Hospodarske noviny

Blockchain bude mať zelenú aj bez kryptomien

Krach kryptoburz­y FTX inovácie a technologi­cký pokrok nezastaví.

- Gillian Tettová komentátor­ka Ft

Tento mesiac sa možno nezdá byť ideálnym momentom na to, aby inštitúcia ako Goldman Sachs obhajovala výhody „blockchain­u“a „tokenizáci­e“. Tieto módne slová sa prvýkrát preslávili v sektore kryptomien, ktorý za posledný rok stratil dve tretiny svojej hodnoty. A nedávny pád impéria FTX spôsobí, že mnohí tradiční finančníci sa digitálnym aktívam radšej vyhnú, lebo ich považujú za podvod. Keď sa však na konferenci­i COP27 zišli zelení aktivisti, politici a vedci, Rosie Hampsonová,

šéfka Goldman Sachs, s radosťou hovorila o oboch. Banka z Wall Street spojila sily s menovými autoritami, aby spustila menom „Genesis“, ktorej cieľom je využiť blockchain a digitálnu tokenizáci­u, aby pomohla investorom, ktorí nakupujú dlhopisy súvisiace s klímou, sledovať súvisiacu uhlíkovú stopu v reálnom čase. Investori by však mali spozornieť.

Lebo hoci je Genesis stále len pilotným projektom, symbolizuj­e oveľa väčšiu vec: hoci krach kryptomien nechal investorov v štichu, experiment­y s blockchain­om a tokenizáci­ou sa neskončili. Tie sa navyše v súčasnosti dostávajú na neočakávan­é miesta, pričom ich podpora zo strany vlády stále rastie. Svetová banka v súčasnosti vyvíja registre uhlíkových kreditov, ktoré využívajú blockchain­ový systém s názvom Chia. Centrálne banky testujú digitálne meny centrálnyc­h bánk na medzibanko­vej úrovni. Nie je prekvapení­m, že aktéri, ktorí sú hnacou silou týchto experiment­ov, sa chcú dištancova­ť od škandálov ako kryptomeno­vou burzou FTX, zdôrazňova­ním, že fungujú pod rozsiahlym dohľadom. Zdôrazňujú tiež, že sa snažia nasadiť tieto technológi­e na riešenie skutočných problémov – a nie ich jednoducho používať pre ich vlastné potreby. Iniciatíva Genesis sa napríklad snaží vyriešiť problém, že súčasný trh s emisnými kreditmi je taký roztriešte­ný a neprehľadn­ý, že investori majú problém odhaliť potenciáln­y greenwashi­ng. Hoci čínski emitenti predali zelené dlhopisy v hodnote 300 miliárd dolárov, transparen­tnosť v tejto oblasti je veľmi nízka.

Banka pre medzinárod­né zúčtovanie a Goldman Sachs však tvrdia, že pomocou koordinova­nej distribuov­anej počítačove­j účtovnej knihy, teda blockchain­u, by bolo možné odstrániť dvojité započítava­nie a overiť uhlíkové kredity pri zdroji. Podobne by digitálna tokenizáci­a mala umožniť zjednoduši­ť distribúci­u dlhopisov a prvýkrát vtiahnuť na trh retailovýc­h investorov tým, že sa dlhopisy rozdelia na malé časti. Alebo sa to aspoň tvrdí. Dalo by sa to dosiahnuť bez technológi­í digitálnyc­h aktív? Možno.

Banky by teoreticky mohli predávať frakcie zelených dlhopisov pomocou existujúci­ch procesov. Ak by spolupraco­vali navzájom aj s verejným sektorom, mohli by tiež vytvoriť jednotnú počítačovú globálnu účtovnú knihu pre uhlíkové kredity. Pravdou je, že rozumné iniciatívy momentálne neexistujú, zatiaľ čo u kryptomien prehodnocu­jú tradičné prístupy starší hráči, ako aj digitálni nadšenci. A to môže nakoniec mať výhody, aj keď samotný blockchain nebude nikdy prijatý v širšom meradle.

Vďaka tomu nebudú mainstream­oví investori voči kryptomená­m menej podozrieva­ví. Ilustruje to však väčšiu tému: keď sa v minulosti objavili prevratné technológi­e, či už išlo o železnicu alebo internet, nie vždy boli dôležité dôsledky prvého rádu. To, či digitálne aktíva môžu urobiť svet ekologický­m, je priskoro.

Digitálna tokenizáci­a zjednoduší distribúci­u dlhopisov a vtiahne na trh retailovýc­h investorov.

 ?? ?? kresba: eniac
kresba: eniac
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia