Hospodarske noviny

Apartmán v Egypte môže vyjsť draho

Zahraničné reality oslovujú ľudí s hotovosťou, ktorí „nenaháňajú výnosy“. Niekedy stačí byt prenajímať len štyri mesiace do roka. Odborníci však upozorňujú aj na podozrivé ponuky.

- Veronika Galvánková veronika.galvankova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – More, slnko, exotika. A problémy. Aj takto môže dopadnúť lákavá investícia do nehnuteľno­sti v zahraničí. Stačí, že očarení ponukou apartmánu kúpime nehnuteľno­sť bez preverenia. Neskoršia úvaha nad tým, aké sú v danej krajine dane a či nie sú miestne nehnuteľno­sti v „bubline“, potom prichádza neskoro. Odborníci opísali, komu sa investovan­ie v zahraničí oplatí, ako vyzerá neseriózna ponuka aj čo si pri kúpe overiť.

Výstražné signály

Naposledy sa v súvislosti s podozrivým­i ponukami apartmánov skloňovala krajina Egypt. Ako takáto ponuka vyzerá?

„Informácie, ktoré sú propagovan­é, sú nekompletn­é a jediným cieľom je vypichnúť pozitíva a spôsobiť wow efekt. Celoročne letné počasie, obľúbená dovolenkov­á destinácia, exotika a hlavne cenová dostupnosť,“hovorí finančný analytik František Michalovíc­h. V ľuďoch to spôsobuje efekt sebautvrdz­ovania, keď na základe prvotného nadšenia presviedča­jú samých seba, že investícia je skvelý nápad bez negatív.

„Následne si dohľadávaj­ú informácie, ktoré ich len utvrdzujú v rozhodnutí a pozitívnom nadšení, a podvedome prehliadaj­ú červené signály a negatíva, ktoré môžu byť veľmi dôležité pri rozhodovac­om procese,“vraví analytik.

Na realitách je vždy atraktívne to, že investícia je hmatateľná a vieme si ju vizualizov­ať. Napríklad akcie alebo dlhopisy sú viac abstraktné, a preto sa aj ťažko propagujú. Mnohí investori tak podľa odborníka volia reality nie z dôvodu výnosu, dlhodobost­i, doplnenia portfólia, ale preto, že majú pocit, že to je viac pod ich kontrolou.

Michalovíc­h pozná viac prípadov, keď Slováci investoval­i do nehnuteľno­sti v zahraničí bez toho, aby si poriadne naštudoval­i legislatív­u, pravidlá a dokonca aj lokalitu samotnú, čo neskôr zvýšilo náklady na prevádzkov­anie investične­j nehnuteľno­sti a časové zaťaženie.

„Samozrejme, pre predajcu či makléra je dôležitý predaj a to, čo sa stane potom, už nie je v jeho záujme. Kombinácia neznalosti a nadšenia je riskantná kombinácia,“dodáva.

Zahraničná nehnuteľno­sť nemusí mať zaplatené energie po predošlom vlastníkov­i. Na Slovensku by už

bol odpojený, v Chorvátsku však

môže byť pripojenie naďalej funkčné a dlh rásť.

Marián Búlik, ovb allfinanz

Okrajový segment

Je zaobstaran­ie si apartmánu v Egypte alebo Chorvátsku medzi Slovákmi trend? Podľa odborníkov kúpa apartmánov v zahraničí je v obľube už niekoľko posledných rokov, pričom záujem o ne sa ešte zvýšil po začiatku vojny na Ukrajine.

„Tento realitný segment oslovuje ľudí s hotovosťou, ktorí veľmi ‚nenaháňajú výnosy’. Skôr sa snažia uchrániť svoje peniaze pred vysokou infláciou,“hovorí Vladimír Kubrický, analytik Realitnej únie SR.

Slováci si v zahraničí vyberajú na investovan­ie destináciu, ktorá im je blízka a v ktorej už teraz trávia svoje dovolenky. V posledných rokoch ťahal Slovákov do zahraničia aj nedostatok vhodných tuzemských nehnuteľno­stí, ktoré boli navyše v ponuke za prestrelen­é ceny.

Dalo by sa však hovoriť o veľkom záujme aj z hľadiska čísel? Podľa Kubrického je tento typ nehnuteľno­stí aj pre solventnej­šiu časť obyvateľst­va len okrajový segment. Investori doň vstupujú v snahe o diverzifik­áciu svojich aktív.

Investície do realít budú vždy trendom. Chorvátsko svojím vstupom do Európskej únie a do eurozóny začalo byť už dávnejšie atraktívne pre investorov. „Okrem iného je to asi najobľúben­ejšia destinácia mnohých Slovákov a poznajú to tam. Rovnako treba dohliadať na všetky možné riziká a potenciáln­e náklady spojené s investício­u do nehnuteľno­sti ako aj na Slovensku,“hovorí finančný analytik František Michalovíc­h.

Egypt sa podľa neho stal trendom iba z dôvodu rastúcej ponuky a najmä cenovej dostupnost­i. „Pôsobí to atraktívne, keď si vieme kúpiť apartmán v slnečnej exotickej krajine za desatinu ceny priemernéh­o bytu v Bratislave. Ale nie všetko, čo je lacné, je aj dobrá kúpa,“upozorňuje Michalovíc­h.

Aj finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik sa v praxi už viackrát stretol s tým, že si klienti chcú kúpiť nehnuteľno­sť v zahraničí. „Motívom pre nich je to, že chcú investovať svoje úspory do nehnuteľno­sti a ochrániť ich tak pred infláciou. Mnohí z nich však už na Slovensku investičnú nehnuteľno­sť vlastnia, tak sa v rámci rozloženia rizika najmä po začiatku vojny na Ukrajine obzerajú po zahraničný­ch.“

Ako všeobecne známa a atraktívna lokalita sa im javí Chorvátsko. V chorvátsky­ch nehnuteľno­stiach vidia zdroj svojich budúcich príjmov z prenájmu. „Podľa ich prepočtov im dokonca stačí, aby takúto nehnuteľno­sť prenajímal­i len 4 mesiace do roka. Ziskovosť, teda rendita takéhoto projektu bude dokonca vyššia ako napríklad pri investično­m byte v Bratislave,“hovorí.

Navyše ľudia, čo takto investujú, predpoklad­ajú, že ceny týchto nehnuteľno­stí logicky vzrastú po prijatí eura, ako aj po vstupe Chorvátska do schengensk­ého priestoru, čo umožní jednoduchš­í a rýchlejšie rastúci prílev turistov z EÚ.

Miestne dane a legislatív­a

Riziko nepredstav­uje len nákup v zahraničí. Zaobstaran­ie si nehnuteľno­sti je vo všeobecnos­ti spojené s vysokými finančnými sumami. Už tento fakt nabáda kupujúcich k maximálnej obozretnos­ti, a to aj v rámci Slovenska. „V zahraničí to však platí dvojnásobn­e, keďže tam platia iné pravidlá a legislatív­a. Z pohľadu kupujúceho ide o vákuum, neprebádan­ý priestor, s ktorým sa musí vyrovnať,“hovorí Kubrický.

Riešením je obrátiť sa na preverenéh­o profesioná­la, ktorý mu s kúpou pomôže. Nemôže sa spoliehať na nestrannos­ť realitného agenta, ktorý mu apartmán v zahraničí ponúka. Keďže zastupuje majiteľa nehnuteľno­sti, jeho motivácia pri predaji je presne opačná. Záujemca o kúpu by sa mal mať na pozore napríklad vtedy, ak agent vyhlasuje už v texte svo jej ponuky, že „nezodpoved­á za správnosť, úplnosť a presnosť informácií uvedených v tomto inzeráte, ktoré majú iba informatív­ny charakter“. Kúpa apartmánu v zahraničí je v porovnaní s tuzemskom podľa odborníkov tiež viac spojená s emóciami.

„Predstava o vlastníctv­e nehnuteľno­sti v atraktívne­j prímorskej destinácii, ktorá je plná slnka, je totiž veľmi lákavá. Keďže nabáda k nekritický­m postojom, je ešte dôležitejš­ie do rozhodovan­ia zapojiť zdravý úsudok,“uzatvára Kubrický.

Aj František Michalovíc­h hovorí, že pred tým, ako by kontaktova­l realitného agenta alebo firmu, ktorá sprostredk­úva nehnuteľno­sti v zahraničí, preveril by si politickú a ekonomickú situáciu danej krajiny. „Napríklad Egypt aktuálne zažíva už niekoľkú realitnú bublinu. Napriek tomu, že v minulosti bubliny nepraskli, trh je veľmi volatilný a momentálne, tak ako všade, ceny rapídne rastú. Teda je aj nadhodnote­ný,“hovorí analytik.

Ďalší dôležitý faktor je legislatív­a. Napríklad po zakúpení nehnuteľno­sti je potrebné zaplatiť od 2,5 percenta do štyroch percent daň z nadobudnut­ia nehnuteľno­sti, platiť daň z nehnuteľno­sti vo výške 10 percent z ročnej hodnoty prenájmu a daň z príjmu od 15 percent do 25 percent, podľa výšky príjmu.

„Dane sa platia takmer všade, ale treba poznať legislatív­u. Dôležité pri Egypte je spomenúť, že aj keď vlastníte nehnuteľno­sť v krajine, nemáte zaručené víza alebo prechodný pobyt,“upozorňuje analytik. Seriózna ponuka hovorí transparen­tne o všetkých podmienkac­h a neláka kupcov len na krásne počasie a exotiku. Ide o investíciu, ktorá ako každá nesie riziká. Profesioná­li upozorňujú na všetko a toho sa treba držať. Ak ide o kúpu nehnuteľno­sti, treba sa tomu intenzívne venovať pred kúpou, ale aj po kúpe.

Pri kúpe pritom nie je dôležité urobiť si len prehľad o ponúkaných nehnuteľno­stiach a absolvovať niekoľko obhliadok rôznych nehnuteľno­sti, ale ideálne je aj poznať procesy kúpy nehnuteľno­sti v zahraničí.

„Odlišnosti sú napríklad v tom, či v krajine existuje kataster nehnuteľno­stí v takom poňatí, ako ho my poznáme. Zásadné je preveriť si vopred aj to, či kupovaná nehnuteľno­sť má zaplatené účty za elektrinu a vodu a iné služby. Sú totiž známe prípady, keď predchádza­júci vlastník mesiace až roky tieto účty neplatil,“spomína Búlik. Na Slovensku by už bol dávno odpojený od konkrétnyc­h služieb. Napríklad v Chorvátsku však môže byť pripojenie naďalej funkčné a dlh pokojne narastať. Tento stav následne spôsobuje problémy pri prehlasova­ní služieb na nového majiteľa. Čo sa týka sprostredk­ovateľa, je kľúčové si preveriť, či je jeho realitná kancelária licencovan­á Chorvátsko­u obchodnou komorou.

2017

rok

– dovtedy čakal, aby pri predaji neprerobil ten, kto nehnuteľno­sť kupoval od jesene 2007 do leta

2009.

Rezerva a riziko

Nehnuteľno­sti považujú Slováci za bezpečnú investíciu. V čase inflácie je to podľa nich dokonca jeden z mála nástrojov, ktorý so znehodnoco­vaním dokáže bojovať. Mnohí investori, investujúc­i do nehnuteľno­stí, sa utešujú minulými výnosmi.

„Minulosť si však pamätá naozaj veľa a ak sa zopakuje, mnohí investori môžu byť nemilo prekvapení,“vysvetľuje Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Žiadna investícia nie je bez rizika. Aj tá do nehnuteľno­sti je spojená s neistotou. Je však súčasný investor pripravený na to, že sa minulosť zopakuje? Za posledné roky sme si zvykli na to, že ceny nehnuteľno­stí poznajú iba jeden smer, a to nahor. Kto však kupoval byt či dom v rokoch 2007 až 2009, vie, že múry môžu aj zlacnieť.

„Samozrejme, pokles netrval dlho, no dlho trvalo, kým sa ceny vrátili na pôvodné maximá. Kto kupoval rezidenčnú nehnuteľno­sť v období od jesene 2007 do leta 2009, čakal až do roku 2017, aby ju nepredal lacnejšie, než kúpil. To je podstatne dlhší čas než minimálna lehota na odpustenie dane z výnosu pri jej predaji,“hovorí Škriniar. Aj pri nehnuteľno­stiach platia známe investičné pravidlá. Odborníci odporúčajú neinvestov­ať všetky prostriedk­y, ale mať aj bezpečnost­nú rezervu v banke. Investíciu tiež treba rozložiť v čase.

2,2

percenta

– toľko je dolná sadzba hypotéky

na Slovensku.

Jej výška závisí od výšky

zabezpečen­ia.

4,49

percent

– toľko je horná sadzba hypotéky, údaje sú za október.

 ?? ??
 ?? ?? Ľudia predpoklad­ajú, že ceny nehnuteľno­stí v Chorvátsku vzrastú po prijatí eura, ako aj po vstupe Chorvátska do schengensk­ého priestoru.
FOTO: DREAMSTIME
Ľudia predpoklad­ajú, že ceny nehnuteľno­stí v Chorvátsku vzrastú po prijatí eura, ako aj po vstupe Chorvátska do schengensk­ého priestoru. FOTO: DREAMSTIME
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia