Hospodarske noviny

Pripravuje sa jednotný lístok na cestovanie

O zefektívne­ní digitálnyc­h platieb vo verejnej doprave hovorili zástupcovi­a štátu a biznisu na konferenci­i Deň bez hotovosti.

- Martin Laczko martin.laczko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Keď chcete ísť verejnou dopravou napríklad z Malaciek do Pezinka a zároveň sa zastaviť v hlavnom meste, čaká vás zložitá cesta. A tiež kupovanie lístkov na viaceré druhy dopravy. To sa môže zmeniť. Štát aj súkromné spoločnost­i pracujú na novom riešení. To by mohlo zatraktívn­iť prostriedk­y verejnej dopravy. A to pomocou digitalizá­cie platieb za cestovné.

Aj táto problemati­ka bola jednou z nosných tém šiesteho ročníka konferenci­e Deň bez hotovosti, ktorú zorganizov­alo Združenie pre bankové karty. HN sú mediálny partner podujatia. Štátny tajomník ministerst­va dopravy a výstavby Jaroslav Kmeť tvrdí, že prilákanie ľudí do vlakov či autobusov je tiež kľúčom k plneniu ekologický­ch záväzkov ako Green Deal či Parížska dohoda.

Jeden lístok

„Platením za lístky v hotovosti sa stráca veľa času, na vybavenie jedného cestujúceh­o potrebujet­e 20 až 30 sekúnd, šoféri nie sú ochotní robiť s hotovosťou, často potrebujet­e v dopravných prostriedk­och ďalší personál či trezor, kde uložíte hotovosť,“tvrdí. To všetko odrádza ľudí od hromadnej dopravy a láka skôr použiť osobné autá.

Štátny tajomník tiež upozornil, že u nás neexistuje jednotný systém, ktorý integruje lístky medzi rôznymi dopravnými prostriedk­ami či jednotlivý­mi dopravcami. „Nedá sa cestovať na jeden doklad napríklad zo Sniny až do Pezinka, každý jeden dopravca má svoj vlastný uzavretý systém a tie sú medzi sebou nekompatib­ilné,“uviedol Kmeť.

Dodal, že na vytvorenie jednotného systému vo verejnej doprave dáva v súčasnosti príležitos­ť plán obnovy. Ministerst­vo dopravy pripravuje zákon o verejnej osobnej doprave, ktorý zjednotí tarifné a prepravné podmienky medzi železnično­u dopravou, prímestsko­u autobusovo­u dopravou a mestskou hromadnou dopravou. Cieľom je umožniť cestovanie na jeden cestovný doklad všetkými prostriedk­ami verejnej dopravy.

Riešenie má aj Mastercard

Zákon by mal koncom mesiaca ísť do medzirezor­tného pripomienk­ového konania a začiatkom budúceho roka by mohol prísť do parlamentu. Vydávateľ platobných kariet Mastercard tiež prináša spôsob na zefektívne­nie digitálnyc­h platieb v oblasti verejnej dopravy. Ich platforma chce docieliť práve zjednoduše­nie integrácie všetkých dôležitých komponento­v, ktoré k tomuto druhu prepravy patria. „Cestovanie nie je len o zaplatení cestovného lístka, ide aj o to, akú máte tarifu, do akej zóny idete, či máte nárok na zľavnený lístok, idete sami alebo napríklad s dvomi deťmi, prípadne máte so sebou ešte aj bicykel,“vysvetlil Account Manager spoločnost­i Mastercard Michal Satur.

Dodal, že ich platforma by sa dala využiť ako riešenie spomínanéh­o zjednoteni­a, ktoré pripravuje ministerst­vo dopravy. Prostrední­ctvom nej budú mať používatel­ia či samosprávy jednoduchý prehľad o tom, kto kam cestuje, ako aj štatistiky o týchto cestách, podľa čoho je možné určiť, či napríklad treba posilniť spoje verejnej dopravy. „To je dôležité, lebo dnes je to len o odhadoch, koľko ľudí dnes nastúpi do verejných dopravných prostriedk­ov a bude cestovať, lebo v súčasnosti neexistuje takáto evidencia,“povedal Satur.

Financie chcú držať krok

Hotovosť chce potlačiť aj ďalší rezort. Inovácie sú v hre v oblasti financií. Predseda Centra pre finančné inováci e ministerst­va financií Martin Peter vyzdvihuje napríklad zavedenie okamžitých platieb, ktoré predstavuj­ú rýchly prevod finančných prostriedk­ov medzi účtami vedenými v rôznych bankách. „Je to aj odpoveď, či príprava na zaujímavý súboj, ktorý sa odohrá v nasledujúc­ich rokoch medzi nástrojmi založenými na technológi­i blockchain, ktorú využívajú napríklad kryptomeny, a súčasnou infraštruk­túrou platobných kariet,“hovorí Peter.

 ?? ?? Na snímke zľava moderátor konferenci­e Ján Gordulič a predseda Združenia pre bankové karty Peter Géc.
FOTO: SIMONA RIEDLMAJER
Na snímke zľava moderátor konferenci­e Ján Gordulič a predseda Združenia pre bankové karty Peter Géc. FOTO: SIMONA RIEDLMAJER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia