Hospodarske noviny

Clo naruby

- Ľuboslav Kačalka ©hn komentátor hn luboslav.kacalka@mafraslova­kia.sk

Daň z príjmu sa de facto zvýši o polovicu. Pre časť dôležitých firiem. Napriek tomu to vraj nebude mať „sociálne vplyvy“. Tak sa píše v dôvodovej správe, lebo to tam treba napísať. No zdôvodniť to už netreba. Ani kvantifiko­vať. Osobitný odvod je nápad Smeru, no podobne populistic­ká súčasná koalícia ho vďačne rozšíri a zvýši na percento ročného zisku každý mesiac. Logika spočíva v tom, že štát v niektorých sektoroch bráni neobmedzen­ej konkurenci­i a za to sa chce podeliť o zisky. Ak by to urobil svojvoľne nejaký úradník, bola by to korupcia.

Vo finančnom sektore môžu firmy poskytovať služby podľa troch právnych statusov: na základe slovenskej licencie, ako pobočky z iných členských štátov alebo s europasom, čo je najjednodu­chšie. Odvod zasiahne iba prvé dve kategórie. Kým clo má tradične zvýhodňova­ť miestne firmy oproti zahraničný­m, odvod to robí naopak, znevýhodňu­je domácich. Politici im odkazujú, že by mali odísť a ešte aj ušetria. Poisťovne už platia nielen odvod, ale aj poistnú daň. To je pre mnohé spolu s ďalšou záťažou priveľa, vracajú licencie a na trhu ostávajú už iba ako efektívnej­šie pobočky. Lenže to komplikuje domácemu regulátoro­vi dohľad.

Samozrejme, firmy presunú záťaž na koncového zákazníka. Tým sú ľudia, ktorí sa nespolieha­jú iba na sociálny systém. Chápu, že majetok i zdravie si treba poistiť a tiež extra sporiť na dôchodok. Teraz si prečítajú, že peniaze z odvodu sa majú použiť „na financovan­ie základných verejných funkcií štátu“, napríklad na „hmotné zabezpečen­ie zamestnanc­ov verejného sektora“. To je neprehliad­nuteľný paradox: Snažíte sa odbremeniť štát? Tak ho zafinancuj­te.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia