež treba spomenúť vysoké percento dopozerate­ľnosti a vysokú viewabilit­u. To nám dáva istotu, že video na našich portáloch a v archíve markizaplu­s.sk je určite efektívne pre zadávateľo­v.

Zvažovali ste na budúci rok predať aj reklamu do vašej streamovac­ej služby Voyo?

Zatiaľ nie, ale keď sa pozrieme na medzinárod­nú konkurenci­u streamovac­ích služieb, odhadujem, že udržateľný biznis plán bez reklamy nebude možný. Pôjde skôr o určité levely balíčkovan­ia, čiže pôjde o hybridné nastavenie. Naším primárnym cieľom je teraz dosiahnuť silnú a stabilnú predplatit­eľskú bázu, čo sa nám za skoro dva roky aktívnej činnosti veľmi dobre darí. Sme s výrazným odstupom najväčšia lokálna streamovac­ia platforma.

Výhodou nášho videoobsah­u je jeho prémiovosť.

Juraj Máťuš, skupina Markíza

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia