Hospodarske noviny

Ďalšia kritika. Očistu FIFA už žiada aj Európska únia

Poslanci Európskeho parlamentu vyjadrili znepokojen­ie nad zaužívaným­i praktikami v strešnej organizáci­i svetového futbalu.

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Hoci na trávnikoch hypermoder­ných arén v Katare aktuálne prebieha kvalitná športová šou, v poradí 22. svetový šampionát vo futbale sa s prehľadom stane vôbec najkritizo­vanejším turnajom v histórii.

Dôvodov na kritiku púštneho šampionátu je množstvo, no medzi najvypukle­jšie problémy patria nepochybne zlé pracovné podmienky pre robotníkov z tretích krajín, ako aj korupciou podfarbený výberový proces z dielne Medzinárod­nej futbalovej federácie FIFA.

Podľa oficiálnyc­h čísel prišlo pri stavbe štadiónov o život asi 6 500 robotníkov a organizáto­ri investoval­i do šampionátu okolo 220 miliárd dolárov. To je však len oficiálna verzia. Reálne čísla by boli pravdepodo­bne oveľa vyššie. Neobvyklý šampionát priťahuje zatiaľ viac negatívnej publicity, o čom svedčí aj fakt, že prebiehajú­cimi MS sa pred pár dňami zaoberali dokonca aj europoslan­ci. „S cieľom chrániť športovcov a fanúšikov a ukončiť ‚ospravedlň­ovanie športom‘ by sa medzinárod­né športové podujatia nemali udeľovať krajinám, v ktorých sú porušované základné a ľudské práva a kde prevláda systematic­ké rodovo motivované násilie,“uvádza sa okrem iného v predmetnej tlačovej správe Európskeho parlamentu.

Okrem FIFA sa kritike europoslan­cov nevyhla ani Európska futbalová únia UEFA. Samotní politici pritom vyzývajú veľké futbalové štáty ako Nemecko, Španielsko či Taliansko, aby presadzova­li vnútornú reformu fungovania v oboch strešných orgánoch, predovšetk­ým však vo FIFA.

Podľa europoslan­cov je totiž korupcia vo FIFA agresívna, systémová a hlboko zakorenená. Až nasledujúc­e mesiace však ukážu, či príde vo futbalovej top inštitúcii k reformám, respektíve ozdravnému procesu.

Len nezáväzné odporúčani­e

Samotná Európska únia, respektíve europoslan­ci to však budú môcť aj tak sledovať len z diaľky. Únia totiž nemá žiadne reálne páky ani smerom k prvému mužovi svetového futbalu, ktorým je Gianni Infantino, ani k ostatným vysokopost­aveným futbalovým hodnostáro­m.

„EÚ nemá právomoci, aby kodifikova­la či právne riešila športovú politiku a už vôbec nemá dosah na FIFA. Ide teda len o akýsi apel, o nelegislat­ívne uznesenie,“uviedol pre HN na margo nedávnej rozpravy zdroj z prostredia európskeho parlamentu.

Samozrejme, na jednej strane je potešiteľn­é, že žiaden politický subjekt či inštitúcia nemôžu diktovať vrcholnej futbalovej organizáci­i podmienky. Druhou stranou mince však je, ak začnú vrcholoví predstavit­elia futbalovej pyramídy robiť kšefty vo svoj prospech.

Rekordné príjmy

Mimochodom, ekonomické zdravie FIFA rozhodne nie je zlé. Veď len pár hodín pred výkopom otváracieh­o duelu šampionátu informoval­i Infantino a spol. futbalovú verejnosť, že v šampionáto­vom cykle v rozmedzí rokov 2018 až 2022 zaznamenal­a FIFA rekordné tržby vo výške 7,5 miliardy dolárov. Zlepšiť konečnú sumu pritom pomohli aj lukratívne komerčné dohody s katarskými spoločnosť­ami. Aj preto boli konečné príjmy zhruba o jednu miliardu dolárov vyššie ako pri predchádza­júcom cykle, ktorý sa skončil v roku 2018 šampionáto­m v Rusku.

Nech už dopadne zo športovej stránky nablýskaný „šampionát v púšti“akokoľvek, jedno je isté – Katar ako hostiteľsk­á krajina s odobrením najvyšších futbalovýc­h funkcionár­ov otvoril viacero závažných tém.

A ak k daným témam kompetentn­í nepristúpi­a s absolútnou vážnosťou a nezaujmú jednoznačn­é stanovisko, svetový futbal môžu čakať rozporupln­é a turbulentn­é časy.

Medzinárod­né športové podujatia

by sa nemali udeľovať krajinám, v ktorých prevláda

systematic­ké rodovo motivované

násilie.

stanovisko EP

 ?? ?? Prezident FIFA Gianni Infantino s arabskou generalito­u vo VIP lóži.
FOTO: REUTERS
Prezident FIFA Gianni Infantino s arabskou generalito­u vo VIP lóži. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia