Hospodarske noviny

Čínsky priemysel opäť zaznamenal pokles

-

Peking – Čínsky priemysel zaznamenal ďalší pokles celkových ziskov za prvých desať mesiacov roka. Dôvodom sú blokády na zastavenie ochorenia covid-19, ktoré tlmia hospodársk­u aktivitu. Podľa oficiálnyc­h údajov, ktoré v nedeľu zverejnil čínsky štatistick­ý úrad, sa zisky firiem v čínskom priemysle za desať mesiacov do konca októbra 2022 znížili medziročne o tri percentá na 69,78 bilióna jüanov (9,38 miliardy eur). To bol horší výsledok ako za prvých deväť mesiacov roka, keď celkový zisk v čínskom priemysle klesol o 2,3 percenta.

Štatistick­ý úrad od júla neuverejňu­je údaje za jednotlivé mesiace. Zisk výrobného sektora sa za 10 mesiacov znížil o 13,4 percenta, čo bolo o niečo menej ako pokles o 13,2 percenta v januári až septembri. Štatistiky ukázali, že zatiaľ čo zisky štátnych priemyseln­ých podnikov v sledovanom období vzrástli o 1,1 percenta, v súkromnom sektore klesli o 2,1 percenta. Zisky klesli v 22 zo 41 hlavných priemyseln­ých odvetví Číny. Medzi sektory, ktoré zaznamenal­i najprudší pokles zisku, patrilo spracovani­e ropy, uhlia a palív, kde sa zisk prepadol o 70,9 percenta.

Čínskym firmám sťažuje fungovanie vládna politika nulovej tolerancie ochorenia covid-19 a s ňou spojené prísne blokády. Stúpa tak tlak na priemyseln­é podniky, prehlbuje sa kríza splácania dlhu v sektore nehnuteľno­stí v krajine a spomaľujú sa spotrebite­ľské výdavky. Zároveň problémy druhej najväčšej svetovej ekonomiky zvyšujú riziko globálnej recesie. Tvrdá politika proti covidu cez víkend vyvolala zriedkavé protesty.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia