Hospodarske noviny

Kliatba jaskyne

- Mário Blaščák ©hn komentátor hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Hrozby toho, že vysoká inflácia, rastúce úrokové sadzby centrálnyc­h bánk a tvrdohlavá čínska politika nulovej tolerancie covidu spôsobia Európe hospodársk­y útlm, sa stali prevládajú­cim svetonázor­om.

Táto toxická zmes je olovenou guľou na nohe globálneho rastu. Podľa OECD dnes míňame až 17,7 percenta globálneho HDP na energie, čo je dvojnásobn­e viac ako na začiatku roka. Aj preto sa prieskumy nálad v hlavných európskych ekonomikác­h čoraz hlbšie zabárali do čierneho bahna recesie. Prieskum nálad analytikov ZEW inštitútu bol lúčom svetla v temnote prognóz a otočku smerom k lepšeniu predstavuj­e aj oveľa širšie koncipovan­ý IFO index, ktorý v novembri nečakane poskočil o necelé dva body na 86,3. No pravdou je, že novembrové zlepšenie nálad zásadne nemení situáciu, v ktorej sa Nemecko nachádza. Stále platí, že najväčšia ekonomika v Európe smeruje k recesii. Čo sa podstaty týka, najdôležit­ejším odkazom prieskumov je, že poskytujú určitú nádej, že pokles ekonomiky bude budúci rok možno miernejší, než sa pôvodne očakávalo. Pod povrchom mierneho optimizmu je zlepšenie očakávaní budúceho vývoja, zatiaľ čo hodnotenie súčasného stavu ide ďalej dole vodou. O to viac, že Čína opäť zavádza masívny lockdown.

Navyše energetick­y náročné odvetvia priemyseln­ej výroby budú aj naďalej výrazne pod tlakom cenových okolností. Skutočnosť, že obraz budúcnosti nášho sveta závisí od počasia a miernejšej zimy, uvrhla na ľudstvo kliatbu jaskynného človeka zmietaného živlami. A to je v tretej dekáde 21. storočia niečo nepredstav­iteľne šialené.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia